Blog

Hoofdstuk 83

Hi Guys,

Aanstaande woensdag (15 maart 2017) is een belangrijke dag. Het is namelijk een dag waarop we mogen stemmen op een politieke partij. Met die stem hebben we invloed op het bestuur van Nederland. Wie gaat Nederland de komende vier jaar besturen? Wie gaan de beslissingen maken? Wij mogen dat bepalen. Wij kiezen onze vertegenwoordigers.

Het is altijd belangrijk dat mensen gaan stemmen. Het lijkt nu alleen wel belangrijker dan al de andere keren. Het lijkt wel of er deze keer meer van afhangt dan anders. Het maakt niet uit op wie je gaat stemmen. Zolang je maar gaat stemmen. Dan heb je namelijk bijgedragen aan het kiezen van onze vertegenwoordigers en aan de toekomst van Nederland.

Ik mag dit jaar voor het eerst stemmen. Ik ga dan ook zeker stemmen aanstaande woensdag. Ik ga in deze blog niet vertellen op wie ik ga stemmen. Dat vind ik niet nodig. Ik voer namelijk geen campagne voor een bepaalde partij. Ik stem op de partij waar ik me het meest bij kan vinden. Iedereen moet dat voor zichzelf doen. Iedereen moet voor zichzelf bepalen met welke ideeën hij het eens is en op wie hij wil stemmen. Daar wil en ga ik geen invloed op uitoefenen.

Ik wil wel graag iets anders vertellen in deze blog. Iets dat de laatste tijd heel erg speelt en iets wat ook heel erg belangrijk is. Dat is gelijkheid en liefde.

Je hoort en ziet het de laatste tijd helaas steeds meer. Groepen die worden buitengesloten. Mensen die worden gediscrimineerd vanwege hun achtergrond. Mensen die te horen krijgen dat ze naar hun eigen land moeten. Ga zo nog maar even door. Het wordt steeds erger en het lijkt ook steeds heftiger te worden.

Of groepen nou daadwerkelijk worden buitengesloten of dat groepen zich buitensloten voelen. Ik zie daar geen verschil in. Het is al erg genoeg wanneer mensen het gevoel hebben dat ze buitengesloten worden. Dat voelen de mensen niet voor niets. Er moet toch iets aan de hand zijn, want ze hebben niet zomaar het gevoel. Het is ook een gevoel dat niet genegeerd mag worden.

Ik vind het al vreselijk dat mensen zoiets voelen. Groepen buitensluiten of discrimineren. Misschien wel het ergste wat er is. Iemand anders behandelen omdat ze ergens anders in geloven of omdat ze ergens anders vandaan komen. Waarom? Dus omdat ze anders zijn dan jij, heb je het recht om ze anders te behandelen? Hoe kom je erbij? Wie geeft jou het recht om dat te doen? Niemand is hetzelfde. Iedereen is anders. Maar iedereen verdient het om hetzelfde behandeld te worden. Hoe ze er ook uit zien, waar ze ook vandaan komen of waar ze ook in geloven.

Ik leerde vroeger altijd: behandel anderen hoe je zelf ook behandeld wil worden. Iets wat altijd bij me blijft. Iets wat de samenleving schijnt te vergeten.

We plaatsen de laatste tijd mensen in hokjes. We scheren mensen over één kant. We kijken niet meer naar het individu. We veroordelen mensen die anders zijn dan wij. We veroordelen de verschillen, maar wat nou als we de verschillen juist gaan bewonderen en gaan vieren?

Haat begint steeds meer te spelen in de samenleving. Haat naar bepaalde groepen mensen. Mensen worden anders behandeld. Mensen worden buitengesloten. Mensen voelen zich niet gehoord. Dit zorgt er allemaal voor dat er nog meer verdeeldheid komt en dat de spanningen hoger op gaan lopen.

Laten we de liefde boven de haat zetten. Laten we met z’n allen iets doen tegen deze haat. We kunnen veel meer bereiken met eenheid dan met verdeeldheid.

We zijn allemaal verschillend, maar laten we beginnen met het kijken naar wat we met elkaar gemeen hebben. Laten we gaan kijken naar wat ons samenbrengt. Daar komen we namelijk zoveel verder mee. Laten we onze verschillen vieren en niet veroordelen. Laten we positiever kijken naar onze verschillen. Laten we mensen vertellen dat ze ‘anders’ mogen zijn. Wees blij dat we allemaal verschillend zijn. Dat is zoveel leuker dan dat iedereen hetzelfde zou zijn.

Wat nou als we elkaar niet meer oordelen op achtergrond, uiterlijk of geloof maar op onze daden. Wat hebben we gedaan en wat willen we? Wat drijft ons? Wat heeft ons gebracht tot waar we nu zijn?

Het allerbelangrijkste is  dat we allemaal naar elkaar gaan luisteren en dat we respect hebben voor elkaar. Luister naar elkaar. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar luister tenminste naar wat anderen te zeggen hebben. Als je het er niet mee eens bent, respecteer dan in ieder geval zijn mening. Start een discussie en probeer hem te begrijpen. Probeer je te verplaatsten in zijn situatie. Toon interesse. Maar veroordeel iemand niet voordat je zijn verhaal/bewegingen kent. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar scheldt mensen niet uit voor zijn mening/standpunt voordat je weet wat erachter zit. Je kan altijd nog in discussie gaan met elkaar. Misschien vind je in die discussie wel punten waarop jullie het wel met elkaar eens zijn of vinden jullie tijdens die discussie wel een gezamenlijke oplossing.

We zijn allemaal mensen. We hebben allemaal dezelfde rechten. We hebben allemaal gevoelens. Sluit niemand buiten. Zorg dat iedereen mee kan doen. Laten we oplossingen gaan zoeken en niet alleen maar problemen gaan opnoemen. Laten we zorgen dat Nederland een land is (en blijft) waar iedereen kan zijn wie hij wil en dat hij altijd mee kan doen en niet buitengesloten/ gediscrimineerd wordt. Laten we elkaar behandelen zoals we zelf ook behandeld willen worden.

Met deze verkiezingen hoop ik één ding: ik hoop dat mensen niet kiezen voor het verspreiden van nog meer haat en voor nog meer verdeeldheid/ongelijkheid. Laten we tijdens deze verkiezingen juist kiezen voor meer liefde, meer gelijkheid en saamhorigheid. Ik geloof dat we daar zoveel verder meekomen. Daar wordt het hele land beter van.  Ik hoop dat we met z’n allen daarvoor gaan kiezen.

Stem woensdag 15 maart alsjeblieft. Het maakt niet uit op wie je gaat stemmen, maar stem. Laat je kostbare stem horen. Wees blij dat je de kans krijgt om je stem te laten horen. Ga er goed mee om.

 

Muziek van de week.

Gelijkheid. We zijn allemaal gelijk. Iedereen moet gelijk behandeld worden. Waar je ook vandaan komt, hoe je er ook uit ziet of waar je ook in geloofd. Er zijn talloze nummers over gemaakt. Toch kwam dit nummer gelijk bij me op toen ik over passende muziek bij deze blog dacht. Er is geen beter nummer die ik bij deze blog had kunnen gebruiken.

 

 

 

 

Muziek van de week:

Michael Jackson – Black or White

 

 

Spread Love, No Hate.

Clanand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.