De afbeelding heeft een rode achtergrond. Aan de rechterkant staan twee champagneglazen. De glazen zijn gevuld. Achter de glazen is een schaduw van de twee glazen te zien. Aan de rechterkant staat in het midden de volgende tekst in het wit: Mixed feelings, like mixed drinks, are a confusion to the soul Onder deze tekst staat in het wit: Georgeb Carman
Blog

Hoofdstuk 372

Hi,

3 Oktober is Leidens Ontzet.

Voor elke Leidenaar is dat een hele bijzondere gebeurtenis. Als je in Leiden woont dan leef je er een heel jaar naartoe. Ik denk dat elke Leidenaar zich stiekem een jaar lang voorbereid op Leidens Ontzet. Er zijn genoeg mensen die een jaar lang aan het sparen zijn voor 3 Oktober (nu is dat wel nodig met de prijzen die ze vragen).

Tijdens Leidens Ontzet vieren we dat Leiden in 1574 werd bevrijd van de Spanjaarden. Dat vieren we in heel Leiden. Op 2 en 3 Oktober staat er een kermis. Op 2 oktober is er in de avond een taptoe waarbij alle Leidse verenigingen zichzelf mogen laten zien aan de stad. Op 3 Oktober is er een grote optocht door de stad.

Op 2 en 3 Oktober is er een grote kermis, zijn er allerlei kraampjes en is er van alles te doen in de stad. Tijdens Leidens Ontzet eet iedereen hutspot, haring en wittebrood.

Dit jaar valt Leidens Ontzet in een weekend. Daarom was de taptoe dit jaar al op 1 Oktober (gisteren dus). De Optocht is gewoon op 3 Oktober.

Dit jaar heb ik voor de tweede keer samen met RC DIOK meegedaan aan de taptoe. In 2019 heb ik voor het eerst meegedaan en dit jaar mocht het team weer meedoen. Gisteren zijn we met 3 teamleden mee gaan rollen in de taptoe. Dat was één groot feest. Het is zo leuk om de reacties van iedereen te zien als je voorbijgaat. Iedereen is zo enthousiast en er hangt zo’n leuke sfeer.

Ik heb echt heel veel lol gehad. We liepen helemaal vooraan in de taptoe, omdat RC DIOK vorig jaar een prijs had gewonnen. We merkten allemaal dat de taptoe heel snel gaat als je vooraan in de taptoe loopt. We bleven doorgaan. Dat was heel bijzonder. De sfeer was echt top!

We hebben ons team weer even aan heel Leiden laten zien. Ik hoop dat we zo zichtbaarder zijn en misschien krijgen we wel nieuwe leden. Wie zal het zeggen?

Dit jaar gaat mijn Leidens Ontzet er wel anders uitzien.

Ik moet namelijk werken op 3 Oktober. Ik heb een teamdag. Dit jaar moet ik dus Leidens Ontzet overslaan.

Als Leidenaar is dat toch een beetje een vreemd gevoel. Ik weet niet beter of ik ga op 3 Oktober de stad in. Dit jaar kan dat dus niet.

Dit is de tweede keer dat ik Leidens Ontzet ga missen. Toen ik in Utrecht studeerde moest ik het ook al missen.

Dit jaar ga ik het dus voor het tweede jaar missen.

Misschien ga ik iets heel schokkends zeggen:

Een selfie van Clannad. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 23 jaar. Ze lacht in de camera. Clannad draagt een bril. In de rechterkant van de foto zie je dat Clannad in haar wenkbrauw twee wenkbrauwpiercings heeft. Aan de linkerkant van de afbeelding is in haar neusvleugel een neuspiecing te zien. Ook is er aan de linkerkant in haar oor een oorbel (ring) te zien. Clannad draagt een zwart shirt. Bij haar nek zijn ringen met zwarte touwtjes te zien. Deze zie je ook bij de gouden ketting die Clannad draagt. Clannad draagt een gouden ketting met haar naam erop. Stiekem vind ik het wel lekker dat ik het mis.

De laatste jaren ging ik steeds minder geven om Leidens Ontzet. Ik vond het steeds minder leuk.

Gisteren zijn we na de taptoe ook even de stad in gegaan. Ik vond het gezellig met de mensen die bij ons waren, maar eigenlijk had ik gelijk spijt. Het was namelijk zo ontzettend druk. Ik kan echt niet samen met de drukte. Dan word ik een heel ander persoon. Helaas word ik ook geen leuker persoon van de drukte…..

Ik ben stiekem heel blij dat ik nu een reden heb om op 3 Oktober niet de stad in te gaan.

Leidens Ontzet hoort bij mijn leven. Ik weet niet beter of ik ben de eerste dagen van Oktober in de binnenstad.

Als je een Leidenaar bent dan kan je het moeilijk negeren, want de stad staat op z’n kop.

Ik hoor nu ook de kermis terwijl ik in mijn kamer zit.

Ik maak Leidens Ontzet ook wel mee, omdat ik de taptoe heb gelopen. Ik heb mijn gezicht laten zien.

Gisteren ben ik ook wel de stad ingegaan. Dus ik heb een gedeelte van de kermis gezien. Ik heb toch de sfeer kunnen proeven. Ik heb zelfs een klein knuffeltje van een vreemd persoon gehad. Ik heb dus zelfs nog een aandenken.

Dat was mijn Leidens Ontzet van 2022.

Eigenlijk ben ik er stiekem heel erg blij was dat ik er nu alweer vanaf ben.

Ja, als ik vrij had geweest dan had ik echt wel de stad in gegaan. Puur omdat Leidens Ontzet erbij hoort. Eigenlijk vind ik het wel lekker dat ik op 3 Oktober moet werken. Ik ben er niet heel erg rouwig om.

Leidens Ontzet is heel erg gezellig. Er hangt een leuke sfeer en je komt veel mensen tegen in de stad. Vaak zie je mensen alleen tijdens Leidens Ontzet.

Het is ook altijd zo ontzettend druk in de stad. Die drukte vind ik vreselijk. Ik word er chagrijnig van en ik voel me er gewoon niet fijn bij. Ik verander in een heel ander persoon.

De afgelopen jaren waren er geen festiviteiten rondom Leidens Ontzet, omdat we met z’n allen in een pandemie zaten. Nu is het weer voor het eerst dat er festiviteiten zijn rondom Leidens Ontzet. De kans is heel erg aanwezig dat het nu nog drukker zal zijn dan voorgaande jaren. Gisteren merkte je het wel al tijdens de taptoe.

De afgelopen twee jaar heb ik het niet echt gemist om thuis Leidens Ontzet te missen. Dus ja, ik vind het echt wel fijn om lekker te werken tijdens Leidens Ontzet. Ook al voelt het toch ook een beetje dubbel.

Ik ga het niet echt missen, maar toch gaat het meer om een principe. Het is moeilijk om te beschrijven wat ik precies voel.

Soms moet je keuzes maken. Misschien is er ook wel een reden dat ik op 3 Oktober moet werken. Dit is juist een hele goede gelegenheid om even keer voor mezelf te kiezen. Nu word ik gedwongen om niet naar Leidens Ontzet te gaan (op 3 Oktober dan). Ik word dus ook een beetje gedwongen om voor mezelf te kiezen.

Waarom zou je iets doen waar je eigenlijk heel erg tegen opziet?

Waarom zou je iets doen waar je je niet prettig bij voelt?

 

Heel veel Leidenaren kijken een heel jaar uit naar Leidens Ontzet.

Als ik heel eerlijk ben dan zie ik er een heel jaar tegen op om tijdens Leidens Ontzet de stad in te gaan. Ik ben me daar echt een tijdje mentaal op aan het voorbereiden.

Behalve dan de taptoe, want daar kijk ik juist heel erg naar uit! Dat is echt mijn hoogtepunt van Leidens Ontzet.

Werken op 3 Oktober vind ik dus eigenlijk helemaal niet heel erg.

Stiekem ben ik er heel erg blij mee.

Muziek van de Week.

De achtergrond is paars en roze. De kleuren wisselen elkaar af. In de hele afbeelding zijn witte wolken te zien. Ook zijn er verspreid over de hele afbeelding witte punten te zien.  In het midden staat in het zwart de volgende tekst: So tell me why, what good is life If we're all just waiting to dance in the sky? I'm already there, here in your eyes We climb the gates, every time that you lie down next to me I rest in peace They say it's better, but how could that be? If everyone had a love like us They wouldn't call that place above,  Heaven Op de ‘i’ staan er hartjes.  Aan de onderkant staat in het zwart een verwijzing naar het liedje Calum Scott - HeavenVorige week maandagavond ben ik naar Tivoli Vredenburg in Utrecht geweest. Ik was daar voor een concert van deze artiest.

Ik ben nog steeds aan het nagenieten. Wat een verschrikkelijk goed concert was dat zeg! Deze man heeft zo’n mooie en bijzondere stem. Alles wat hij zingt komt bij mij binnen. Je hoort de emotie gewoon in zijn stem.

Zijn teksten zijn ook zo mooi. Ik was al fan van zijn muziek, maar zijn muziek is live zo veel malen beter. Het is echt bizar.

De hele avond heb ik met verbazing naar deze artiest gekeken en geluisterd. De tranen hebben in mijn ogen gestaan. Ik heb de hele avond zitten joelen en applaudisseren.

Als je ooit de kans krijgt om deze artiest live te zien dan moet je die kans pakken. Je gaat er namelijk echt geen spijt van hebben. Je krijgt namelijk een fenomenale avond.

Ik vond het moeilijk om deze week een ‘Muziek van de Week’ te kiezen, omdat deze artiest zoveel mooie muziek heeft gemaakt. Ik heb gekozen voor een nummer met een ontzettend mooie tekst. Elke keer als ik dit nummer hoor dan raakt hij me.

Bij deze artiest is de liveversie altijd beter dan de studioversie.

MVDW:

Calum Scott – Heaven

 

Ik geloof heel erg dat dingen gebeuren met een reden.

Het feit dat ik op 3 Oktober moet werken, is zo’n voorbeeld.

Dat denk ik tenminste.

Misschien probeert iets of iemand mij wel duidelijk te maken dat ik niet de stad in mag, omdat ik het niet fijn vind om tijdens Leidens Ontzet in de stad te zijn.

Wie zal het zeggen?

Het kan ook zijn dat ik er gewoon te veel achter zoek. Misschien is het gewoon toeval. Al geloof ik heel erg dat toeval niet bestaat.

Het zou zomaar zo kunnen zijn dat ik nu word gedwongen om voor mezelf te kiezen. De kans was groot dat ik gewoon de stad in was gegaan als ik vrij had geweest.

Ik kan je nu al vertellen dat ik daar toch niet zo blij van was geworden.

Voor elke Leidenaar die dit weekend wel de stad ingaat:

 

Ik wens jullie een heel erg fijn Leidens Ontzet. Geniet ervan.

Dank aan de persoon die mij een kleine knuffel van een vlinder heeft gekregen. Ik vind dat namelijk echt heel erg lief.

Ik zal morgen iets aandoen met de kleuren rood en wit. Zo vier ik het feest toch nog een beetje mee.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.