De achtergrond is geel en wit. Er zijn vooral lichtgele vlekken te zien over de achtergrond. De gele vlekken worden afgewisseld met wit. In het midden staat in het zwart: Vulnerability is not weakness; It's our most accurate measure of courage Aan de onderkant staat in het zwart: Brené Brown
Blog

Hoofdstuk 394

Hi,

Wanneer was de laatste keer dat je echt eerlijk was?

Ik heb het dan niet over of je iets wel of niet hebt gedaan of wat je van iets vindt.

Ik bedoel de laatste keer dat je echt eerlijk was over het feit hoe je je voelt.

Wanneer was de laatste keer dat je echt eerlijk was over hoe je je voelt?

De kans is groot dat je hier even over na moet denken.

Ik denk zo maar dat we het vaakst liegen over hoe we ons voelen. We beantwoorden de vraag ‘hoe gaat het met je?’ gaat vaak niet met alle eerlijkheid.

Misschien spreken we voor een gedeelte de waarheid. Misschien beantwoorden we de vraag wel op zo’n manier dat we er zo snel mogelijk vanaf zijn. Op deze manier hoeven we niet helemaal eerlijk te zijn als we de vraag beantwoorden.

Waarom geven we niet altijd eerlijk antwoord op de vraag: ‘hoe gaat het met je?’ 

Waarom zijn we niet echt eerlijk over hoe we ons voelen?

Is het omdat we niet willen delen hoe we ons echt voelen? Is het omdat we bang zijn om echt eerlijk te zijn naar elkaar? Of is de vraag ‘hoe gaat het met je?’ zo standaard te worden dat ons antwoord ook gewoon standaard is?

Of is het omdat we ons niet kwetsbaar op willen stellen?

Ja, het kan ook zomaar zijn dat het wel echt goed met je gaat. Die momenten mogen we ook echt niet negeren. Er zijn ook momenten dat we wel echt lekker in ons vel zitten en dat het goed gaat. Dat mogen we natuurlijk ook echt niet vergeten.

Misschien zou ik de volgende vraag moeten stellen:

Wanneer heb jij je voor het laatst kwetsbaar opgesteld?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of deze vraag makkelijker is dan de eerste vraag die ik stelde.

Al moet ik ook eerlijk zeggen dat kwetsbaarheid en eerlijk zijn vaak heel veel met elkaar samengaan. Of zie ik het nu verkeerd?

Vaak zien we kwetsbaarheid als iets ‘slechts’. We mogen onszelf bijna niet meer kwetsbaar opstellen.

Een selfie van Clannad. De selfie is donker. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 24 jaar. Clannad lacht in de camera. Clannad heeft rood/oranje haar en ze heeft haar haren in een schuine vlecht over haar rechterschouder. Ze draagt een gouden ketting met haar naam erop en ze heeft een bril op. Clannad draagt een zwart t-shirt met een wit vlak.Als ik eerlijk ben dan denk ik dat we onszelf steeds meer voor de gek houden als we onszelf niet meer kwetsbaar op mogen stellen. Wie houden we eigenlijk voor de gek als we niet meer echt eerlijk mogen zijn?

Al is het altijd de vraag van wie we niet echt eerlijk mogen zijn: van anderen of van onszelf?

Ik vind het altijd erg mooi en krachtig als mensen zich kwetsbaar opstellen. Ik zie kwetsbaarheid niet als een zwaktepunt, maar juist als een hele mooie kracht. Ik heb heel veel bewondering voor mensen die zich kwetsbaar op durven te stellen. Misschien ben ik zelfs wel een beetje jaloers op mensen die zich kwetsbaar op durven te stellen.

Heel eerlijk? Ik ben ook niet altijd echt eerlijk. Ik durf mezelf ook niet altijd kwetsbaar op te stellen. Ik denk dat ik daarom ook een beetje jaloers ben op de mensen die zich wel kwetsbaar op durven stellen.

Ik heb al eerder in mijn blogs geschreven dat het heel erg lijkt dat ik een open boek ben en dat ik alles wil delen. Misschien lijkt dat wel zo, maar ik weet heel goed wat ik wel en wat ik niet deel.

Ik zal je eens iets vertellen: ik deel lang niet alles. Ik ben misschien wel een open boek, maar echt niet alle bladzijdes zijn voor iedereen te lezen.

Ook ik heb dingen die ik niet wil delen, omdat ik dat heel erg eng vind. Ik vind het ook heel erg eng om mezelf echt kwetsbaar op te stellen.

Ik weet 99,99% zeker dat ik niet de enige ben die niet alles met iedereen deelt.

Heel eerlijk: ik vind dat eigenlijk heel erg jammer. Op deze manier delen we niet de echte versies van onszelf.

Tegen anderen zeg ik de hele tijd dat ze alles mogen delen en dat ze zich echt niet hoeven te schamen. Ze mogen alles zeggen/delen wat ze willen.

Zelf doe ik precies het tegenovergestelde: ik deel en zeg lang niet alles wat ik denk of voel.

Ik weet zeker dat we zelf onze grootste vijand zijn als we het hebben over onszelf kwetsbaar op te stellen en om echt eerlijk te zijn. Voor mij geldt dat wel.

Steeds vaker hoor je dat we het belangrijk vinden om echt jezelf te zijn.

We hoeven niet perfect te zijn. Vanuit de samenleving komt deze boodschap steeds vaker naar voren. Ja, ik vind dat een hele belangrijke boodschap. We zijn niet allemaal perfect.

Toch blijft het lastig om onszelf echt kwetsbaar op te stellen.

Nog te vaak wordt kwetsbaarheid gezien als een zwakte. Het is iets wat we niet mogen tonen. We moeten ons over onze kwetsbaarheden heen zetten. We moeten elke keer maar laten zien en laten blijken dat we sterk zijn en dat we het alles aankunnen.

Toch is dat bijzonder als we ook zeggen dat we niet perfect hoeven zijn.

We hoeven niet perfect te zijn, maar daarbij mogen we vooral niet laten zien dat we niet perfect zijn.

Ik blijf dat toch iets bijzonders vinden.

We zouden steeds vaker moeten zeggen dat onze kwetsbaarheden er juist voor zorgen dat we krachtiger worden. Kwetsbaarheden zorgen er niet voor dat je zwak bent, maar kwetsbaarheden laten juist zien dat je echt bent.

Ja, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Als we ‘echte’ mensen willen zien dan is het belangrijk dat we echt eerlijk zijn en daar horen kwetsbaarheden ook bij.

Muziek van de Week.

Aan de bovenkant zijn ingezoomde roze/witte bloembladeren te zien. Aan de onderkant is een wit/roze vlak zichtbaar. In het midden is in het zwart te lezen: I didn't want to leave you, baby I didn't wanna fight Started to cry but then remembered I I can buy myself flowers Write my name in the sand Talk to myself for hours, yeah Say things you don't understand I can take myself dancing, yeah I can hold my own hand Yeah, I can love me better than you can Linksboven staat in het donker roze Miley Cyrus - FlowersGisteren keek ik op Disney+ de Backyard Sessions van deze artiest. Voor haar nieuwe album kwam ze met een special waarin ze een aantal nummers van het album speelde.

Ik weet dat deze artiest vaak heel erg goed is als ze een livesessie doet. Ik ben een groot fan van haar liveoptredens. Heel eerlijk: ik vind haar live beter dan in de studio. Soms heb je dat gewoon met artiesten. Ik keek dan ook echt heel erg uit naar de special op Disney+.

Toen ik gisteren de special keek, was ik aangenaam verrast. Het was echt een hele toffe special met hele goede muziek. Ik vond het erg leuk om de verhalen achter liedjes te horen. Deze artiest heeft echt een bijzondere en goede stem.

Deze special is op zo’n ontzettend mooie plek gefilmd.

Deze artiest heeft in de special even laten horen hoe goed ze eigenlijk is. ik ben een beetje fan van het nieuwe album. Er staan echt hele toffe nummers op.

Heb je Disney+? Ga dan alsjeblieft de special kijken.

Momenteel heeft deze artiest een grote hit te pakken. Ik heb dit nummer al een tijdje in mijn hoofd. Ik vond het echt tof om dit nummer ook in de special te horen. Gelukkig staat deze mooie versie ook op YouTube. Deze live versie maakt het nummer, naar mijn mening, nog veel mooier. Oordeel vooral zelf.

Dit nummer zegt eigenlijk dat het heel belangrijk is dat je van jezelf leert houden. Wees een beetje lief voor jezelf.

MVDW:

Miley Cyrus – Flowers

De laatste tijd heb ik mezelf een aantal keer kwetsbaar opgesteld naar anderen.

Ja, in het begin vond ik het heel erg eng. Ik zag er ook echt wel tegenop. Toch erg blij dat ik het heb gedaan. Het voelt goed dat ik me kwetsbaar heb opgesteld, maar ik wist dat het echt nodig was.

Doordat ik me kwetsbaar opstelde, wist ik dat er dingen konden gaan veranderen. Ik heb ervoor gezorgd dat er dingen anders gaan worden. Hoe dat verder gaat? Ik heb nog geen idee.

 

Echt eerlijk zijn is doodeng. Jezelf kwetsbaar opstellen is ook doodeng.

Vaak geeft het wel een goed gevoel als je het hebt gedaan. Ik kan uit ervaring spreken.

 

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het een kracht is als je jezelf kwetsbaar op weet te stellen.

Het gaat misschien meer om durven.

 

Misschien moet de vraag eerder zijn:

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst kwetsbaar op durven stellen?

Of:

Wanneer durfde jij echt eerlijk te zijn?

Je kan pas echt eerlijk naar anderen zijn als je ook echt eerlijk naar jezelf durft te zijn.

Misschien moeten we onszelf ook eens wat kwetsbaarder opstellen tegen onszelf.

Onszelf kwetsbaar op durven stellen en echt eerlijk durven zijn naar anderen/naar onszelf zijn een vorm van liever zijn naar onszelf.

 

Door te zeggen hoe jij je echt voelt, zeg je eigenlijk wat je nodig hebt. Je geeft bij anderen aan hoe je je voelt, maar je geeft ook aan dat je iets anders nodig hebt.

Het kan ook zijn dat je echt eerlijk bent over het feit dat je nu blij bent met de dingen die je hebt en dat je er alles aan gaat doen om het zo te houden. Misschien heb jij dat wel keihard nodig.

We moeten ook echt niet vergeten dat het super belangrijk is dat je ook echt eerlijk bent als je lekker in je vel zit. Als je iets heel leuks hebt om te delen dan is het ook belangrijk dat je dat deelt.

Wees alsjeblieft ook echt eerlijk over je leuke momenten en je leuke gevoelens.

 

Laten we een beetje lief zijn voor onszelf.

Misschien zouden we allemaal iets eerlijker moeten zijn. Naar onszelf, maar ook naar anderen.

 

Laten we elkaar daarbij helpen.

We hebben elkaar echt nodig om kwetsbaar te kunnen zijn.

 

Laten we eerlijk zijn naar onszelf, maar ook naar anderen.

De eerste stap is om eerlijk te zijn naar onszelf. Dat vergeten we namelijk ook te vaak.

 

Nogmaals: het is veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Het gaat in kleine stapjes.

Zorg goed voor jezelf.

Heb vertrouwen in jezelf.

Wees je echte zelf.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.