Image Description: De achtergrond is een donkerblauwe gladde stenen muur. Rechtsboven zie je een kleine beschadiging in de muur. Die beschadiging is donkerder. De tinten donkerblauw verschillen door de hele afbeelding. Ook zijn er stukken in de achtergrond die zwart zijn. In het midden staat in het wit de volgende tekst: Allow yourself to be a beginner. No one starts off being excellent. De tekst heeft alleen witte omlijning.
Blog

Hoofdstuk 371

Hi,

Dingen voor het eerst doen.

Wie is er niet bekend mee?

Afgelopen week kwam mijn collega met een vraag die zij eerder van een andere collega had gekregen:

Wanneer was de laatste keer dat jij iets voor het eerst deed?

Mijn collega snapte de vraag niet. Ik vertelde dat ik de vraag wel begreep.

 

Eigenlijk was de vraag:

Wanneer was jij voor het laatst een beginner?

Als ik heel eerlijk ben dan ben ik momenteel een beginner. Ik ben namelijk net een maand begonnen als docent. Bijna alles wat ik de afgelopen tijd heb gedaan, deed ik voor het eerst. De komende tijd ga ik nog veel vaker dingen voor het eerst doen.

Kortom: ik ben continue een beginner.

Mogen we eigenlijk wel een beginner zijn?

Wordt er niet van ons verwacht dat we alles al meteen kunnen?

Ik weet niet zo goed of ik deze vraag wel goed kan beantwoorden. Ik vind het namelijk een lastige. Is het eigenlijk wel zo dat we van anderen geen ‘beginner’ mogen zijn? Ik denk namelijk dat je van anderen vaak wel een beginner zou mogen zijn. Misschien denk je alleen maar dat je geen beginner mag zijn.

Ja, het hangt heel erg van de situatie af. Bij de één mag je wel een beginner zijn en bij de ander niet. Dus het is niet zo makkelijk als het lijkt.

Als ik eerlijk ben dan vergeten ik zelf het snelst dat ik een beginner ben en dat ik dingen aan het leren ben. Daardoor maak ik het mezelf vaak moeilijker dan nodig is.

Ligt het dan aan anderen dat we geen beginner kunnen zijn of ligt het eigenlijk aan onszelf?

Misschien moet ik de vraag die ik eerder stelde even wat specifieker maken:

Mogen we van onszelf een beginner zijn?

Gunnen we onszelf de tijd om dingen te leren?

 

Een selfie van Clannad. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 23 jaar. De selfie heeft een ‘mono-filter’ gekregen. Hierdoor is de selfie in zwartwit. Ze lacht in de camera. Clannad draagt een bril. In de rechterkant van de foto zie je dat Clannad in haar wenkbrauw twee wenkbrauwpiercings heeft. Aan de linkerkant van de afbeelding is in haar neusvleugel een neuspiecing te zien. Ook is er aan de linkerkant in haar oor een oorbel (ring) te zien. Clannad draagt een zwart shirt. Bij haar nek zijn ringen met zwarte touwtjes te zien. Deze zie je ook bij de gouden ketting die Clannad draagt. Clannad draagt een gouden ketting met haar naam erop. Aan de linkerkant is aan de binnenkant van haar arm een stukje van haar tattoo van een vlinder te zien.Ik ben iemand die graag alles vanaf het begin goed wil doen. Soms vergeet ik dat ik nog maar net ben begonnen en dat ik alles nog moet leren. In mijn hoofd doe ik alles al jaren, maar in werkelijkheid ben ik maar net begonnen.

Ik bedoel niet dat ik naar anderen doe alsof ik alles beter weet, want dat zit niet in me. Wat ik bedoel is dat ik gewoon aan de slag ga en dat ik alles zelf uit wil zoeken. Ik vraag zo min mogelijk aan andere mensen. Ik vind dat ik alles zelf uit moet zoeken. Ik vraag gewoon niet zo snel om hulp. Dat zit niet in me.

Dat is ergens wel goed, want op deze manier leer ik het allemaal zelf en ben ik dus zelfstandiger. Aan de andere kant zorgt het er ook wel weer voor dat ik meer tijd kwijt ben aan dingen uitzoeken terwijl ik het ook even kan vragen. Ook zorgt het ervoor dat ik mezelf soms helemaal gek maak.

Maar goed, zo ben ik nou eenmaal.

Als ik heel eerlijk ben dan ben ik de slechte ‘beginner’ die er is.

Toen ik klein was kon ik al boos op mezelf worden als ik iets niet gelijk kon. Ik moest alles gelijk helemaal goed doen. Als het me dan niet meteen lukte dan werd ik boos op mezelf.

Dat ben ik nog steeds niet verleerd.

Ik kan nog steeds heel erg boos op mezelf worden als iets niet lukt.

Als ik ergens aan begin dan wil ik het goed doen. Het liefst wil ik dingen gelijk goed (en het liefst perfect) doen. Ik vind het verschrikkelijk om een fout te maken.

Als ik iets doe dan wil ik het goed doen.

Dan vergeet ik nog weleens dat ik nog lerende ben.

Ik vergeet nog weleens dat ik ook fouten mag maken, want dat hoort nou eenmaal bij een leerproces. Ik mag leren. Ik moet leren. Ook vergeet ik nog weleens dat het helemaal niet erg is om anderen om hulp te vragen. Samen kom je namelijk verder dan alleen.

Niemand is vanaf het eerste moment een expert.

Dat weet ik dondersgoed, maar soms is het gewoon heel lastig om dat te accepteren.

We zijn allemaal elke dag aan het leren. Alleen staan we er niet elke dag bij stil.

We staan er alleen bij stil als we aan iets nieuws zijn begonnen. Alleen gunnen we het onszelf dan niet altijd om te leren. Dan willen we vooral dat we alles al vanaf het begin heel goed kunnen.

Als we onbewust aan het leren zijn dan is het geen probleem, maar als we bewust aan het leren zijn dan verzetten we ons ertegen.

Eigenlijk is dat de omgekeerde wereld.

Vorig jaar was ik een stagiaire en toen was het ‘normaal’ dat ik lerende was. Het is nog steeds heel erg normaal dat ik dingen nog moet leren als ik werknemer ben. Leren stopt niet als je bent afgestudeerd. Misschien begint het leren pas nadat je bent afgestudeerd.

We zouden het onszelf altijd moeten gunnen om te leren.

Waarom maken we het onszelf zo moeilijk?

Muziek van de Week.

De achtergrond is grijs. In het midden is er een strook met licht te zien. Hierdoor is de kleur in het midden lichter grijs dan de rest van de afbeelding. In het midden is in het donkergrijs (bijna zwart) de volgende tekst te lezen: Alles is grijs Alles heeft een datum Alles is oneindig Alles is alles behalve te rijmen met Dat jij niet meer bij me bent Oh Want ik kan de zon wel zien Maar ik voel de warmte niet Oh De wereld draait nog steeds voor mij Maar ze is haar kleuren kwijt Linksonder staat in het grijs een verwijzing naar het liedje Jaap Reesema - GrijsDrie weken geleden was dit optreden te zien in het nieuwe seizoen van ‘Beste Zangers’. Ik hoorde dit nummer pas een week geleden, omdat we niet elke week naar een aflevering kijken.

Ik had al heel veel positieve reacties over dit optreden gehoord. Dus mijn verwachtingen waren heel erg hoog.

Toen ik dit nummer hoorde, werd ik zo erg geraakt. Het nummer overtrof al mijn verwachtingen. De tekst is zo ontzettend mooi. Ik werd geraakt en ik zat met tranen in mijn ogen. Ik kan me zo ontzettend vinden in deze tekst. Ik herkende mezelf compleet in wat er werd gezongen. Dus dat kwam echt even binnen.

De uithaal die de zanger halverwege het nummer doet, maakt het hele nummer af. Die uithaal zit vol emotie en komt recht je hart in.

De zanger zingt dit nummer zo ontzettend mooi. Zijn stem is prachtig en hij vertelt het verhaal zo mooi. Ik ben heel erg onder de indruk.

MVDW:

Jaap Reesema – Grijs

 

Al doende leert men.

Het leven is een groot leerproces.

Het is echt niet erg als je daarbij fouten maakt en soms heb je de hulp van anderen nodig.

 

Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

 Ik weet er alles van.

 

Het is niet zo dat ik denk dat ik alles al weet en dat ik geen hulp nodig heb. Zo zit ik dan weer niet in elkaar. Ik ben namelijk alles behalve beter dan anderen. Ik denk eerder dat anderen beter zijn dan ik.

Bij mij is het meer dat ik alles zelf wil kunnen doen. Alleen vergeet ik weleens dat je pas iets zelf kan doen als iemand anders je eerst vertelt/laat zien hoe het moet.

We zijn vaak te streng voor onszelf. Dat zorgt ervoor dat we veel dingen moeilijker maken dan nodig is.

Mensen maken fouten. We zijn allemaal constant aan het leren. Het maken van fouten hoort daarbij.

Je hoeft niet alles in 1x te kunnen om goed te zijn. Zolang je je best doet dan is alles goed. Je leert het vanzelf wel.

Het allerbelangrijkste is dat we onszelf een ‘beginner’ laten zijn.

We weten nog niet alles en dat is helemaal niet erg. Uiteindelijk leren we het wel en dan kunnen we onze kennis weer doorgeven aan een ander. Zo gaat het leven.

Misschien moeten we gewoon wat liever voor onszelf zijn.

Van de buitenwereld mogen we wel een ‘beginner’ zijn.

Als je anderen om hulp vraagt dan willen ze je bijna altijd helpen. Anderen willen je vaak met alle liefde van alles leren en uitleggen. Dat vergeten we nog weleens.

Nu is het belangrijk dat we van onszelf een ‘beginner’ mogen zijn.

“Het is niet erg dat je dingen nog moet leren. Stel vragen, vraag om hulp.”

Ik zeg dat zo vaak tegen mijn eigen studenten, maar zelf doe ik het niet.

 

We hebben elkaar nodig om dingen te leren. Dat kan niet alleen.

Laten we met z’n allen gaan leren. Laten we elkaar helpen. Zo help je jezelf ook.

Geef vooral aan wat jij nodig hebt en wees een beetje lief voor jezelf. Je doet je best.

Je bent goed genoeg.

You got this!

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.