Blog

Hoofdstuk 93

Hi Guys,

”But if you never try you’ll never know.”  Een regel uit een nummer van Coldplay. Misschien wel het mooiste nummer van Coldplay. Maar dat is een ander verhaal.

Ik wil het vooral hebben over dat ene zinnetje. Even in het Nederlands: als je het niet probeert, weet je het nooit. De zin klinkt zo gelijk heel anders.

2 weken geleden had ik een meeloop dag. Ik ging ergens meelopen om te kijken of ik daar kon werken. Ik had zelf gevraagd of ik een keer kon meelopen. Op die manier kon ik kijken of ik het wel echt kon doen. Ik had van tevoren namelijk wel al mijn bedenkingen.

Tijdens mijn sollicitatiegesprek bleek namelijk al dat het toch best wel veel staan en lopen zou zijn. Tijdens mijn sollicitatiegesprek moest ik zelf over mijn beperking beginnen anders was het nooit ten sprake gekomen. Ik vond het toch wel even prettig dat ik een keertje mee kon lopen. Je weet het natuurlijk nooit.

Achteraf ben ik zo ontzettend blij dat ik om een meeloop dag heb gevraagd. Want wat bleek? Ik zou het lopen/staan niet uithouden. Ik had namelijk ruim 1,5 uur moeten staan en rond moeten lopen. Dat is veel te veel voor mij. Ik houd dat met geen mogelijkheid vol. Ergens had ik dat ook wel verwacht hoor, maar ik wilde het toch zeker weten.

Dat werk is het dus niet geworden, maar ik heb het wel geprobeerd en dat telt voor mij op dit moment.

Ik heb iets geprobeerd. Ik wilde weten of ik het zou kunnen. Het bleek dat het niet kan, maar dat zou ook anders kunnen zijn. Wat nou als ik al van tevoren ‘nee’ had gezegd, maar dat het uiteindelijk wel was gelukt? Dan had ik een kans laten lopen. Dan had ik nooit geweten dat ik het wel had gekund.

Het feit dat ik het heb geprobeerd, zorgt ervoor dat ik weer iets meer over mezelf weet. Ik weet nu dat het teveel is. Ik weet nu dat ik het niet red. Op deze manier weet ik beter waar ik naar moet zoeken als ik naar werk zoek. Ik moet gewoon iets vinden waar ik niet 1,5 uur moet lopen :).

Ik heb ook wel eens gehad dat ik iets probeerde en dat uiteindelijk bleek dat ik het wel kon. Ik heb dat veel vaker dan dat blijkt dat het me niet lukt. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Soms gaat het over een fles die je (na een half uur…) zelf open krijgt.

Wat ik probeer te zeggen is dat je dingen moet proberen. Je moet niet van tevoren zeggen dat je iets niet kan. Hoe weet jij nou dat je het niet kan als je het nog nooit geprobeerd hebt? Soms blijkt dat je het wel kan, maar het kan ook voorkomen dat je het toch niet kan. Dan kan je in ieder geval zeggen dat je het tenminste hebt geprobeerd. Dat is soms al heel wat.

Het kan geen kwaad om je grenzen zo nu en dan te verleggen. Soms moet je iets verder gaan dan dat je normaal doet. Maar wel op zo’n manier dat jij je er nog steeds goed bij voelt. Je moet nou eenmaal nooit iets tegen je zin in doen.

Dat betekent niet dat je nooit je grenzen moet verleggen. Soms moet je gewoon iets doen wat je een beetje bang maakt. Als je het echt heel erg graag wilt, dan is dat het toch meer dan waard?

Door dingen te proberen leer je jezelf ook veel beter kennen. Je weet van jezelf al vrij goed wat je wel en wat je niet kan. Maar is dat elke keer hetzelfde? Verandert dat dan nooit?

Elk jaar, elke maand, elke week en misschien wel elke dag kunnen we iets anders. Ons ‘kunnen’ verandert continu. Wat je gister niet kon, kan je misschien vandaag wel. Maar hoe kan je dat nou weten als je in je hoofd nog steeds bij gisteren zit?

Waarom denk dat sporters/muzikanten elke keer trainen/oefenen? Ze trainen omdat ze beter willen worden. Ze willen iets kunnen wat ze eerst niet konden. Soms moeten zij zich ergens overheen zetten. Het is meestal gewoon kei en keihard trainen. Blijven oefenen, blijven herhalen. Soms gaan ze onderuit, maar uiteindelijk lukt het ze.

Ik ben iemand waar het allemaal niet snel genoeg kan gaan. Ik wil alles snel kunnen en ik haat het om te falen. Ik heb er echt een hekel aan. Ik wil niet onderuit gaan, want dan lukt het niet. Ik wil dat alles me gelijk lukt. Dat weet ik van mezelf. Maar soms lukt het gewoon niet in 1x en soms duurt het gewoon heel lang voordat iets wel lukt. Soms ga ik heel hard op m’n bek. Maar hoe ga je daarmee om? Blijf je op de grond liggen of sta weer op?

Als je op de grond blijft liggen, leer je nooit iets van de val. Je blijft liggen en je blijft boos omdat je bent gevallen. Je blijft boos op alles en iedereen. ‘Waarom ben ik nou gevallen?’

Wat nou als je opstaat? Als je opstaat kan je zien waarom je bent gevallen. Ben je gestruikeld of was je aanloop te kort? Wat ga je eraan doen om te voorkomen dat je de tweede keer weer valt? Zorg je ervoor dat je er de volgende keer met een grote boog omheen loopt of ga je ervoor zorgen dat je er alles aan gaat doen om het de volgende keer wel te halen? De keuze is aan jou.

Iets proberen is een risico. Je hebt het niet altijd in eigen handen. Je kan op je bek gaan, maar je kan ook slagen. Het kan zomaar zo zijn dat het je wel lukt. Er is wel iets wat je in handen hebt: hoe ga je met je verlies om? Wat doe je als je op je bek bent gegaan? Blijf je liggen of sta je weer op? Alleen jij kan dat beslissen.

Misschien kan ik over een tijdje wel 1,5 uur staan. Dan kan ik die baan toch nog aannemen 🙂

 

Muziek van de week.

De ‘Muziek van de Week’ heeft deze week helemaal niks te maken met het onderwerp van deze blog. Ik ben gewoon verslaafd aan dit nummer. Ik kan echt 24/7 naar dit nummer luisteren. Dit nummer verveelt me ook nooit. Elke keer als ik het nummer hoor, moet ik het geluid ook gewoon iets harder zetten. Elke keer als ik dit nummer hoor, word ik vrolijk en heb ik zin in de zomer.

Spaanse muziek + zomer = de ideale combinatie.

Met de zomerse temperaturen die ze voor deze week verwachten, komt dit nummer nog beter van pas :).

 

 

Muziek van de week:

Luis Fonsi & Daddy Yankee – Despacito

 

Voordat ik het vergeet te zeggen: als je iets niet lukt dan kan je dat heel erg frustreren. Je mag even heel erg boos worden. Je mag echt wel heel eventjes blijven liggen, maar zorg dat je niet altijd blijft liggen. Zorg ervoor dat je op een gegeven moment wel de kracht vind om op te staan. Boos worden mag, schreeuwen mag, huilen mag. Alles mag, maar niet te lang. Dat zorgt er alleen maar voor dat het nog langer duurt voordat het je eindelijk lukt. Of je iets (nog een keer) wil proberen, is jouw eigen keuze. Doe je alleen als je het zelf wil. Als je het voor iemand anders doet, is de kans zo veel groter dat het je niet gaat lukken.

 

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.