Books

Mindgym: Work-outs

MSchrijver Wouter de Jong

Mindfulness. Iedereen heeft het er tegenwoordig over. Er zijn tientallen apps die je beloven te helpen om ‘mindful’ te zijn. Veel hooggeleerde zweren bij Mindfulness. Als student ‘Sociaal Werk’ leer ik zelfs dat het een therapievorm is. Maar niemand kan mij vertellen wat het precies is en hoe het precies werkt. Maar toen kwam Wouter de Jong.

Zijn eerste boek was een groot succes. Tot mijn grote spijt heb ik dat boek nooit gelezen. Maar toen zijn tweede boek uitkwam, dacht ik: nu wil ik het ook ervaren. Ik wil ook weten of het echt zo goed is. Toen ik de kans kreeg om het boek te lezen, heb ik die dan ook meteen aangegrepen.

Mijn eerste indruk was goed. Ik bladerde door het boek en ik werd heel erg blij: eindelijk werd me eens uitgelegd wat het betekent om ‘mindful’ te zijn en wat ik precies moest doen om ‘mindful’ te zijn. Maar nog belangrijker: er werd uitgelegd waarom ik het moest doen. Waarom moet ik bijvoorbeeld op mijn ademhaling letten? Wouter de Jong legt het allemaal uit. Wouter de Jong combineert theorie met praktijk. Hij legt eerst van alles uit over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld over ‘aandacht’) en vervolgens volgen er allerlei oefeningen die met ‘aandacht te maken hebben.

Wouter de Jong neemt je in 12 weken mee op een reis. Een reis die lijdt tot een leven waarin je ‘Mindfulness’ wordt aangeleerd. De Jong geeft je praktische tips en er staan veel mooie en goede oefeningen in. Oefeningen die je elk moment van de dag kan uitvoeren. Sommige oefeningen kan je tijdens het lezen doen, terwijl andere oefeningen  een hele week de tijd nodig hebben.  Deze afwisseling spreek mij heel erg aan.

Een groot pluspunt vind ik dat de Jong het boek interactief heeft gemaakt: er zijn audiotracks beschikbaar die je kan downloaden. Deze audiotracks zorgen voor nog meer oefeningen.

Verder kan je in het boek schrijven. Aan de begin van elke week staan er bijvoorbeeld vragen over wat je verwacht om te leren de aankomende week. Wanneer de week is afgelopen, staan er weer vragen: vragen over hoe je de week hebt ervaren en wat je hebt geleerd. Het boek zet je aan tot zelfreflectie. Ik vind dit super handig! Het laat je toch weer even nadenken over wat je de afgelopen week hebt gedaan en welk effect dit op jou heeft gehad. Wanneer je klaar bent met het boek, kan je teruglezen wat je allemaal hebt gedaan. Pas dan zie je hoe ver je eigenlijk bent gekomen! Ik hou hier ontzettend van.

Ik heb zelf al talloze apps en youtube filmpjes geprobeerd om te mediteren. De één werkte beter dan de ander. Bij de één kwam ik echt tot rust, terwijl ik bij de ander juist bloednerveus werd. Voor veel apps moet je , na een proefperiode van 7 dagen, een jaarabonnement van ongeveer 30 euro afsluiten. Met dit betaal je eenmalig nog geen 20 euro. Maar je hebt er wel je hele lang plezier van.

Ik ben een groot fan van quotes en zelfs daar heeft Wouter de Jong aan gedacht: zo nu en dan staat er een quote in die bij het onderwerp past. Over ‘Nee Zeggen’ staat bijvoorbeeld de volgende quote: “Als je ‘Ja’ tegen anderen zegt, let er dan op dat je geen ‘nee’ tegen jezelf zegt.” – Paulo Coelho
Wouter de Jong weet op een leuke en begrijpelijke manier uit te leggen wat ‘Mindfulness’ is en hoe je zelf mindful kan worden. Het boek is, in tegenstelling tot andere boeken, totaal niet zweverig.

Wil je eens echt aan de slag met Mindfulness? Dan is dit boek echt een aanrader!

“Een goede gezondheid begint niet in de sportschool, maar in je hoofd.”

“Mindgym: work-outs” is hier te koop:

Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.