Image Description: Het een afbeelding van de quote die is gebruikt voor blog Hoofdstuk 364. Op de achtergrond zijn paarse bloemen te zien. Het zijn kleine paarse bloemen en ze zijn verspreid over de hele afbeelding. Alleen linksboven in de hoek en aan de rechterkant zijn geen bloemen zichtbaar. Daar is de achtergrond zwart. Op de voorgrond is de volgende quote in het wit te lezen: Sometimes I forget I am a human with a body, not a playdough that can be pressed and squeezed until it fits the predetermined mould this society has deemed 'beautiful'. Rechtsonder op de afbeelding, in het gedeelte waar er geen bloemen zichtbaar zijn, is in het wit de verwijzing naar de persoon van de quote te lezen: - Yasha Babani
Blog

Hoofdstuk 364

Hi Guys,

Ik weet pas echt dat het vakantie is als ik in de appstore op zoek ga naar nutteloze spelletjes. Ik doe dat echt elk jaar.

Gisteren was het weer zover: ik startte via mijn tablet de appstore op en ik keek naar de meest gedownloade spelletjes.

Ik zag een spelletje voorbijkomen waarin je iemand een makeover moest geven. Normaalgesproken zou ik dat spel nooit downloaden, maar in de vakantie download ik het wel. Ik was namelijk wel benieuwd naar wat het nou was.

Mijn mond viel open. Ik vond het echt heel erg dat er hier een spelletje over werd gemaakt.

Het spel/verhaal in het kort:

Het speelt zich af op een Amerikaanse high school. Het is bijna tijd voor Prom (eindfeest). Jij speelt een niet populair meisje. Het doel is om haar populair te maken zodat ze Prom Queen wordt. Dat doe je door haar af te laten vallen, haar pukkels weg te werken, andere kleding te geven en door lief te doen tegen andere mensen. Je moet dus een totale makeover ondergaan zodat je prom queen wordt en zodat je een relatie krijgt met de jongen die je leuk vindt.

Op zich is er niks aan de hand met het spel, toch?

Tot je je bedenkt dat het spel je eigenlijk laat zien wanneer je wel knap bent. Het spel vertelt je wanneer je ‘mooi genoeg’ bent om uit te gaan met een mooie jongen. Je moet er namelijk alles aan doen om jouw uiterlijk te veranderen, want met je huidige uiterlijk zal het je nooit gaan lukken.

Laat dat nou net de boodschap zijn waar ik zo van ben geschrokken.

Nu ben ik een vrouw van 23 jaar en ben ik niet de doelgroep van dit spel. De doelgroep van dit spel is tieners (ik denk vooral tienermeisjes). Laat dat nou net de doelgroep zijn die heel erg beïnvloedbaar is.

Tienermeisjes zijn heel erg gevoelig voor schoonheidsidealen. Als een, op het eerste oog, onschuldig en leuk spelletje je vertelt dat je jouw uiterlijk moet veranderen om een bepaalde jongen mee uit te kunnen vragen dan vind ik dat zorgelijk. Wat nou als jij dat spelletje speelt en jij kan je herkennen is het uiterlijk van dat meisje? Indirect krijg jij de boodschap dat jij je uiterlijk moet veranderen.

Laat dat nou iets zijn waar ik heel erg op tegen ben.

Image Description: een selfie van Clannad. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 23 jaar. Ze heeft haar hoofd wat naar links gedraaid en haar hoofd houdt ze wat schuin.  Clannad heeft rood/oranje haar. Op de foto heeft ze haar haren vast en daardoor is alleen haar te zien bij haar voorhoofd.  Clannad draagt een bril. In de rechterkant van de foto zie je dat Clannad in haar  wenkbrauw twee wenkbrauwpiercings heeft. Aan de linkerkant van de afbeelding is in haar neusvleugel een neuspiecing te zien. Ook is er aan de linkerkant in haar oor een oorbel (ring) te zien en halverwege een oor is ook een piercing te zien. Clannad draagt een zwart shirt. Bij haar nek zijn ringen met zwarte touwtjes te zien. Deze zie je ook bij de gouden ketting die Clannad draagt. Clannad draagt een gouden ketting met haar naam erop. Ik ben iemand die totaal niet voldoet aan een schoonheidsideaal. Ik ben niet dun, ik heb geen dunne benen, ik heb twee onderbeenprotheses, ik draag een bril en ik heb geen ‘normale handen/vingers’. Ik denk dat ik zo nog wel even door kan gaan. Als je een gehandicapt persoon bent dan pas je niet in het schoonheidsideaal.

Ja, daar heb ik het echt wel moeilijk me gehad. Ik vind dat soms nog steeds moeilijk. Ik ben allesbehalve zelfverzekerd als het gaat over mijn uiterlijk.

Ik kan heel veel dingen opnoemen die ik graag aan mezelf zou willen veranderen.

Zulke spelletjes helpen hier niet bij. Nu heeft dat spelletje mij nu niet nog onzekerder gemaakt. Ik denk dat het wel een invloed had gehad op de jongere Clannad.

Mijn onzekerheid is iets weggegaan, omdat ik ouder ben geworden. Ik ben nog steeds erg onzeker en ik vind mezelf nog steeds niet ‘mooi’. Dat weet ik van mezelf. Ik heb nu een manier gevonden om daarmee om te gaan. Ik draag bijvoorbeeld alleen maar kleiding waarin ik me goed voel. Dat geldt ook voor hoe ik mijn haar en makeup doe. Ik doe alleen dat waar ik me goed bij voel.

De laatste tijd hoor je steeds meer over ‘Body Positivity’. Eigenlijk wordt er met ‘Body Postivity’ gezegd dat elk lichaam mooi is. Elk lichaam mag er gewoon zijn en elk lichaam is prachtig. Je hoeft niet te veranderen, omdat je lichaam niet bij het schoonheidsideaal past.

Ik vind die boodschap erg mooi. Ik sta daar echt heel erg achter. Elk lichaam mag er zijn.

Dat spel geeft duidelijk een hele andere boodschap.

Wie heeft het recht om te zeggen dat een bepaald lichaam niet mooi genoeg of goed genoeg is? Niemand heeft het recht om te bepalen wanneer iemand ‘mooi’ is.

Geen een lichaam is hetzelfde.

Alle lichamen zijn wel heel erg mooi.

Muziek van de Week.

Image Description: het is een afbeelding die is gebruikt voor de ‘Muziek van de Week’ van Hoofdstuk 364.   Op de achtergrond van de afbeelding zijn kleine roze hartjes te zien. Aan de rechterkant, in het midden, is een wit hartje te zien. In het midden is de volgende lyrics uit het nummer ‘No Judgement’ van Niall Horan in het wit te lezen:   When you're with me, no judgement You can get that from anyone else You don't have to prove nothin' You can just be yourself When you're with me, no judgement We can get that from everyone else And we don't have to prove nothin' When you're with me, no judgement    Linksonder in de afbeelding staat in het wit een verwijzing naar de titel en de artiest van het liedje: Niall Horan - No JudgementEr zijn heel veel liedjes gemaakt waarin er wordt gezegd dat iedereen heel erg mooi is en dat iedereen er mag zijn. Voor mij is er maar één nummer die dat echt goed doet en dat is ‘Born This Way’ van Lady Gaga, maar dat nummer is al een keer de ‘Muziek van de Week’ geweest.

Ik ben op zoek gegaan naar een nummer waarin er wordt gezegd dat er te veel meningen zijn over elkaar.

Ja, iedereen heeft een mening over je uiterlijk. Ik weet dat dit er bij mij voor zorgt dat ik onzeker ben en blijf. Ik ben nou eenmaal iemand die het heel belangrijk vindt wat een ander van me vindt. Ik ben iemand die altijd bezig is met wat een ander van me denkt (of kan denken).

We kennen, hoop ik, allemaal wel iemand (of meerdere iemanden) waarbij je je niet druk hoeft te maken wat diegene van je vindt. Diegene heeft geen oordeel over je. Alleen bij die persoon (of personen) kan je echt jezelf zijn, want je doet je niet anders voor dan wie je bent.

Daar gaat het volgende nummer over.

MVDW:

Niall Horan – No Judgement

Hoe mooi zou het zijn als er niet meer wordt gedacht vanuit een schoonheidsideaal? Hoe mooi zou het zijn als we elkaars uiterlijk niet meer zouden beoordelen/veroordelen, maar dat we iedereen gewoon laten zijn wie diegene zou willen zijn?

Iedereen is mooi zoals diegene is, toch?

Mensen veranderen hun uiterlijk, omdat de maatschappij dat van diegene vraagt.

Vaak is dat onbewust.

We hebben niet altijd door dat de maatschappij zo’n grote invloed hebben op hoe zeker of onzeker we zijn over ons uiterlijk.

Ik hoop heel erg dat je jezelf nooit verandert voor anderen.

Als jij je uiterlijk wil veranderen dan zou je enige motivatie ‘jezelf’ moeten zijn. Je zou het pas mogen doen als jij daar gelukkiger van wordt.

Je zou je uiterlijk niet mogen veranderen omdat je denkt dat anderen dat willen of omdat het moet vanwege een schoonheidsideaal.

Het belangrijkste is dat jij blij bent met hoe je eruitziet. Als jij blij bent met je uiterlijk dan is dat alles wat je nodig hebt.

Ik probeer mezelf ook steeds meer te accepteren.

Dat is een lange weg. Daar weet ik alles van. Ik kom steeds dichterbij. Ik heb al veel stappen in de goede richting gezet.

Weet je wat ik pas echt mooi zou vinden?

Als dat meisje in het begin van dat spel de prom queen wordt en niet het meisje aan het eind van dat spel

Iedereen is mooi.

Je hoeft jezelf echt niet te veranderen om ‘mooi’ te zijn.

❤️

Clannad

PS. Ik heb bewust de naam van het spel niet genoemd, omdat er veel meer spellen zijn waarin deze boodschap (indirect) wordt overgebracht. Mijn doel is niet om te zeggen dat je het spel niet mag spelen. Het gaat mij er alleen om dat we nadenken over wat deze spellen kunnen doen met mensen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.