Blog

Hoofdstuk 85

Hi Guys,

Afgelopen dinsdag was er een uitzending van Brandpunt. De uitzending ging over Ovtave ‘Okkie’ Durham. Okkie heeft in 2002 de twee schilderijen van Van Gogh gestolen. Inmiddels zijn de schilderijen weer terug in het Van Gogh museum. Brandpunt zond afgelopen dinsdag een documentaire uit over Okkie. In die documentaire vertelde hij zijn verhaal. Hoe heeft hij het gedaan? Waarom heeft hij het gedaan? Waar heeft hij de schilderijen verborgen etc.

Woensdagavond reed ik samen met mijn moeder naar huis. Ik had net getraind. We luisterden naar ‘De Avondploeg’ op radio 538. Daar hadden ze het over de documentaire van Okkie. Het ging over het feit of we (de media) wel aandacht mogen geven aan Okkie. Het ging niet alleen over Okkie, maar over criminelen in het algemeen. Ze vroegen ook de mening van de luisteraar. Je kon bellen, sms’en en reageren in de app. Wij deden dat niet, maar ik had wel een gesprek met mijn moeder over dat onderwerp.

Mijn moeder en ik waren het eigenlijk wel eens met elkaar. Ik zal jullie een kort verslag geven van het gesprek. Met verslag bedoel ik meer: ik zal jullie mijn mening over de stelling geven. De stelling/vraag is: moeten we criminelen een podium geven?

Laat ik eerst even een onderscheid maken tussen veroordeelde criminelen en niet veroordeelde criminelen.

Niet veroordeelde criminelen mogen (als het aan mij ligt) geen podium krijgen. Laat ze eerst maar boeten voor wat ze hebben gedaan. Ze hebben iets gedaan wat niet mag en nu moeten ze de consequenties onder ogen zien. Ga eerst maar je straf uitzitten. Dan praten we misschien verder.

Nu even de veroordeelde criminelen. Van mij mogen ze wel een podium krijgen. Als zij hun verhaal willen vertellen, mogen ze dat van mij doen. Ik vind het persoonlijk wel interessant. Je kiest er uiteindelijk zelf voor om ernaar te kijken/luisteren.

Toch waren er veel mensen die vonden dat er geen podium geboden mocht worden aan mensen zoals Okkie. Waarom zou je in hemelsnaam criminelen een podium willen geven?

In de auto kwam er in ons gesprek wel een bepaald aspect terug: dan moeten we dat wel met alles doen. Als je vindt dat criminelen geen podium geboden mag worden dan moet je dan ook op alles toepassen. Dan moet je niet met twee maten gaan meten.

Er is momenteel een hele populaire serie op Netflix: Narcos. Een serie over het leven van een drugcrimineel uit Mexico. Hij is al een paar keer uit de gevangenis ontsnapt. Het is een hele populaire serie. Een serie waarbij er ook een podium word geboden aan een crimineel. Het is nu alleen in de vorm van een serie.

Zo is er ook het succes van ‘Making a Murderer’. Gaat ook over een crimineel. Okay, deze man was dan wel vals beschuldigd en je volgde dat proces. Maar even later bleek dat hij nu wel zelf de fout in was gegaan. En er komt een tweede seizoen. Ook aan hem bieden we een podium.

Als we even naar ons eigen land kijken, hebben we ook een voorbeeld. Neem nou ‘Buch in de Bajes’ en dit jaar ‘Buch buiten de Bajes’. Deze programma’s zijn heel erg populair. Ook in deze programma’s wordt er een soort podium gegeven aan criminelen. We horen de verhalen van de criminelen. Het gaat in die programma’s ook over de zorg van de criminelen en over de omstandigheden is de gevangenissen, maar je hoort ook de gevangenen.

Zo zijn er nog wel talloze voorbeelden van criminelen die een eigen serie of documentaire hebben gehad. Of er is op een andere manier een podium geboden aan ze. Verbied dat dan ook maar.

Ik moest ook weer denken aan mijn ontmoeting met een crimineel. Vorig jaar kwam ,de inmiddels geliquideerde, Martin Kok op de School van Journalistiek. Ik was daar ook bij aanwezig. Ik heb zijn verhaal aan mogen horen.

Martin Kok heeft wel een indruk op me gemaakt. Net na zijn bezoek vond ik er niet heel veel aan, maar even later besefte ik dat het toch wel heel interessant was. Het feit dat ik het niet meteen onder de indruk was, kwam waarschijnlijk omdat er best veel mensen aanwezig waren en dat zijn geluid wel eens wegviel. En het feit dat andere mensen het niet interessant vonden (en die dus voor rumoer zorgde), hielp ook niet mee.

De manier waarop hij vertelde over zijn leven was heel erg bijzonder. Martin Kok heeft twee mensen vermoord: de vriend van zijn ex heeft hij doodgeschoten en hij heet iemand vermoord met een barkruk. Hij is ervoor veroordeeld en hij heeft zijn straf uitgezeten. Hij had een blog waar hij van alles over de criminele wereld op publiceerde. Hij noemde iedereen bij naam en toenaam.

 

Hij vertelde over zijn daden alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Het hoorde er bij. Ook de bedreigingen. Uiteindelijk ging het bij hem allemaal om het geld.

Ik was toen ook wel geschrokken toen ik hoorde dat hij was geliquideerd. Ik vond het maar een raar idee. Een paar maanden eerder heb ik hem nog gezien en nu is hij dood. Ik vond het ook zo raar, omdat hij vertelde dat hij altijd op zijn hoede was.

Het argument dat ex-criminelen elkaar inspireren door hun verhaal te vertellen op tv, vind ik echt nergens op slaan. Denk je nou echt dat dat het geval is? Daar hebben ze wel hun andere maniertjes voor. Dat weet ik zeker.

Criminelen zijn ook mensen. Het zijn mensen die een verkeerde keuze hebben gemaakt. Als ze hun straf hebben uitgezeten dan moeten ze hun leven weer oppakken. Dat is soms al moeilijk genoeg. Je hebt toch een strafblad. Er zijn criminelen die nooit hun leven beteren, maar er zijn ook criminelen die het wel proberen/doen. Geef ze dan ook de kans. Als ze hun verhaal willen vertellen, mogen ze dat van mij doen.

Of je nou vind dat er wel of geen podium geboden mag worden aan criminelen maakt mij niet veel uit. Het is je eigen mening. Gelukkig mogen we allemaal een eigen mening hebben. Ik vind het wel belangrijk dat je wel met één maat gaat meten. Als je vind dat er geen podium geboden mag worden dan moet dat wel voor alle criminelen gelden.

Muziek van de Week.

Kies nu maar eens een nummer die bij deze blog past. Het is moeilijker dan je misschien denkt. Het is toch gelukt 🙂

Ik ben al een hele lange tijd fan van de serie ‘Moordvrouw’. De leader vind ik misschien wel de beste leader ooit. Vooral het nummer is te gek. Als je goed naar de tekst luistert, hoor je dat het zo goed bij de serie past.  Het is zo’n te gek nummer.

Leuke funfact: de zangeres speelt dit jaar Maria in The Passion.

 

 

Muziek van de Week:

Elske de Wall – This Game

 

Misschien heb je het wel op Social Media voorbij zien komen. Over 3 weken kom ik met iets nieuws. Er komt iets nieuws op de site. Ik ben er heel erg enthousiast over. Ik wil het ook heel erg graag van de daken schreeuwen, maar ik hou me in. De aankomende weken onthul ik steeds iets meer over het nieuws. Dus volg me op Social Media en kom erachter.

Wat denken jullie dat het is? Laat het me dan vooral weten. Ik ben benieuwd of jullie het kunnen raden 🙂

 

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.