Blog

Hoofdstuk 77

Hi Guys,

Deze week spookte er een bepaalde vraag door mijn hoofd: wat is normaal? Wat verstaan mensen onder normaal? Zijn mensen met een 09:00 tot 17:00 baan normaal of ben je normaal wanneer je een andere tijd werkt? Is een gezin met één kind normaal is het normaal als je twee kinderen hebt? Is het normaal als je maat S hebt of is een maat L normaal? Wat is normaal? Zeg het maar.

Normaal is voor iedereen anders. Als je aan 100 mensen zou vragen wat normaal is dan krijg je waarschijnlijk 100 verschillende antwoorden. Iedereen heeft een ander beeld van ‘normaal’. Er zijn wel miljoenen definities van normaal. De één vind het normaal om één kind te hebben en de ander vind het normaal om twee kinderen te hebben. Er is geen ruimte voor ‘of’, maar er is plaats gemaakt voor ‘en’. Op deze manier hoort iedereen erbij. Dat hopen we tenminste. Helaas is het in de praktijk altijd anders…..

Afgelopen week vroeg ik op mijn social media naar jullie rare gewoontes. Om specifieker te zijn vroeg ik het volgende:

Ik kreeg veel leuke reacties. Heel veel dank daarvoor! Ik wilde graag voorbeelden hebben voor deze blog. Ik heb deze voorbeelden nodig om het nog duidelijker te maken dat het begrip ‘normaal’ voor iedereen heel anders is. Iedereen heeft wel een bepaalde gewoonte die voor hun heel erg normaal zijn, maar waarvan andere misschien denken dat het heel erg raar is.

Er is iemand die het heel normaal vind om elke dag een blikje redbull drinkt en Lays paprikachips eet. Er is iemand die w elke keer aan de kant van de deur moet slapen. Of iemand die elke keer als ze een sigaretje opsteekt, moet ze er ook een blikje redbull bij drinken. Iemand zei: ‘’Na school moet ik gelijk naar de wc rennen.’’ Er is iemand met meerdere van deze ‘rare’ gewoontes: ‘’Als ik de deur uitga, maak ik altijd de wc schoon, ik ruik aan mijn kinderen en ik neem altijd een snoepje nadat ik koffie heb gedronken.’’ Of iemand die 3x aan de gasknoppen draait om zeker te weten of het gasfornuis wel uitstaat.

Dit zijn maar een paar van die ‘rare’ gewoontes. Gewoontes die voor iemand heel erg normaal zijn, maar waar andere misschien twijfel bij heeft. Zijn deze gewoontes normaal? Ja natuurlijk zijn deze normaal, voor sommigen tenminste.

Heb ik ook zulke gewoontes? Ja natuurlijk. Ik heb ook dingen die voor mij heel erg normaal zijn, maar die voor andere helemaal niet normaal zijn. Voor mij is het normaal om mijn protheses (benen) aan/uit te doen of om op mijn knieën te lopen. Ik drink elke ochtend koffie (net zoals velen met mij 🙂 ). En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Iedereen heeft wel zulke gewoontes. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet zo’n gewoonte heeft. Soms denk je bij jezelf : ‘’Ben ik dan echt de enige die dit doet?’’ Je komt er vaak achter dat je niet de enige bent. Sterker nog: meestal zijn er juist heel veel mensen die het ook doen. En al ben je wel de enige, wat maakt het uit? Zo’n gewoonte (hoe raar dan ook) is een deel van je. Het maakt je tot wie je bent.

Wees jezelf en wees er trots op. Iedereen is op zijn eigen manier mooi. Je bent dan misschien niet perfect, maar je bent wel jezelf en daar kan je maar wat trots op zijn. Er is niets zo mooi als wanneer iemand helemaal zichzelf is.

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over het ideale beeld. Mensen moeten maatje S hebben, moeten een dikke kont hebben, dikke lippen, dun zijn ga zo nog maar even door. Iedereen heeft het over ‘perfecte plaatje’. Mensen doen er alles aan om ook zo te worden. Doe je dat niet? Dan hoor je er niet meer bij. Dan hoor je niet bij het ‘perfecte plaatje’. Dan ben je teveel jezelf.

Je verandert dus in iemand die je niet kan en vooral niet wil zijn. De keuze is aan jou: wil je het perfecte plaatje zijn of wil je jezelf en veel gelukkiger zijn? Kies maar. Ik heb mijn keuze gemaakt.

Ik denk dat je op zoek moet gaan naar wie je bent. Waar word jij gelukkig van? Word degene waar jij je goed bij voelt. Of dat nou iemand is die een maatje S heeft of een maatje XL. Zolang jij maar gelukkig bent, kan je de hele wereld aan en dan kan je de rest laten praten. Iedereen is blij met iets anders. Ga bij jezelf na of je blij bent met wie je nu bent en hoe je er nu uitziet. Is dat het geval? Laat het dan (alsjeblieft) zo. Is dat niet het geval? Kijk dan naar wat je kan veranderen. Zorg wel dat het realistisch is.

Onthoud wel dat je niet voor iemand anders moet veranderen. Je verandert omdat je zelf graag wil veranderen. Als je voor iemand anders gaat veranderen ben je verkeerd bezig. Dan maak je jezelf alleen maar ongelukkig(er). Veranderen doe je voor jezelf. Als andere mensen je niet accepteren voor hoe je bent dan hebben ze pech en dan moeten ze maar gaan.

Is er wel een definitie van normaal? Volgens Van Dale is de definitie van ‘normaal’ het volgende:’ volgens de regel’. Op andere woordenboeksites staat de volgende definitie: ‘normaal is datgene wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt of dat wat de meeste mensen doen. Het wijkt niet af van de gangbare praktijk, ofwel iets verloopt volgens de regel.’

Iets wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt. Dus als het door de meeste mensen geaccepteerd wordt, is het normaal. Het blijft allemaal een beetje vaag. Voor iedereen is het anders en daar veranderen we niks aan.

Wees blij met je ‘rare’ gewoonte. Wees er trots op en verander het niet. Wees trots op jezelf en verander jezelf niet voor anderen. Be you and be proud. Doe waar jij je gelukkig bij voelt. Dat is het allerbelangrijkste.

Muziek van de week.
Er zijn zat nummer die deze boodschap overbrengen. ‘Confident’ van Demi Lovato is misschien wel één van de bekendste. Net als ‘Born This Way’ van Lady Gaga. Allemaal nummers die gaan over het feit dat je jezelf moet zijn en dat je er trots op moet zijn. Toch heb ik allebei de nummers niet gekozen als ‘Muziek van de Week’. Ik heb gekozen voor een nummer die (helaas) minder bekend is. Een nummer die beschrijft dat je jezelf moet zijn en dat je er trots op moet zijn. Er zitten hele leuke grapjes is, maar de boodschap is zo belangrijk.

Muziek van de week:
Us The Duo – I’m Me

Ik wil jullie bedanken voor het lezen van deze blog. Heb je nog een ‘rare’ gewoonte die je heel erg graag wil delen? Doe dat gerust! Niks is te gek. Be proud of it!
Tot volgende week!


Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.