Blog

Hoofdstuk 96

Hi Guys,

Nederland is in zijn greep door de moord op Savannah (14) en Romy (14). 2 jonge meiden die zo bruut van het leven zijn beroofd. Al snel bleken de verdachten ook heel erg jong waren. De verdachte in de zaak Savannah is 16 jaar en de verdachte in de zaak van Romy is 14 jaar. De verdachte in de zaak van Romy heeft toegegeven dat hij Romy heeft vermoord en seksueel heeft misbruikt. 

Twee jonge meiden op een brute manier vermoord. 2 meiden met een heel leven voor zich. Opeens zijn ze weg. Een drama met 4 jonge kinderen: 2 slachtoffers, 1 verdachte en 1 dader. 

Twee moorden die niks met elkaar te maken hebben. Het zijn twee verschillende moordzaken, maar ze lijken toch op elkaar. In allebei de gevallen is er een meisje van 14 vermoord. 

Savannah zou de verdachte kennen van Social Media. Toen dat bekend werd gemaakt kwam er gelijk weer een discussie over Social Media opgang, Hoe veilig is social media? Moeten we zulke kinderen wel op Social Media laten etc.

We kunnen kinderen moeilijk verbieden om op Social Media te gaan. Het hoort er nou eenmaal bij. Kinderen maken accounts aan op facebook, instagram, snapchat, youtube en ga zo nog maar even door. Al hun vrienden zitten op erop. Ze ontmoeten ook nieuwe vrienden op Social Media. Meestal is dat onschuldig. 

Hoe veilig is Social Media? Ik weet het niet. Er zit altijd een risico aan. Toen ik 14 was, had de hele klas MSN. Met je email adres kon je gesprekken aanmaken en kon je chatten met elkaar. Alleen de mensen met je MSN naam konden met je chatten. Je gaf die naam aan je vrienden en je klasgenoten. Ohja en je kon een status zetten in je MSN. Dat was het. Ik heb daar ook wel eens meegemaakt dat er naar werd gedaan. Ik kreeg ook wel eens vervelende opmerkingen naar me toe gegooid via de MSN. Dat was dan een klasgenootje. Ik zag hem elke dag en toch zei hij iets lelijks. 

Het gevaar van Social Media is dat je achter een schermpje zit en je dat je opeens veel meer durft te zeggen. Je durft iemand zwart te maken. Je kan het zelfs anoniem doen. Je kan je voordoen als iemand anders. Op Social Media kan je je opeens ‘stoer’ voordoen. 

Soms zorgt Social Media ervoor dat je een heel ander persoon gaat worden. Je word opeens dat persoon die een BN’er uitscheld. Of je wordt de persoon die je klasgenootje helemaal zwart maakt. Die kant kennen we helaas. Helaas is het ook bekend dat er soms oude mannen op internet zijn die zich veel jonger voordoen en op die manier jonge meiden lokken. 

We moeten voorzichtig zijn met Social Media. Maar Social Media kan ook erg leuk zijn. Maar blijf voorzichtig.

We weten natuurlijk niet precies wat de rol van de verdachte was. Feit is dat hij vastzit voor de betrokkenheid bij de moord op Savannah.

Kinderen van 14 horen met vrienden af te spreken om leuke dingen te doen. Ze horen te voetballen, tikkertje te spelen, verstoppertje te spelen of een ander spelletje. Ze horen geen angst te kennen. Ze horen niet bang te zijn om vermoord te worden. 

De dader en verdachte van de twee moorden zijn 14 en 16. Ze zijn nog zo jong en daar schrikken veel mensen van. Vooral toen bekend werd dat de 14 jarige dader ook nog schuldig is aan seksueel misbruik. Hoe kunnen zulke jonge kinderen zoiets verschrikkelijks doen? 

Nu zoiets verschrikkelijks is gebeurd, hoor je ook dat ouders meer op de kinderen moeten letten. Ouders moeten hun kinderen steeds meer in de gaten te houden. Als ouder wil je altijd dat je kind veilig is en daar doe je dan ook alles aan. Moeten ze hun kind dan echt constant in de gaten houden? Kan dat eigenlijk wel? Kan je als ouder je kind wel 24/7 in de gaten houden? Ik denk dat dat onmogelijk is.

Ik denk dat je als ouder wel moet weten waar je kind uithangt en wat hij/zij op het internet doet. Maar het is onmogelijk om je kind 24/7 in de gaten te houden. Al zou je dat als ouder wel zou willen. 

Mensen zijn bang. Ouders zijn bang dat zoiets ook bij hun kind kan overkomen. Dat is begrijpelijk. Als zoiets ergs gebeurd dan zijn we bang dat het nog een keer gebeurd. Wat er is gebeurd met Romy en Savanna is een uitzondering. Het is iets dat heel zelden gebeurd. Kinderen zijn bang dat zoiets ook met hun kan gebeuren. Het beste is om met de kinderen te praten. Als ouder is het ook goed om met je kind daarover te praten. 

Worden criminelen steeds jonger? Ik kan geen officiële cijfers geven, maar het lijkt er soms wel op. Hoe komt het? Er zit altijd een verhaal achter. Jongeren gaan niet zomaar de criminele wereld in. Het heeft vaak te maken met de achtergrond of een bepaalde gebeurtenis in hun leven. Er zit altijd een verhaal achter een jonge crimineel.

Zo’n verhaal is nooit een reden om iets crimineels te doen. Het is wel belangrijk dat jongeren die dreigen om iets crimineels te doen goede begeleiding krijgen. Ook jonge criminelen hebben goede begeleiding nodig. Ze doen het niet zomaar. 

Ik kan me niet voorstellen door welke tijd de nabestaanden van Romy en Savanna nu gaan. Ik wens alle nabestaanden alle kracht en heel veel sterkte door deze verschrikkelijke tijd. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden.

Muziek van de week.

Het gevoel van veiligheid wil je aan al je geliefden meegeven. Je wil ze vertellen dat ze altijd veilig zijn bij jou. Hoe bang ze ook zijn, bij jou kunnen ze zich veilig voelen. Dat is alles wat mensen soms nodig hebben. Ook als er zoiets vreselijks gebeurt. Meestal is het gevoel van veiligheid al voldoende.  

Muziek van de week:

Us The Duo – Safe

Helaas gebeurt het vaker dat er mensen worden vermoord. Het gebeurt alleen bijna nooit dat jonge kinderen ervan verdacht worden dat ze leeftijdgenootjes hebben vermoord. Er zijn mensen die nu bang zijn, maar zorg ervoor dat de angst niet overheerst. Bespreek met je kinderen wat er is gebeurd. Praat er openlijk over. Maar laat je kinderen buiten spelen en laat ze op Social Media. 

Clannad 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.