Blog

Hoofdstuk 95

Hi Guys,

Vorige week had ik het met jullie over het stellen (en bereiken) van doelen. Ik had het al heel erg kort over jezelf belonen voor het bereiken van een doel. Deze week wil ik daar iets verder op ingaan. Ik heb er namelijk even over nagedacht.

Een beloning omdat je een doel hebt bereikt. Ik had er eerst mijn bedenkingen bij. Ik moest namelijk heel erg denken aan een spelletje. Spelletjes waar je munten/diamanten kan verdienen omdat je zoveel geld heb verdiend of omdat je iets heb gebouwd of je hebt een bepaald level gehaald etc. Dan krijg je een beloning omdat je verder bent gekomen in het spel. Op die manier krijg je meer geld of meer diamanten en zo kan je nog verder komen in het spel. Maar omdat je een bepaald doel heb bereikt, krijg je weer een nieuw doel. Je kent zulke spelletjes wel. Het gaat maar door.

Toen ik dus nadacht over een beloning nadat je een doel had bereikt, moest ik dus heel erg denken aan dat soort spelletjes. Ik dacht gelijk: het is toch geen spelletje? Of moet ik mijn leven meer als een spelletje zien?

Deze week hoorde ik opeens het volgende: ‘’Jij hebt goed gegeten dus je mag nu een ijsje.’’ Dat gebeurde vroeger bij mij ook altijd. Als ik goed had gegeten (meestal als ik mijn bord leeg had gegeten), mocht ik een toetje. Maar als ik niet goed had gegeten, mocht ik geen toetje. Dan at ik altijd wel mijn bord leeg, want iedereen wil toch een toetje 🙂

Als kind word je dus al beloond als je iets doet. Als je goed eet, mag je een toetje. Goed eten kan je dus zien als een doel en dat toetje is je beloning.

Het is zo gek nog niet om jezelf te belonen als je een doel hebt bereikt. Als kind werd dat namelijk ook al gedaan. Alleen wist je dat toen nog niet. Waar doe ik dan zo moeilijk over?

Okay, het is dus niet erg als je jezelf beloont als je je doel hebt gehaald. Maar wat is dan een goede beloning? Het ligt denk ik heel erg aan je doel. Kan je een beloning bedenken die aansluit bij je doel? Iets wat ermee te maken heeft?  Als een vrouw gaat trouwen dan hoor je vaak: ik ga afvallen zodat ik in mijn trouwjurk pas. Dan is je trouwjurk dus je beloning. Daarvoor ga je afvallen. Met die trouwjurk heb je een mooi huwelijk. Dat is dus een mooie beloning.

Maar een beloning kan ook iets zijn wat je heel graag wil of iets waar je heel veel van houdt. Lea Michele is altijd super zenuwachtig als ze moet optreden. Ook tijdens het optreden vind ze het nog heel erg eng. Daarom zorgt ze altijd dat ze na het optreden iets heel lekkers kan eten. Op die manier heeft ze iets leuks om naar uit te kijken. Zo vergeet ze de zenuwen en de angst.

Hoeveel beloningen geef je jezelf? Beloon jij jezelf alleen als je je doel hebt bereikt of stel je ook tussen doelen? Beloon je jezelf ook als je een deel van je doel hebt bereikt? Als je dat wil doen, dan moet je er wel voor zorgen dat die beloning niet in de weg komt te zitten van het behalen van je daadwerkelijke doel. Je beloning mag nooit in de weg zitten van het halen van je doel. Je beloning mag er ook niet voor zorgen dat je na je beloning nog harder moet werken om je daadwerkelijke doel te bereiken. Dat zijn dingen waar je over na moet denken als je jezelf ook wil belonen als je een deel van je doel hebt bereikt. Als je dat dus wil doen, moet je er goed over nadenken. Vind je het niet erg dat je na je beloning er een tandje bij moet doen dan is dat je eigen beslissing. Het lijkt mij alleen maar frustrerender dat je harder moet werken nadat je een beloning hebt gehad. Voor mij is een beloning dan meer een straf. Maar dat is voor iedereen verschillend natuurlijk.

Ik zie nog wel een gevaar in een beloning voor het bereiken van je doelen. Wat nou als je je beloning hebt gehad? Gefeliciteerd! Je hebt je doel behaald! Je hebt dus je beloning gehad. En nu? Val je nu terug in je oude patroon of stel je weer een nieuw doel?

Als je (bewust) weer terugvalt in je oude patroon dan had je net zo goed die beloning kunnen halen zonder dat doel te bereiken. Dan was dat hele doel dus voor niks geweest. Wat heb je eraan als je bewust weer in je oude patroon terecht komt?

Het is veel slimmer om weer een nieuw doel te stellen. Hoe kan je jezelf nog meer uitdagen? Desnoods ga je jezelf weer belonen als je dat doel ook hebt bereikt. Maar hoe kan je nog meer uit je doel halen? Ga je je doel voortzetten of ga je nog een stapje verder? Die keuze is aan jou. Zorg er wel voor dat je eerste doel niet voor niets is geweest.

Ga jij alleen je doel bereiken voor die beloning of gebruik je de beloning als extra motivatie? Daar moet je ook goed over nadenken. Als je je doel echt alleen wil bereiken voor die beloning dan zal ik nog even heel goed nadenken. Waar is dat doel dan goed voor? Waarom kies je dan juist dat doel? Waarom kies je dan geen ander doel? Een doel die je makkelijker kan bereiken of een doel die je echt heel erg graag wil bereiken. Of doe je het alleen maar omdat je alleen op die manier je beloning mag?

Dat zijn allemaal vragen die je eerst voor jezelf moet beantwoorden. Pas als je die vragen (eerlijk) hebt beantwoord, kan je bepalen of het wel zo goed is om jezelf te belonen voor het bereiken van je doel. Zorg er voor dat het doel het waard is om te bereiken. Ben je bereid om er hard voor te werken?

 

Muziek van de week.

Als je mijn social media in de gaten hebt gehouden, heb je dit nummer deze week voorbij zien komen.

Ik hoorde dit nummer deze week en ik werd zo geraakt door het nummer. Met al die verschrikkelijke aanslagen van over de hele wereld heb je soms een nummer nodig die even de woorden voor je overneemt. Dit nummer deed dat voor mij. Toen ik dit hoorde, werd ik zo geraakt. We leven in een tijd waar er veel aanslagen worden gepleegd, veel (onschuldige) mensen worden vermoord en we leven in angst. Soms wil je dat er iemand is die je omhelst en dat je even alles vergeet. Je wil soms weg uit die wrede wereld. Dat beschrijft dit nummer.

 

 

Muziek van de week:

Bastille – Warmth

 

 

Zorg dat je bij het stellen van een doel jezelf uitdaagt. Maar zorg er vooral voor dat je het voor jezelf doet. Met of zonder beloning. Het belangrijkste is dat je er zelf beter van wordt. Je moet voor jezelf bepalen of het helpt als je jezelf beloond nadat je een doel hebt bereikt. Wees eerlijk, realistisch en soms een beetje streng voor jezelf. Maar houd het vooral leuk voor jezelf. Jij bent degene die er beter van gaat worden.

Waar heb jij jezelf wel eens voor beloond? Welk doel heb je bereikt en wat was je beloning? Laat het me weten. Ik ga het de komende tijd ook proberen. Ik heb voor mezelf een doel gesteld en ik heb met mezelf een beloning afgesproken. Ik hoop dat het gaat werken en ik houd jullie natuurlijk op de hoogte.

Heel veel succes en dan ga ik nu snel terug naar mijn spelletje, want ik kan bijna 20 munten verdienen 🙂

 

Spread love, not hate.

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.