Blog

Hoofstuk 315

Hi Guys,

Wat is de zomer van 2021 toch heerlijk! Niet vanwege het weer, want het weer in Nederland was deze zomer echt niet top.

De zomer van 2021 vind ik heerlijk, omdat er zo ontzettend veel sport te zien is. We hebben het EK en de Tour de France gehad. Ook hebben we de Olympische Spelen gehad. De hele zomer hebben we heer van genoten.

Ik heb persoonlijk het meest genoten van de Olympische Spelen. Ik heb dagen voor de TV gezeten. Ik heb Team NL zo veel mogelijk geprobeerd aan te moedigen. Ik heb tijdens de Olympische Spelen de ontdekt dat ‘baanwielrennen’ en ‘3×3 basketbal’ heerlijke sporten zijn om naar te kijken. Verder waren het echt hele succesvolle Olympische Spelen, want er is een record aan medailles gewonnen door Team NL: 10x goud, 12x zilver en 14 keer brons! We een ontzettend goede prestatie!

Als je naar de televisie kijkt lijkt de sportzomer voorbij te zijn. Niets is minder waar……

 

De Paralympische Spelen is nog volop bezig. Dag 5 is net afgelopen en Nederland heeft al 19 medailles binnengehaald: 7x goud, 7x zilver en 5x brons. Tot nu toe heeft Team NL elke dag medailles gewonnen.

Een super goede prestatie! De Paralympische Spelen zijn nog niet eens afgelopen!

In 2016 heeft Team NL tijdens de Paralympische Zomerspelen een totaal van 62(!) medailles gewonnen: 17x goud, 19x zilver en 26x brons.

Hier hoor je niemand over. Ook hoor je niemand over de Paralympische Spelen die op dit moment bezig zijn.

Ja, de NOS heeft 2x een uitzending waarin de hoogtepunten worden uitgezonden: na het nieuws van 20:00 en na Nieuwsuur.

Verder heeft de NOS vier livestreams die je via nos.nl of via de app kan bekijken.

Dat is het.

De NOS heeft de openingsceremonie uitgezonden. Ik denk dat de sluitingsceremonie ook wel helemaal uitgezonden gaat worden.

Mijn telefoon ontploft ook niet met meldingen over de Paralympische Spelen. Ik heb 1x een melding van alle apps gehad, omdat er een zeer succesvolle dag was (3x goud, 2x zilver en 1x brons). Oh en ik heb 1x een melding gekregen van AD over een gouden medaille bij de paardensport.

Verder blijft het angstvallig stil op mijn telefoon.

Tijdens de Olympische Spelen werd ik soms helemaal gek van alle meldingen. Zo zou het toch ook moeten zijn bij de Paralympische Spelen?

Bij elke prestatie van een Nederlandse Sporter zou er een pushmelding uit moeten gaan. Het is en blijft Team NL en daar zou heel Nederland heel erg trots op moeten zijn (als je het mij vraagt).

Je moet nu gewoon op internet zoeken naar informatie rondom de Paralympische Spelen.

Ik kijk graag naar de hoogtepunten die uitzending van de NOS die ze na ‘Nieuwsuur’ uitzenden, maar ik vind het dan weer heel erg jammer dat ze vaak ook een verhaal van een sporter uitzenden. Niet omdat ik het verhaal van de sporter niet wil weten, want dat vindt. Ik juist leuk. Ik vind het jammer dat er in zulke items juist veel nadruk wordt gelegd op de handicap en hoe iemand ‘zich niet heeft laten stoppen door een handicap’ in plaats van iemands weg naar de Spelen.

Dat zien we toch ook bij de Olympische Spelen?

Ik vind het heel erg jammer (zacht uitgedrukt) dat er zo ontzettend weinig aandacht is voor de Paralympische Spelen. Als er dan wel aandacht voor is dan is er vaak aandacht voor de handicap en voor het feit dat het zo knap is en nauwelijks voor de sport. De sport is eerder een bijzaak terwijl het juist om sportprestatie zou moeten gaan.

Misschien is mijn mening nu een beetje vaag verwoord. Dit filmpje laat precies zien wat ik bedoel:

 

Ik durf te wedden dat veel mensen niet eens weten dat ze nu bezig zijn.

Ik zou graag alles willen volgen van de Paralympische Spelen, maar dat gaat makkelijker als het ook op TV te zien is.

“Ik ken die sporten niet.” “Ik snap er helemaal niets van.” “De spelregels zijn te moeilijk”

Allemaal argumenten die je voorbij ziet komen als je vraagt naar het wel/niet kijken naar de Paralympische Spelen. Het lijken argumenten die alleen gelden bij de Paralympische Spelen, want je hoort het niet bij de Olympische Spelen.

Als ik naar mezelf kijk dan heb ik tijdens de Olympische Spelen ook naar sporten gekeken waar ik geen bal van begreep. Ik heb bijvoorbeeld het zeilen gevolgd, maar ik snapte er geen bal van. Hetzelfde geldt voor hockey.

Terwijl je kijkt, ga je de sport leren begrijpen. Tijdens het kijken naar 3×3 basketbal snapte ik meer van de sport.

Zo kan het ook gaan bij de Paralympische Spelen. Er zijn altijd nog commentatoren en (oud)sporters die de sport uit kunnen leggen.

Waarom maken we daar geen gebruik van tijdens de Paralympische Spelen?

Vaak is het kijken naar een sport al meer dan genoeg. Je hoeft niet alles van een sport te snappen/weten om naar sport te kijken.

Ik speel zelf rolstoelrugby, maar ik ken niet eens alle regels van rolstoelrugby.

Daarnaast zijn de regels bij bijvoorbeeld zwemmen en atletiek niet moeilijk: je moet als eerste eindigen voor de winst.

“De paralympische spelen zijn alleen leuk voor gehandicapten.”

Ik heb echt een hekel aan deze uitspraak.

De kijkers/supporters van de Olympische Spelen zijn toch ook niet alleen topsporters of mensen die de sport beoefenen? Waarom zouden dan alleen mensen met een handicap naar de Paralympische Spelen mogen/kunnen kijken?

Sport is sport.

 

Ja, ik geef toe dat het misschien extra bijzonder is voor gehandicapte mensen/kinderen om naar de Paralympische Spelen te kijken. Ze kunnen zich eindelijk herkennen in sporters op TV. Eindelijk zien ze dat zij ook kunnen sporten. Dat heeft meer te maken met het feit dat er verder bijna geen representatie is op TV. Dat heeft niets te maken met het feit dat de Paralympische Spelen alleen leuk zijn zijn voor gehandicapten.

Toch kunnen de Paralympische Spelen leuk zijn voor iedereen, ook als je geen handicap hebt. Niet zodat de Paralympiërs je kunnen inspireren omdat ze, ondanks hun handicap, toch kunnen sporten. Nee, omdat ze aan topsport doen. Omdat het heerlijk is om naar topsport te kijken. Omdat ze een bijzondere prestatie neerzeten, omdat ze op het hoogste niveau een topprestatie leveren. Het gaat immers om de sportprestatie.

Net als bij onze olympiërs.

 

Dan moet het wel op TV zijn. Anders heeft het geen zin. Je moet wel de mogelijkheid hebben op naar de Spelen te kijken voordat je kan kijken.

 

Muziek van de Week.

Deze keer heb ik gekozen voor een nummer, omdat ik de boodschap wel mooi vind passen.

Ik hoop heel erg dat ik later in een wereld leef waarin handicap niet iets ‘speciaals’ is, maar dat handicap er ‘gewoon’ is. Een wereld waarin iedereen gelijke kansen en gelijke rechten heeft.

Hier hoort representatie in de media ook bij. Dat betekent dat we op TV veel meer mensen met een handicap gaan zien. Dan niet dat we ze zien ‘omdat ze een handicap hebben’. Daarmee bedoel ik dat ze hun verhaal telkens moeten vertellen of omdat ze als inspiratie worden gebruikt.

Nee, ik bedoel een gehandicapte presentator, meer rollen in films/series voor gehandicapte acteurs etc. Net zoals dat er andere rollen zijn in films en series en dat er ‘niet-gehandicapte’ presentatoren zijn.

Ik hoop echt dat we ooit in zo’n wereld gaan leven.

Hierbij zou meer aandacht voor de Paralympische Spelen een mooie start zijn.

Ik wil me hier heel graag voor inzetten en ik geloof wel dat het ooit gaat lukken. Maar het zal een wens van de lange adem worden.

Ik durf te dromen en ik geloof dat alles kan.

MVDW:

Rob Dekay – Alles Kan

Het gaat al beter dan een aantal jaar geleden. Team NL is bijvoorbeeld nu 1 team geworden. De Nederlandse Paralympiërs horen nu bij het reguliere Team NL. Dat is al heel wat 😊. Het is maar een eerste stap.

Afgelopen week las ik een interview in met Marlou van Rhijn bij NRC. Marlou is een tijdje de bladebabe geweest. Ik ben een groot fan van haar. Toen ik haar interview las, werd ik erg blij.

Marlou vertelde in het interview bijvoorbeeld hoe mooi het zou zijn als de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen naast elkaar kunnen bestaan. Dan doelt ze op het feit dat beide Spelen tegelijkertijd worden gehouden. Op deze manier wordt er dus geen onderscheid meer gemaakt tussen beide Spelen, maar kan het juist naast elkaar bestaan.

Dat zou echt geweldig zijn. Ik ben heel erg voor!

Beide werelden kunnen namelijk prima naast elkaar bestaan. Dat zie ik maar al te goed tijdens onze rolstoelrugbytrainingen.

Laten we maar beginnen met meer bekendheid. Het uitzenden van de Paralympische Spelen op TV zou hier heel erg bij helpen. Kom maar op met die live registraties op TV en met alle talkshows rondom de Paralympische Spelen.

De Paralympische Spelen en de Paralympiërs verdienen net zoveel aandacht als de Olympische Spelen en Olympiërs.

 

Tot die tijd nodig iedereen uit om naar de NOS-uitzendingen te kijken rondom de Paralympische Spelen: na het NOS Journaal van 20:00 en na ‘Nieuwsuur’ (rond 22:00). Als je hele wedstrijden wil zien dan kan je het beste een kijkje nemen op de YouTube pagina van de “Paralympic Games”, want de NOS zendt online niet alles uit.

Ik hoop heel erg dat dit over een tijdje niet meer hoeft en dat alles ‘gewoon’ op TV te zien is.

 

Ik ga toch mijn best doen om veel van de Paralympische Spelen te bekijken. Ik kan het iedereen aanraden om hetzelfde te doen. Ik kan je verzekeren dat je een sport gaat vinden waar je verliefd op wordt.

Heel veel succes Team NL.

🧡

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.