De afbeelding is een bloemenveld. Er zijn veel roze, paarse en witte bloemen te zien. De grootte van de bloemen wisselen ook. Door de bloemen heen is groen gras te zien. In het midden van de afbeelding is een witte ovaal te zien. In het midden van de ovaal staat in het zwart: Your mind is like a garden, Your thoughts are like seeds. You can grow flowers, Or you can grow weeds.
Blog

Hoofdstuk 401

Hi,

Ik durf niet te zeggen hoe vaak ik het in mijn blogs al heb gehad over het feit dat het belangrijk is dat je je hoofd af en toe leegmaakt. Daarnaast heb ik het ook al best vaak gehad over het feit dat het soms kan gebeuren dat je hoofd vol zit met gedachten en dat je soms ook niet zo goed weet hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Het is nou eenmaal een terugkerend thema.

Ik denk dat het komt omdat het nou eenmaal een onderwerp is die zo af en toe even terugkomt. Iedereen herkent het wel. Stiekem willen we het misschien niet toegeven.

Misschien negeren we het soms ook wel bewust: “Als we er geen aandacht aan geven dan is het er niet.’ Of: ‘Als we er niet te veel aandacht aan geven dan wordt het ook niet erger. Dan gaat het vanzelf wel weg.’

Vaak is het tegenovergestelde waar.

 

Als we er geen aandacht aan geven dan gaat het onbewust toch door.

Ja, ik kan uit eigen ervaring spreken.

Als ik mijn gedachten te lang negeer dan zorg ik ervoor dat mijn gedachten hun eigen gang kunnen gaan. Dat kan positief zijn, maar het kan ook negatief zijn.

Er zijn momenten waarop we extra aandacht besteden aan onze gedachten. Als het weer goed gaat dan verdwijnt de aandacht.

We besteden alleen aandacht aan onze gedachten als we ons niet goed voelen. Als we ons goed voelen dan laten we onze gedachten voor wat ze zijn.

Misschien is dat wel het hele punt.

Misschien zouden we altijd wel aandacht moeten besteden aan onze gedachten.

Het zou goed zijn als we onszelf manieren aanleren die ervoor zorgen dat we altijd alert zijn op onze gedachten. Op die manier kunnen we altijd goed voor onze gedachten zorgen. Als we goed voor onze gedachten zorgen dan zorgen we ook goed voor onszelf.

Een selfie van Clannad. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 24 jaar. Clannad lacht in de camera. Clannad heeft rood/oranje haar en ze heeft haar haren in een vlecht over haar rechterschouder. Clannad draagt een bril. Clannad heeft een wit/zwart gestreepte blouse aan. Ze heeft een gouden ketting om met haar naam erop. Als ik naar mezelf kijk dan heb ik alleen aandacht voor mijn gedachten als het wat minder met me gaat. Als ik me goed voel dan verdwijnt de aandacht aan mijn gedachten. Als ik wat minder in mijn vel zit dan ga ik opeens weer heel erg op zoek naar hoe ik ervoor kan zorgen dat mijn hoofd weer leeg raakt.

Als alles goed gaat dan besteed ik er bijna geen aandacht aan, maar als het wat minder gaat dan gaat al mijn aandacht er naartoe.

Gaat het zo niet met alles?

Als iets goed gaat dan nemen we het voor lief. Dan is het zoals het is.

Als iets niet zo goed gaat dan staan we er heel erg bij stil. Dan willen we alles veranderen.

Onze gedachten verschillen daar dus niet van.

Toch zou ik willen dat het anders was.

 

We zouden onze gedachten misschien meer kunnen gaan behandelen als een tuin.

Positieve gedachten zijn de mooie bloemen. Je doet er alles aan om die mooie bloemen te laten groeien. Om bloemen te laten groeien moet je zaadjes planten en moet je het verzorgen. Daarnaast is liefde en aandacht heel erg belangrijk.

Hoe goed je ook voor je bloemen zorgt, soms gaat er een bloem dood. Het kan ook zijn dat er onkruid groeit of dat er een bloem groeit die je niet zo mooi vindt.

Dan kan je meerdere dingen doen:

❁ de minder mooie bloemen zo snel mogelijk weghalen

❁ onderzoeken hoe je de minder mooie bloemen stoppen met groeien

❁ leren omgaan met het feit dat er soms minder mooie bloemen groeien

❁ het negeren. Met als gevolg dat de minder mooie bloemen blijven groeien en de mooie bloemen uiteindelijk verdwijnen.

Ik denk dat we de laatste optie niet willen. Je wil niet dat alle mooie bloemen verdwijnen. Soms lijkt het wel alsof alle mooie bloemen verdwijnen. Toch is het goed als we leren omgaan met het feit dat er soms ook minder mooie bloemen groeien in onze tuin.

Ik denk persoonlijk dat het vooral mooi zal zijn als de mooie bloemen en de minder mooie bloemen naast elkaar kunnen bloeien. Misschien moeten we ervoor zorgen dat de minder mooie bloemen een apart plekje in onze tuin krijgen zodat ze gecontroleerd kunnen groeien.

Om die bloemen gecontroleerd te kunnen laten groeien, moeten we een aantal dingen weten:

❁ Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze bloemen gecontroleerd kunnen groeien?

❁ Hoe zorgen we ervoor dat de mooie bloemen toch nog blijven groeien?

Dat zijn twee hele lastige vragen. Het zijn vragen waarop we het antwoord vaak niet weten. De antwoorden kunnen namelijk per moment veranderen. Elke bloem bloeit anders. Daarnaast spelen het weer en de omgeving ook een hele grote rol. Voor elke bloem geldt dat: of de bloem nou mooi is of niet.

Ja, we kunnen ervoor kiezen om de minder mooie bloemen meteen weg te halen. Dat is misschien wel de makkelijkste manier, maar op die manier weten we niet hoe we een volgende oogst kunnen voorkomen. Op die manier blijven de minder mooie bloemen groeien. Op die manier blijf je ook vooral veel aandacht geven aan de minder mooie bloemen. Heel eerlijk: wat schiet je ermee op?

Het is vooral belangrijk dat we altijd onze aandacht verdelen tussen de mooie bloemen en de minder mooie bloemen. Deze bloemen zullen namelijk altijd naast elkaar blijven groeien. Allebei de bloemen hebben altijd aandacht nodig. Het maakt niet uit welke bloem het meest in bloei staat.

Als we geen aandacht geven aan de bloemen dan gaan ze dood. Of het nou een mooie bloem is of een minder mooie bloem.

Het is belangrijk dat je erachter komt hoe je jouw tuin het beste kan onderhouden. Je tuin heeft altijd aandacht nodig. In je tuin groeien heel veel verschillende bloemen. Er groeien zowel mooie bloemen als minder mooie bloemen. Toch vragen ze allemaal om aandacht.

 

Muziek van de Week

De achtergrond is een uitzicht op een meer. In het midden is een houten brug te zien. Om de brug heen is stilstaand water. Op de achtergrond zijn bergen te zien. In de lucht zijn kleine wolken te zien. Aan de rechterkant is zonlicht zichtbaar. Aan de linkerkant is ook een bootje te zien in het water. Aan de bovenkant is in het zwart te lezen: I make sense to the madness When I listen to your voice Darling, only you can ease my mind Help me leave these lonely thoughts behind When they pull me under, And I can feel my sanity start to unwind Darling, only you can ease my mind Linksonder, op een plank, is schuin in het wit te lezen: Ben Platt - Ease my mindWanneer ik denk aan het feit dat je je hoofd leeg wil maken dan moet ik als snel aan het volgende nummer denken.

Dit is een nummer over het feit dat een bepaald persoon er altijd voor zorgt dat je hoofd rustig wordt en dat je je hoofd leeg kan maken.

In dit lied gaat het dus over een persoon, maar als ik eerlijk ben dan kan je het nummer zo breed mogelijk opvatten. Het kan ook zijn dat je iets anders doet om ervoor te zorgen dat je hoofd leeg wordt en dat je al je gedachten ordent.

Ik luister dit nummer heel erg graag. Ik vind de tekst heel erg mooi en ik denk dat heel veel mensen zich hierin kunnen herkennen. Ik kan me hier zeker in herkennen.

Voor mij persoonlijk is dit nummer een reminder dat je goed voor jezelf moet zorgen. Daarbij is het ook belangrijk dat je goed voor je gedachten zorgt. Het is goed dat je ook aandacht hebt voor je mentale gezondheid. Dit nummer herinnert me daar toch elke keer aan als ik het hoor.

MVDW:

Ben Platt – Ease my mind

 

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je tuin jouw droomtuin wordt en blijft.

In je tuin heb je niet altijd alles onder controle. Het kan namelijk ook zomaar zijn dat er opeens ongedierte in je tuin is of dat er dieren zijn die in je tuin gaan poepen. Daarnaast ben je ook heel erg afhankelijk van het weer en we weten allemaal dat niets zo veranderlijk is dan het weer.

Dan is het vooral belangrijk dat je op alles voorbereid bent. Het is belangrijk dat je weet wat je kan doen om alles weer rustig en mooi(er) te krijgen.

Nog veel vaker moet je gewoon doen wat je op dat moment kan doen. Je kan er soms namelijk niets tegen doen. Dat betekent soms ook dat je je bij bepaalde dingen neer moet leggen. Soms lukken dingen gewoon niet.

Soms groeien bepaalde bloemen gewoon niet zo goed, hoe goed je er ook voor zorgt. Soms groeien bloemen gewoon, hoe hard je ook je best doet om het te voorkomen.

Er zijn gewoon dingen waar je geen invloed op hebt.

Juist dan is het belangrijk dat je al je alleen aandacht geeft op de dingen waar je wel controle op hebt. Als je alle aandacht richt op dingen waar je geen controle op hebt dan verlies je misschien de dingen waar je wel controle op had kunnen hebben.

Gedachten zijn net als een tuin.

Het klinkt allemaal misschien een beetje vaag allemaal. Het kan ook zomaar zijn dat je niet zo goed weet waar ik het nou over hebt gehad.

Misschien komt dat nog. Misschien ook niet.

Haal vooral de boodschap eruit die je eruit wil halen. Voor iedereen kan de boodschap namelijk anders zijn.

 

Ik probeerde mijn boodschap te verpakken in een voorbeeld die we allemaal begrijpen. Ik heb echt alles behalve groene vingers.

Ik hou wel van de natuur. Met het mooie weer vond ik het beeld van een tuin nog mooier.

 

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat het belangrijk is dat je altijd stilstaat bij je gedachten. Sta altijd stil bij hoe je je voelt. Ga ook altijd op zoek naar hoe jij ervoor kan zorgen dat je hoofd rustig is.

Doe dit ook op de momenten waarop je je goed voelt.

Zorg altijd goed voor jezelf. Vergeet daarbij niet om ook goed voor je mentale gezondheid te zorgen.

 

Geef altijd aandacht aan je gedachten.

Voor je het weet nemen ze controle over jou.

In je tuin is er geen moment waarop er niks gebeurt.

Je bent altijd bezig om van je tuin jouw droomtuin te maken.

 

❤️

Clannad

PS. In Hoofdstuk 401 heb ik het over dingen die je zelf kan doen om je mentale gezondheid te verbeteren. Het kan ook zijn dat je hulp nodig hebt van andere mensen. Er zijn genoeg mensen die je willen helpen als je zelf niet goed weet wat je kan doen. Bezoek de website van MIND Korrelate en kijk wat je kan doen. Zorg goed voor jezelf en vraag om hulp als je hulp nodig helpt. Je bent het meer dan waard. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.