Image Description: Het een afbeelding van de quote die is gebruikt voor blog Hoofdstuk 362. De achtergrond is donkergrijs. Van linksboven tot rechtsboven is de vlag te zien symbool staat voor ‘Disability Pride Month’. de vlag bestaat uit 5 schuine strepen. Van onder naar boven gaat het om de volgende kleuren: rood, geel, wit, blauw en groen. De strepen hebben kartelrandjes. In het midden van de afbeelding is in het zwart de volgende tekst te lezen: Disability Pride: Accepting and honoring each person's uniqueness and seeing it as a natural and beautiful part of human diversity Rechtsonder de tekst (in de gele en witte streep van de vlag) staat in het zwart de naam van de persoon die deze uitspraak heeft gedaan: - Katie Norton
Blog

Hoofdstuk 362

Hi Guys,

Juli is een bijzondere maand. In de maand juli wordt er namelijk iets gevierd.

Juli is namelijk Disability Pride Month!

Disability Pride Month is een maand waarin ‘handicap’ centraal staat. Het is een maand waarin er aandacht wordt gevraagd voor het feit dat gehandicapte mensen een onderdeel van de maatschappij zijn. Er is extra aandacht voor rechten voor gehandicapte mensen. Ook worden negatieve stereotyperingen, aannames en vooroordelen onder de aandacht gebracht en worden ze gecorrigeerd.

Het voornaamste doel is dat er op een positieve manier aandacht is voor gehandicapte mensen. Gehandicapte mensen mogen er gewoon zijn en ze zijn een onderdeel van de maatschappij. Tijdens de maand juli zal het ‘handicap’ worden gevierd.

Ik hoop dat ik de maand en de betekenis ervan op deze manier goed heb uitgelegd. Zo niet, laat het me dan alsjeblieft weten. Dit is wat ik ervan heb begrepen. 

Voor mij was het bestaan van de ‘Disability Pride Month’ helemaal nieuw. Ik wist echt niet van het bestaan af. Ik ken de ‘Pride Month’ waarin LHBTIQ+ centraal staat. Toen ik ‘Disability Pride Month’ zag, dacht ik dat het een maand voor gehandicapte LHBTIQ+ mensen was. Een maand waarin er extra aandacht is voor gehandicapte mensen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap (ja, die bestaan ook!). Een andere associatie kon ik nog even niet maken.

Ik had echt geen weet van het feit dat er een maand was waarin er extra aandacht is voor gehandicapte mensen. Het is dat ik vanaf 1 juli allerlei gehandicapte mensen op Instagram zag posten over de ‘Disability Pride Month’. Anders had ik ook nooit van het bestaan geweten.

Waarom is er een ‘Disability Pride Month’ nodig?

 Gehandicapte mensen worden (bewust en onbewust) buiten de maatschappij geplaatst. Veel plekken/evenementen/locaties zijn niet toegankelijk voor gehandicapte mensen waardoor ze letterlijk niet mee kunnen doen. Gehandicapte mensen worden anders behandeld dan niet-gehandicapte mensen. Gehandicapte mensen krijgen te maken met discriminatie.

Gehandicapte mensen zijn toch vaak ‘de andere groep’ en ze worden te weinig gezien als onderdeel van de maatschappij.

Ik weet het uit eigen ervaring. Ik kan echt talloze voorbeelden noemen.

Daarnaast zijn er ook zo ontzettend veel stereotyperingen/vooroordelen/aannames rondom gehandicapte mensen. Niet-gehandicapte mensen hebben vaak (onbewust) een negatief beeld bij ‘handicap’ en dus ook bij gehandicapte mensen. ‘Handicap’ en ‘gehandicapt’ worden soms bijna gezien als scheldwoord. Terwijl ‘handicap’ gewoon een deel van mijn identiteit is.

Kortom: het is tijd om de mindset van mensen te veranderen.

Gehandicapte mensen zijn ook een onderdeel van de maatschappij en ‘handicap’ is niet iets negatiefs.

Wat vind ik van ‘Disability Pride Month’?

 

Image Description: een selfie van Clannad. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 23 jaar. Ze lacht in de camera. Clannad heeft rood/oranje haar. Ze heeft haar haar in een schuine vlecht (aan de rechterkant van de afbeelding is haar vlecht te zien). Clannad draagt een bril. In haar linker wenkbrauw heeft ze twee wenkbrauwpiercings. In haar rechter neusvleugel heeft ze een neuspiercing. Clannad draagt een gouden ketting met haar naam erop. Ik vind dit eigenlijk een hele moeilijke vraag. Ik ben zelf namelijk ook nog heel erg zoekende in wat ‘Disability Pride Month’ voor mijn betekent en hoe ik er zelf aandacht voor wil vragen via mijn sociale media.

De boodschap achter ‘Disability Pride Month’ vind ik echt heel erg goed en daar sta ik dan ook voor de volle 100% achter.

Alleen heb ik het idee dat ‘Disability Pride Month’ alleen bekend is bij gehandicapte influencers op instagram. Ik denk namelijk ook niet dat alle gehandicapte mensen weten dat het ‘Disability Pride Month’ is. Laat staan dat ze weten wat het betekent.

Als de mensen die binnen de doelgroep vallen het niet weten dan weten de niet-gehandicapte mensen het al helemaal niet.

Kortom: het is (nog) een te onbekende maand.

Er zou dus nog iets moeten gebeuren rondom de naamsbekendheid.

Op Instagram zag ik alleen dat ‘Starbucks’ er aandacht aan had besteed. Okay, het internationale instagramaccount van Starbucks heeft 17,8 miljoen volgers, maar het is toch ‘maar’ 1 bedrijf.

Een andere ‘Pride’ krijgt veel meer aandacht.

Pride Amsterdam is van zaterdag 30 juli 2022 tot zondag 7 augustus 2022. Ik weet nu al dat alle grote bedrijven hier aandacht aan gaan besteden.

Begrijp me niet verkeerd: dat vind ik echt heel erg goed. Pride week is ook heel erg belangrijk.

Het zou mooi zijn er ook veel aandacht zou zijn voor ‘Disability Pride Month’.

Momenteel zie ik echt nog helemaal geen aandacht in Nederland voor ‘Disability Pride Month’. Ik zie nog nergens de vlag van ‘Disability Pride Month’ hangen.

De vlag heb ik in het begin van dit hoofdstuk gebruikt. Leuke vlag, toch?

 

De aandacht voor de ‘Pride Week’ en ‘Disability Pride Month’ kan prima naast elkaar.

Helaas weten we dat er heel weinig aandacht is voor gehandicapte mensen. Gehandicapte mensen worden vaak ‘vergeten’.

Het is toch maar een andere groep, toch? Ze zijn helemaal geen onderdeel van de maatschappij.

Er is echt nog veel te winnen als het gaat om ‘handicap’. Het kan allemaal nog veel beter.

Juist daar zou ‘Disability Pride Month’ heel goed voor zijn.

 

Misschien kunnen er tijdens de ‘Disability Pride Month’ gehandicapte mensen aan tafel van diverse talkshows kunnen zitten zodat ze over de maand kunnen vertellen. Dan kunnen ze ook gelijk vertellen hoe belangrijk het is om zo’n maand te hebben.

 

De maand juli is nog niet om.

Wie weet wat er nog gaat gebeuren.

Ik blijf hoop houden.

Muziek van de Week.

Image Description: het is een afbeelding die is gebruikt voor de ‘Muziek van de Week’ van Hoofdstuk 362. De achtergrond is heel licht paars (bijna lichtroze). In het midden is de volgende lyrics uit het nummer ‘Treat People With Kindness’ van Harry Styles in het lichtpaars te lezen: Maybe we can Find a place to feel good And we can treat people with kindness Find a place to feel good Onder de tekst staat in het paars een verwijzing naar de titel en de artiest van het liedje: Harry Styles - Treat People With Kindness Op de ‘i’ staat een hartje.Een liedje waarin er aandacht is voor het feit dat iedereen mag zijn wie diegene wil zijn en dat het allemaal gewoon goed is. Een liedje met de boodschap dat we iedereen moeten accepteren zoals diegene is en dat we een beetje lief zouden moeten zijn voor iedereen.

Zo’n liedje heeft dit hoofdstuk nodig.

Laat deze artiest nou net zo’n liedje hebben gemaakt.

Ik word altijd heel erg blij als ik dit nummer hoor. Daarnaast vind ik de boodschap van dit nummer zo ontzettend belangrijk.

Wat nou als iedereen nou gaat leven volgens deze boodschap? Dan zou de wereld toch een hele mooie plek worden?

MVDW:

Harry Styles – Treat People With Kindness

Niet alleen tijdens ‘Disability Pride Month’ zou er aandacht moeten zijn voor gehandicapte mensen. Niet alleen tijdens de maand juli zouden negatieve associaties, vooroordelen, stereotyperingen en aannames moeten worden tegengegaan. Er zou niet maar één maand in een jaar moeten zijn waarin gehandicapte mensen aandacht krijgen. Niet alleen in juli zou ‘handicap’ gevierd moeten worden.

Dat zou het hele jaar moeten gebeuren. 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Daarnaast zou er niet alleen tijdens de ‘Disability Pride Month’ een gehandicapt persoon aan een talkshow tafel moeten zitten. Dat zou ook veel vaker mogen gebeuren. Sowieso zouden gehandicapte mensen wel vaker zichtbaar mogen zijn in de media.

Zover is het, helaas, nog niet.

Juist daarom is het zo ontzettend belangrijk dat er meer aandacht is voor ‘Disability Pride Month’. Een hele maand waarin mensen worden gewezen op het feit dat gehandicapte mensen ook bestaan en dat ze een onderdeel zijn van de maatschappij waar we allemaal in leven.

Doordat er bijna geen aandacht is voor ‘Disability Pride Month’ lijkt het net alsof de maand niet bestaat. Het is nog veel te vroeg om de maand te negeren, want de maand is nog zo ontzettend hard nodig.

‘Disability Pride Month’ mag pas worden genegeerd als:

✷ Gehandicapte mensen dezelfde rechten hebben als niet-gehandicapte mensen

✷ Gehandicapte mensen worden gezien als een onderdeel van de maatschappij (en dus niet als een andere groep)

✷ De maatschappij toegankelijk is voor gehandicapte mensen en dat gehandicapte mensen dus mee kunnen doen in de samenleving.

✷ Gehandicapte mensen niet worden buitengesloten en gediscrimineerd: gehandicapte mensen worden niet anders behandeld.

Alle bovenstaande punten gebeuren nog steeds. Dus ‘Disability Pride Month’ is nog heel erg hard nodig.

Ook als alle punten wel worden gehaald, mag je nog steeds heel erg blij zijn met je handicap. Handicap mag altijd worden gevierd, want het is niet iets negatiefs. Je leven is niet voorbij als je gehandicapt bent.

 

Ik heb een gehandicapte vrouw en daar ben ik echt trots op.

Happy Disability Pride Month!

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.