Blog

Hoofdstuk 70

Hi Guys,

Deze week kreeg ik de vraag van iemand over motivatie. ‘’Hoe kan jij het best gemotiveerd worden en hoe kan iemand ervoor zorgen dat je ook gemotiveerd blijft?’ Zo luidde de vraag. Een vraag waar ik even over na moest denken. Waar haal ik mijn motivatie vandaan? Waar haal ik mijn motivatie vandaan voor alles wat ik doe? Motivatie voor het sporten, mijn opleiding, muziek en mijn blog. Waar haal ik dat allemaal vandaan? Het is een moeilijkere vraag dan je misschien denkt. Is er wel één antwoord op die vraag? Misschien is het antwoord op die vraag wel heel erg lang of misschien verandert het antwoord wel elke keer. Wie zal het ooit zeggen?

Het antwoord die ik mijn vriendin gaf, was het volgende: ‘’Ik wil iets leuk vinden en dan wil ik er ook beter in worden en alles leren. Ik wil steeds beter worden. Ik wil vooral uitdaging.’’ Nu ik het antwoord teruglees, is het een heel vaag antwoord. Geeft het überhaupt wel antwoord op de vraag? Ik denk dat het deels antwoord geeft op de vraag, maar ik heb er deze week langer over nagedacht.

Ik ben er alleen niet veel wijzer van geworden. Ik kwam telkens terug op hetzelfde antwoord. Ik kwam steeds op een aantal elementen die lijden tot mijn motivatie. Ik wil iets leuk vinden, ik wil uitdaging en ook wel een beetje spanning. Dat zijn de elementen die mijn motivatie bepalen. Maar ik geloof niet dat dat de enige twee dingen zijn die me motiveren. Er moeten meerdere dingen zijn, maar ik kom maar niet bij die andere elementen.

Is motivatie dan iets wat je eigenlijk niet kan beschrijven? Het is er wel, maar je kan niet beschrijven wat het precies is. Het klinkt nu net alsof je ergens pijn hebt, maar je kan niet precies beschrijven wat het is. Alleen is motivatie wel wat leuker dan pijn 🙂

Motivatie verandert per onderwerp. Je hebt andere motivatie voor sport dan voor je school. Wie (of wat) bepaalt welke motivatie je voor wat gebruikt? Volgens mij bepaal je dat zelf. Volgens mij is motivatie net zoiets als een doel. Neem nou mijn opleiding journalistiek. Ik ben heel erg gemotiveerd. Waarom? Omdat ik mijn diploma wil halen. Ik wil later iets doen in de journalistiek. Maar met dat uitzicht, red je het misschien niet. Daarom heb ik nu als doel: ik wil mijn propedeuse halen. Dan ben ik gemotiveerd voor dit jaar. Om het tweede jaar te halen, bedenk ik wel weer wat anders. Uiteindelijk heb ik dan mijn diploma. Op deze manier ben je gemotiveerd om het te halen en op deze manier haal je je doel.

Als ik er nu over nadenk is motivatie misschien niet hetzelfde als je doel, maar het staat wel in verbinding met elkaar. Je hebt motivatie nodig om je doel te bereiken. Misschien slaat het voorbeeld wat ik hierboven noem ook wel nergens op :).

Heb ik een motivatie om te sporten? Ik wil bezig zijn en ik wil uitgedaagd worden. Ik wil ook aan mijn lichaam werken. Ik wil een beter lichaam. Dat is voldoende motivatie lijkt mij. Maar kan je dat wel beschouwen als motivatie? Staat motivatie dan toch niet nog meer in lijn met je doel? Dan zal mijn motivatie meer zoiets zijn als: ik wil steeds beter worden in het spelletje.

Wat motiveert mij voor het schrijven van mijn blog? Dat is toch een moeilijke vraag. Ik vind het vooral heel erg leuk om te doen en het is een uitlaadklep. Ik kan mijn gedachten met jullie delen. Maar is dat nou motivatie of niet? Als ik doelgericht ga denken, zou ik meer moeten denken aan: ik wil een grote en bekende blogger worden die mensen kan helpen.

Als ik op deze manier naar motivatie kijk, lijkt het meer op dromen. Je motivatie is misschien wel een verwoording van je droom. Je droom zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om iets te doen. Zonder dromen heb je geen motivatie voor datgene wat je wil doen.

Motivatie is voor iedereen anders. Het is niet alleen per onderwerp verschillend, maar ik denk ook dat iedereen er anders naar kan kijken. Voor de één is het een vorm van dromen en voor de ander is het een vorm van een doel stellen. Maar toch hebben alle verschillende manieren van motivatie weer iets met elkaar te maken. In grote lijnen heeft het allemaal te maken met het bereiken van iets. Je moet je voor iets inzetten en daar heb je motivatie voor nodig. Dus hoe je er ook naar kijkt, alles komt op hetzelfde neer.

Het maakt niet uit hoe je er naar kijkt, motivatie is nodig. Zonder motivatie is er niets. Met motivatie presteer je beter. Je hebt een doel om te bereiken. Zonder dat uitzicht is het moeilijker om je in te zetten voor iets. Je hebt iets nodig om voor te werken. Zonder motivatie is de inspanning die je moet geven groter. Misschien nog belangrijker: je weet niet waar je het allemaal voor doet. Motivatie is goed voor heel veel dingen en misschien is het maar goed dat we niet alle antwoorden weten.

Sinterklaas is al even het land uit dus het is tijd voor kerst! Kerst is mijn favoriete feestdag ever. Kerst is een feest van samenzijn en vrede. Met kerst ben je omringd met iedereen van wie je houdt. Daar komen we later nog wel op terug 🙂 . Wat kerst misschien nog wel leuker maakt, is kerstmuziek. Ik ben echt kerstmuziekverslaafd. Ik word er altijd zo vrolijk van. Daarom is tot nieuwjaar elke week een kerstnummer ‘muziek van de week’. Zoveel mogelijk van mijn favoriete kerstnummers komen voorbij. Laat me ook vooral weten wat jouw favoriete kerstnummer is. Wie weet zie je jouw favoriete kerstnummer wel terug als ‘muziek van de week.’

Muziek van de week.
Tijd voor het eerste kerstnummer. Glee is al een tijdje gestopt, maar de muziek blijft geweldig. Ik durf dan ook te voorspellen dat dit niet het laatste nummer van Glee is die ik de komende weken met jullie ga delen 🙂 . Ik heb deze keer gekozen voor een duet tussen mijn op één na favoriete koppel uit de show. Dit is één van de eerste duetten die ze zongen.Na dit duet kwamen er namelijk nog een paar magische duetten tussen Kurt en Darren. Darren en Chris zijn twee geweldige acteurs en zangers. Samen zijn ze nog beter dan apart. Ohja en ze zien er ook nog eens goed uit :-).
Dit is misschien niet mijn favoriete kerstnummer, maar toch word ik elke keer heer erg vrolijk van deze uitvoering. De chemie tussen de twee zangers moet kloppen, want anders werkt dit nummer niet.

Muziek van de week:

Glee – Baby It’s Cold Outside

Ik wil jullie bedanken voor deze geweldige 70(!) weken. Alle support die ik van jullie heb ontvangen! In 70 weken is de blog al enorm gegroeid en ik ben van plan om nog meer te groeien met deze blog. Bedankt voor alles en ik hoop dat jullie we blijven volgen. De site heeft een andere look gekregen. Ik hoop dat jullie de nieuwe look een beetje leuk vinden. Let me know!


Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.