Hi,
Communicatie.
Iedereen heeft er de hele dag mee te maken.
Je bent de hele tijd met elkaar aan het communiceren.
Misschien denk je wel meteen aan het feit dat je met mensen aan het praten bent. Ook als je niet met elkaar praat, ben je de hele tijd met anderen aan het communiceren (ook wel non-verbale communicatie genoemd). Zowel met bekenden als onbekenden. De ene keer ben je je bewust van de communicatie, terwijl je ook heel vaak onbewust communiceert.
Ik had afgelopen week een tweedaagse met mijn werk. Ik verbleef twee dagen in een hotel in Egmond aan Zee. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad, want de locatie waar we zaten was echt prachtig! Egmond aan Zee is echt een aanrader!
De tweedaagse waren twee dagen waar ik veel nieuwe mensen zou gaan ontmoeten, want ik ken nog geen mensen die niet in mijn team werken. Ik ben nou eenmaal nieuw in de organisatie.
Ik weet van mezelf dat ik iemand ben die niet meteen op vreemde mensen afstap. Ik ben iemand die eerst de kat uit de boom kijkt. Ik ben gewoon heel erg terughoudend bij vreemde mensen.
Als iemand die ik niet ken mij aanspreekt dan wil ik met alle liefde een gesprek met diegene aangaan, maar ik zou zelf niet zomaar op iemand afstappen.
Dat weet ik van mezelf.
Ik ben gewoon niet iemand die zelf op vreemde mensen afstapt. Ik wacht liever af.
Het is niet zo dat ik sociaal niet vaardig ben. Ik heb vier jaar sociale vaardigheden gehad tijdens mijn studie. Ik ben wel iemand die sociaal is, maar ik ben niet iemand die als eerste op een vreemd iemand afstapt. Dat is, denk ik, niet heel erg.
Zo ben ik nou eenmaal.
Communiceren.
Iedereen doet het de hele dag door, maar toch kan het zo ontzettend lastig zijn.
Ik schrijf deze blog, omdat ik het vorige week met een vriendin had over communicatie. Het gesprek heeft me de laatste tijd niet losgelaten. Het blijft maar door mijn hoofd spoken. Ik heb vooral nagedacht over hoe ik eigenlijk communiceer (zie mijn verhaal aan het begin van deze blog over de tweedaagse).
Het gesprek met een vriendin ging vooral over het feit dat het soms zo lastig kan zijn. Dan doelen we niet op het feit dat het moeilijk is om met iemand te praten, maar meer om erachter te komen wat iemand kan bedoelen met een boodschap.
Soms zeggen mensen iets en dan denk je:
Wat bedoel je hier nou mee?
Of
Wat probeer je eigenlijk te zeggen?
Dat kan zowel positief als negatief zijn.
Het kan soms zo moeilijk zijn om te achterhalen wat iemand nou eigenlijk echt probeert te zeggen.
Vaak heb ik het meer als ik online met iemand praat. Dan lees je alleen wat iemand zegt.
Het is ook niet voor niets dat er online vaker miscommunicatie plaatsvindt dan wanneer je echt met iemand praat.
Je bent altijd bezig om een bepaalde betekenis te geven aan wat iemand zegt. Je gaat toch zelf een invulling zoeken.
Een boodschap komt namelijk altijd op een bepaalde manier bij je binnen. Het gebeurt weleens dat een boodschap heel anders bij je overkomt dan hoe de persoon het had bedoeld.
Ik denk dat we daar allemaal wel ervaring mee hebben.
Dat maakt communiceren soms zo moeilijk.
Je bent soms heel erg aan het nadenken over wat iemand met iets bedoelt. Misschien denk je er soms gewoon te veel over na. Misschien moet je het soms ook gewoon laten voor wat het is.
Het gaat vaak om de volgende vragen:
Wat wil diegene hier nou mee zeggen? Waarom stuurt iemand zoiets naar mij? Wat wil diegene nou wat ik ga doen?
En ga zo maar even door.
Zulke vragen zorgen er dan vaak ook weer voor dat je niet goed weet hoe je vervolgens moet reageren.
Het grappige is dan ook wel weer dat iedereen een bericht of een uitspraak weer anders op kan vatten. Het lijkt wel of iedereen een ander antwoord heeft bij de vragen die ik mezelf dan stel.
Als ik met andere mensen een bepaalde opmerking bespreek dan kan iedereen er een andere betekenis aan geven. Soms zorgt dat er dan juist weer voor dat ik er ook weer anders over ga denken.
Is het nog te volgen of wordt het nu alleen nog maar vager?
Communiceren is eigenlijk gewoon een spel.
Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je boodschap het beste bij iemand overkomt en/of dat jouw boodschap bij iemand blijft hangen.
Jij moet ervoor zorgen dat jouw boodschap het beste overkomt of dat je opmerking het best blijft hangen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je iemand niet kwetst. Je zou willen dat jouw boodschap precies zo overkomt als dat je had bedoeld.
Dat is eigenlijk gewoon een topsport.
Zo af en toe zou ik het wel heel erg fijn vinden als mijn leven achtergrondmuziek had. Dan kan ik misschien iets meer inschatten wat een bepaalde opmerking betekent of wat iemand er echt mee bedoelt.
Hoe ik het voor me zie:
Er begint bepaalde muziek te spelen als iemand iets zegt (of het nou online of offline is). Op die manier komt de boodschap nog duidelijker over.
Als dat nou eens zou kunnen……
Op tv werkt het. Dus in het echte leven zal het ook wel moeten werken.
Muziek van de Week.
Deze week stond in het teken van één artiest.
Deze week kwam namelijk de dag dat zijn concert in de Johan Cruyff Arena in de verkoop zou gaan. Ik had deze week dus eigenlijk maar 1 doel: kaartjes kopen voor dat concert.
Bij de vorige tour is het me namelijk niet gelukt. Dus nu moest ik gewoon kaartjes kopen.
Het is me gelukt!! Ik heb twee kaartjes voor zijn tweede show in de Johan Cruyff Arena!
Ik ben zo ontzettend blij! Ik kan het eigenlijk nog steeds niet zo goed geloven. Ik ga gewoon samen met één van mijn beste vriendinnen deze artiest live zien!
We hebben hem al een keer live gezien en dat was echt te gek! Wij kunnen dan ook echt niet wachten tot we hem weer live mogen zien.
Deze artiest betekent zo ontzettend veel voor mij. Ik ben zeker een groot fan en ik luister met heel veel plezier naar zijn muziek.
Deze week stond dus in het teken van één artiest. Dus de ‘Muziek van de Week’ was deze keer niet zo moeilijk. Ik heb gekozen voor een liveversie van een nummer van zijn nieuwe album. Dit album is echt een grote aanrader. Ik luister heel erg vaak naar de muziek van dit album.
MVDW:
Harry Styles – Daylight
Er zijn veel verschillen tussen online en offline communicatie, maar er zijn ook wat overeenkomsten.
Bij allebei de vormen ben ik bijvoorbeeld heel erg bezig met hoe ik overkom. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat mijn boodschap niet anders overkomt dan ik had bedacht. Daardoor zeg ik ook weleens wat ik met mijn boodschap bedoel, omdat ik te bang ben dat het anders overkomt dan ik had bedoeld.
Een verschil is dat ik online makkelijker een gesprek begin. Ook met vreemde mensen start ik makkelijker een gesprek. Misschien is het ook gewoon makkelijker om offline een gesprek met iemand te volgen.
Al is het risico groter dat je berichtje anders overkomt dan hoe je het had bedoeld. Ook blijft het vaker een raadsel wat iemand anders precies met een berichtje bedoelt. Dat zorgt er weer voor dat ik langer na kan denken over berichten die ik krijg.
Dus ja, ik heb niet echt een voorkeur. Aan beide vormen van communicatie zitten zowel voor- als nadelen.
Communicatie is eigenlijk een spel.
Er zijn mensen die er heel goed is zijn en er zijn mensen die er wat minder goed in zijn.
Ik vind communicatie eigenlijk heel erg interessant.
Je krijgt namelijk zo ontzettend informatie als je let op hoe mensen met elkaar communiceren. Communicatie is namelijk veel meer dan wat mensen tegen elkaar zeggen.
Het is niet voor niets dat communicatie voor maar 7% bestaat uit verbale communicatie (dat wat je zegt).
Dat vind ik dus heel erg interessant.
Ben ik een master in communiceren?
Nee. Al zou ik best willen dat ik er een master in was. Dat lijkt me namelijk heel erg makkelijk en erg leuk. Het lijkt me vooral heel erg fijn als je alle boodschappen van anderen foutloos kan interpreteren. Dan is het leven een stuk makkelijker.
Misschien dat achtergrondmuziek in het echte leven ervoor zorgt dat ik veel beter was in het interpreteren van bepaalde boodschappen.
Ik denk zomaar dat ik niet de enige ben die daar een voordeel mee kan doen.
Ik weet zeker dat achtergrondmuziek ervoor zal zorgen dat er veel minder miscommunicatie is. Dat zal er dan weer voor zorgen dat er minder ruzies zullen zijn.
Ik zie dus alleen maar voordelen aan achtergrondmuziek.
Tot die tijd zal ik altijd proberen om mijn communicatieve vaardigheden te verbeteren. Ik kan namelijk altijd blijven leren, want ook ik maak fouten. Communicatie is nooit perfect. Al zou ik dat wel heel graag willen.
Communiceren.
Het lijkt zo makkelijk, maar het tegenovergestelde is waar.
Dat zorgt er ook wel weer voor dat het spelletje zo leuk is.
Waarom hebben we het anders over ‘spelen met woorden’?
❤️
Clannad