De achtergrond is zwart. Links op de achtergrond is een brandende witte kaars te zien. Op de voorgrond is een opengeslagen boek te zien. In het midden van het boek ligt een balpen overdwars op het boek. Het boek en de pen zijn verlicht door de kaars. Boven het boek in het midden staat in het wit de volgende tekst: Knowing yourself is life’s eternal homework. Onder het woord ‘homework’ staat in het wit de naam van de persoon die de uitspraak heeft gedaan: -Felicia Day.
Blog

Hoofdstuk 381

Hi,

Vorige week schreef ik in mijn blog dat ik de laatste tijd steeds vaker te maken krijg met nieuwe versies van mezelf. Ik leer mezelf de laatste tijd op steeds andere manieren kennen.

Dat is leuk, maar het kan ook heel frustrerend zijn.

De laatste tijd spookt er wel een bepaalde vraag door mijn hoofd:

Kan je jezelf wel door en door kennen?

Mensen zeggen altijd wel dat je jezelf altijd het beste kent.

Niemand kent je beter dan jezelf, toch?

Maar is dat eigenlijk wel zo? Kennen wij onszelf wel het beste?

Het is waar dat ik mezelf wel goed ken. Ik weet hoe ik op bepaalde dingen kan reageren. Ik weet wat ik leuk vind en ik weet ook wat ik niet leuk vind. Daar ben ik de afgelopen jaren wel achtergekomen.

Dus ja, ik kan wel zeggen dat ik mezelf wel ken.

Het zou bijzonder zijn als ik mezelf na 24 jaar nog steeds niet goed ken.

Toch leer ik mezelf elke dag wat beter kennen. Elke dag maak ik namelijk nieuwe dingen mee. Elke dag kom ik in nieuwe situaties terecht en dat zorgt er weer voor dat ik nieuwe versies van mezelf leer kennen.

Door de opleiding Sociaal Werk ben ik, denk ik, heel erg gewend om naar mezelf en mijn eigen gedrag te kijken. Ik heb vier jaar lang geleerd hoe belangrijk het is om jezelf te reflecteren.

Heel eerlijk?

Een selfie van Clannad. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 24 jaar. Ze lacht in de camera. Ze houdt haar hoofd een beetje schuin. Clannad heeft rood/oranje haar en het haar hangt over haar schouder aan de rechterkant. Clannad draagt een bril. Clannad heeft mascara en zwarte eyeliner op. Ze heeft in haar rechter wenkbrauw twee wenkbrauw piercings. In haar linker neusvleugel heeft ze een neuspiercing. Aan de linkerkant is een oorbel te zien. Aan de linkerkant is aan de binnenkant van haar arm een deel van haar vlinder tattoo te zien. Clannad draagt een grijs shirt met zware stippen. Op sommige stippen is Winnie The Pooh te zien.Ik denk dat ik onbewust de hele tijd bezig ben om te reflecteren.

Er zijn momenten waarop ik het bewust doe.

Soms is het gewoon nodig om even terug te kijken naar de afgelopen tijd en te kijken naar je eigen aandeel. Dan ben je bewust aan het kijken naar waar je gedrag vandaan komt en hoe je daar de volgende keer rekening mee kan houden. De afgelopen tijd heb ik dat heel erg nodig gehad.

Het gebeurt nog veel vaker onbewust. Of op momenten waarbij je het helemaal niet verwacht.

Bijna twee weken momenten had ik zo’n moment. Ik weet niet eens meer hoe het nou kwam, maar ik kreeg opeens een moment waarbij ik wist waar bepaald gedrag vandaan kwam.

Al een tijdje merk ik namelijk dat ik iets bijzonders doe. Ik snapte niet goed waar het vandaan kwam. Ongeveer twee weken geleden kreeg ik een helder moment. Tijdens het moment kon ik mijn gedrag aan bepaalde emoties koppelen. Ik wist opeens waar het vandaan kwam en waarom ik me zo gedroeg.

Ja, ik vertel bewust niet waar ik precies achter ben gekomen. Misschien komt dat wel op een later moment.

Je kan jezelf soms echt voor de gek houden. Dan denk je: ben ik dit echt? Doe ik dit echt?

Pas op een later moment kom je erachter waarom je het doet en waar het vandaan komt. Dan is opeens alles duidelijk.

Ik heb dat moment vrij recentelijk gehad.

Zo zie je maar:

Je kan op elk moment iets nieuws over jezelf leren.

Vaak heeft het toch te maken met reflecteren. Door te reflecteren kom je nieuwe dingen over jezelf te weten.

Reflecteren klinkt altijd heel erg zweverig. Dat weet ik zelf ook wel, maar eigenlijk doen we het de hele dag door.

Natuurlijk zijn er momenten waarop je moet reflecteren of zijn er momenten waar je bewust gaat zitten om te reflecteren. Denk bijvoorbeeld aan reflectieverslagen die je moet schrijven voor je opleiding of schrijven in een journal.

Nog veel vaker reflecteer je zonder dat je het doorhebt. Je bent ook aan het reflecteren als je met anderen praat over je dag of over een gebeurtenis. Ja, de ene keer ben je iets duidelijker op jezelf/de situatie aan het reflecteren dan de andere keer.

Mij gebeurt het veel vaker dat ik ’s avonds in bed reflecteer. Of op momneten dat ik alleen ben. Ik reflecteer vaak in mijn hoofd.

Soms geeft het nieuwe inzichten, maar nog veel vaker roept het nog veel meer vragen op.

Er zijn momenten waardoor ik erachter ben gekomen hoe ik het de volgende keer anders zou kunnen doen, maar nog veel vaker blijf ik zitten met de volgende vraag:

Wat kan ik hiermee?

Ook dat hoort erbij.

De kans is groot dat je na een tijdje erachter komt hoe je toch verder kan. Soms heeft het gewoon even tijd nodig. Soms komt het antwoord op een vraag pas na een langere periode. Meestal komt het op een moment waarop je het niet (meer) verwacht.

Zo blijf je de hele tijd over jezelf leren.

Muziek van de Week

De achtergrond is zwart/grijs. Aan de bovenkant is horizontaal een grijze ketting van links naar rechts te zien. In het midden hangt een rood slot in de vorm van een hart. Dit slot staat open. In het midden van het hart is een sleutel te zien. In het midden staat de volgende tekst in het wit: Listen to the wind blow, watch the sun rise Running in the shadows, damn your love, damn your lies And if, you don't love me now You will never love me again I can still hear you saying You would never break the chain (Never break the chain) Rechts bovenin de afbeelding staat in het lichtrood een verwijzing naar het liedje: Harry Styles -The Chain (Fleetwood Mac Cover)Afgelopen week stond er eigenlijk maar één band centraal. Na het overlijden van Christine McVie staat de muziek van deze band weer volop in de aandacht.

Ik had ervoor kunnen kiezen om een originele versie van een nummer van deze band te kiezen, maar dan zou ik de indruk wekken dat ik veel naar de muziek van deze band luister. Dat is eigenlijk niet waar.

Ik ken de muziek van Fleetwood Mac best goed, maar dat komt niet door de band zelf. Ik ken heel veel covers die andere artiesten hebben gedaan. Op die manier ben ik in aanraking gekomen met de muziek van Fleetwood Mac. Zo weet ik dus ook dat ze echt hele mooie nummers hebben gemaakt.

Zonder dat ik het door heb gehad, heb ik veel geluisterd naar Fleetwood Mac.

Om Fleetwood Mac te eren heb ik gekozen voor een nummer die ik heel erg goed vind. Ja, het is een cover.

Ik hoorde deze cover vijf jaar geleden en ik werd meteen verliefd op het nummer. Ik heb dit nummer heel erg vaak via Youtube geluisterd. Ik wist door de titel van het filmpje dat het nummer eigenlijk van Fleetwood Mac was.

Vanaf het moment dat bekend was dat Christine McVie was overleden, is dit nummer niet meer uit mijn hoofd gegaan.

Laten we de muziek van Fleetwood Mac blijven luisteren. De muziek verdient het. Of we nou naar Fleetwood Mac luisteren of naar covers. Zolang we de muziek van Fleetwood Mac maar niet vergeten.

MVDW:

Harry Styles – The Chain (Fleetwood Mac cover)

Kan je jezelf echt door en door kennen?

Ik begin er steeds meer aan te twijfelen.

Het komt namelijk regelmatig voor dat je jezelf weet te verrassen.

Er zijn namelijk ook momenten waarop je tegen jezelf zegt: “Ik had nooit gedacht dat ik zoiets zou doen!” Of: “Ik had dit nooit achter mezelf gezocht.”

Misschien moeten we ons neerleggen bij het feit dat we onszelf nooit 100% gaan kennen.

Het is ook niet zo erg dat we onszelf niet door een door kennen, toch?

Je kan niet weten wat je niet weet.

Het leven zit vol met verrassingen.

Als je dingen voor het eerst meemaakt dan kan het zomaar zo zijn dat je jezelf op een andere manier leert kennen.

Dat kan je nooit van tevoren weten.

Je leert nou eenmaal door te doen en door dingen te ervaren.

Toch denk ik dat je jezelf altijd het beste kent. Er zijn nou eenmaal dingen over jezelf die je wel weet, maar die je niet met iedereen deelt.

Jij weet altijd bepaalde dingen over jezelf die anderen niet weten.

Dus ja, je kent jezelf beter dan iedereen.

Alleen weet je nooit alles over jezelf.

Hoe vaak komt het niet voor dat je zegt:

“Ik denk dat ik dit zou doen, maar ik weet het niet zeker. Ik weet niet wat ik op het moment zelf zou doen.”

Soms denk je jezelf door en door te kennen, maar je kan jezelf altijd verrassen. Het kan zomaar voorkomen dat je een nieuwe versie van jezelf leert kennen. Dat word je opeens geconfronteerd met een nieuwe kant/versie van jezelf. Dat kan heel leuk zijn, maar soms is het even schrikken.

Dat hoort er ook bij.

Je bent nooit uitgeleerd.

Elke dag leer je nieuwe dingen over jezelf.

Je weet veel dingen over jezelf, maar je weet echt niet alles.

Dat zorgt er ook weer voor dat het leven een groot avontuur is.

Ik ben heel erg benieuwd wat ik nog meer over mezelf ga leren de komende tijd.

Ik laat me graag verrassen.

 

❤️

Clannad

 

PS. ik wil jullie heel erg bedanken voor de reacties die ik heb gehad op mijn blog van vorige week. Dat doet mij heel erg veel goeds. Dank voor jullie liefde. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.