Image Description: Het een afbeelding van de quote die is gebruikt voor blog Hoofdstuk 361. De achtergrond is donkergrijs. In de grijze achtergrond zitten wat lichtgrijze vlekken. Op de voorgrond zijn aan de linkerkant twee dichte boeken op elkaar gestapeld. Op het bovenste boek staat een grote rode appel. De appel is niet helemaal rood, want op de schil zijn ook gele plekken te zien. Aan de bovenkant van de afbeelding (boven de appel) staat in het lichtroze (de kleur wordt ook ‘Misty Rose’ genoemd) de volgende tekst: I survived my first yea of teaching!
Blog

Hoofdstuk 361

Hi Guys,

Het is zover: vakantie!!

Het schooljaar is officieel afgelopen! Dat betekent ook dat ik mijn eerste jaar als docent ook heb overleefd!

Ik heb een jaar lang voor de klas mogen staan. Ik was dan wel een stagiaire en ik was overtallig, maar toch heb ik een jaar lang mogen proeven aan de rol als ‘docent’. Ik heb lessen mogen geven en ik heb studenten mogen begeleiden.

Dit jaar mocht ik voor het eerst spreken over ‘mijn klas’. Dat voelt toch wel heel erg bijzonder.

Afgelopen woensdag maakte ik voor het eerst een diplomering mee als docent. Ik kende een diplomering alleen maar als student, maar nu was ik de docent. Ik mocht deze keer praatjes houden en ik mocht rozen aan de studenten geven. Dat vond ik toch wel heel speciaal.

Maar een diplomering betekent ook dat ik afscheid moet nemen van mijn studenten.

Dat is met recht het moeilijkste en vervelendste deel van het docentschap.

Een jaar lang ben je met je studenten. Je deelt een intensief traject met ze. Je maakt van alles met elkaar mee. Dan is het na een jaar ‘opeens’ voorbij. Ik had ook studenten in mijn klas die ik maar een half jaar in mijn klas had zitten. Het afscheid vond ik niet minder moeilijk.

Je bouwt toch een band op met je studenten. Dan is afscheid nemen echt verschrikkelijk. Omdat ik volgend schooljaar ook nog eens naar twee andere klassen ga, kom ik ze volgend jaar ook niet meer tegen.

Ik wilde niet zomaar afscheid van ze nemen.

Ik heb er wel een momentje van gemaakt.

Voor elke student heb ik een soort kaartje gemaakt. Op de achterkant van dit kaartje heb ik een persoonlijke tekst voor ze geschreven. Ik gaf elke student een enveloppe met dat kaartje. Op deze manier nam ik op een persoonlijke manier afscheid van ze. Ik maakte er echt even een persoonlijk momentje van. Dat vind ik gewoon heel belangrijk.

Ik ben niet iemand die alleen maar gedag zegt en dan gewoon doorgaat met het leven. Ik vind het belangrijk om iets goed af te sluiten.

Mijn eerste jaar als docent.

Wat een jaar is het geweest zeg. Mensen zeggen altijd dat de eerste 5 jaar in je carrière als docent het zwaarst zijn. Je bent nog heel erg lerende en je moet het nog eigen maken.

Image Description: een selfie van Clannad. De selfie heeft een ‘mono-filter’ gekregen. Hierdoor is de selfie in zwartwit. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 23 jaar. Ze lacht in de camera. Clannad draagt een bril. In haar linker wenkbrauw heeft ze twee wenkbrauwpiercings. In haar rechter neusvleugel heeft ze een neuspiercing. Clannad draagt een houden ketting met haar naam erop. Op haar linkerarm is een stukje van haar vlinder tattoo te zien. Ik kan me daar heel veel bij voorstellen. Ik vond het afgelopen jaar al best zwaar.

Ik heb wel echt gemerkt dat ik het zo leuk vind om voor de klas te staan. Ik vind het heel erg leuk om mijn studenten te begeleiden. Daarnaast vind ik het leuk en belangrijk dat we samen aan het leren zijn. Ik ben dan wel een docent, maar ik weet ook niet alles. Ik leer ook elke dag. Ik leer van mijn studenten en ik hoop dat mijn studenten ook iets van mij leren. Ik doe in ieder geval wel mijn best om mijn studenten iets mee te geven.

Weet je waar ik wel achter ben gekomen?

Ik vind de relatie met mijn studenten heel erg belangrijk. Ik hecht heel veel waarde aan het opbouwen van een band met mijn studenten. Je brengt toch een heel jaar met elkaar door. Dan is het gewoon belangrijk dat je het een beetje met elkaar kan vinden.

Persoonlijke aandacht en het opbouwen van een bepaalde vertrouwensband vind ik erg belangrijk. Ik wil mijn studenten echt zien. Mijn studenten zijn mensen en geen nummertjes. Dat vind ik gewoon heel erg belangrijk.

Daardoor is het voor mij ook heel moeilijk om afscheid van ze te nemen.

Hoe moeilijk afscheid nemen ook is, het leven gaat altijd door. Dat is ook wel weer het mooie. Iedereen gaat zich weer verder ontwikkelen.

Ze zeggen toch niet voor niets:

Voor elke deur die dicht gaat, gaat er een nieuwe deur open.

Het is nu geen definitief afscheid. Ik kan ze altijd weer tegenkomen. Ik hoop oprecht dat ik deze studenten ooit nog tegen ga komen. Al is het maar om te horen waar ze nu staan in het leven.

Het leven van een docent is eigenlijk heel mooi. Ik kan niet wachten op de rest van mijn loopbaan als docent.

Mijn eerste jaar was al geweldig.

Dat jaar is heel moeilijk te overtreffen.

Dus dat belooft wat voor de toekomst.

Muziek van de Week.

Image Description: het is een afbeelding die is gebruikt voor de ‘Muziek van de Week’ van Hoofdstuk 361. De achtergrond is zwart. Van de onderkant komen er vlammen door de afbeelding heen. Door het midden van de afbeelding en aan de rechterkant van de afbeelding zijn kleine vuurvlammen te zien. In het midden is de volgende lyrics uit het nummer ‘Brave’ van Sara Bareilles in het wit te lezen: Maybe there's a way out of the cage where you live Maybe one of these days you can let the light in Show me how big your brave is Say what you wanna say And let the words fall out Honestly I wanna see you be brave With what you want to say And let the words fall out Honestly I wanna see you be brave Linksonder in de afbeelding is in het wit een verwijzing naar de artiest en het nummer geschreven: Sara Bareilles - BraveJa, wat voor een nummer kies je nou bij zo’n blog? Er zijn zo ontzettend veel nummers die centraal staan voor het afgelopen jaar. Er is gewoon niet één nummer die het afgelopen jaar in zijn geheel beschrijft.

Toen dacht ik opeens weer aan dit nummer. Ik ken dit nummer vooral door Glee, maar laatst kwam ik het origineel tegen. Het was een akoestische versie. Deze versie werd gezongen door de originele artiest. Ik zeg het niet graag, maar ik vind deze akoestische versie beter dan de versie van Glee.

Deze versie zorgt ervoor dat de boodschap nog meer binnenkomt. Het nummer wordt er alleen maar mooier van.

Ik vind dit nummer bij deze blog passen, omdat dit nummer eigenlijk vertelt dat je heel veel in je hebt. Als je opgeeft dan kom je er nooit achter wat je allemaal kan doen en wat je de wereld te bieden hebt. Dat is een boodschap die ik mijn studenten probeer mee te geven.

Geef niet op, geloof in je dromen. Geloof vooral in jezelf.

Je bent een mooi persoon en je kan veel meer dan je denkt. Laat van je wereld en zorg ervoor dat de wereld je leert kennen.

MVDW:

Sara Bareilles – Brave

Ik heb het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd.

Mijn klas heeft me elke dag een spiegel voorgehouden. Door deze spiegel heb ik mezelf kunnen ontwikkelen. Ik ben gegroeid als docent, maar zeker ook als mens. Ik ben echt gegroeid.

Ik ben erachter gekomen wat ik als docent belangrijk vind en ik weet waar ik mijn aandacht aan wil besteden als docent zijnde.

Je allereerste klas.

Die zal je altijd met je meedragen.

Je allereerste klas zal altijd een bijzonder plekje krijgen in je hart. Deze mensen hebben ervoor gezorgd dat je je eerste stapjes hebt gezet als docent.

Niet alleen de studenten, maar ook je praktijkbegeleider en directe collega.

Ik ben ze zo ontzettend dankbaar voor alles. Ik zal hun lessen echt nooit meer vergeten.

Mijn allereerste klas.

Ik had geen betere eerste klas kunnen wensen.

Dank voor alles.

Ik zal jullie nooit meer vergeten.

Ik zal jullie de rest van mijn leven met me meedragen.

Mijn eerste jaar als docent was bijzonder. Het was hectisch.

Ik heb momenten gehad waarbij ik geel graag wilde stoppen.

Mijn klas heeft me door het eerste jaar als docent gesleept. Ze hebben me gemotiveerd en opgevrolijkt als ik het nodig had. Ze hebben me zo ontzettend veel geleed.

Woorden kunnen niet beschrijven hoe dankbaar ik ben voor mijn eerste klas.

Dank voor alles!

Dankzij jullie heb ik mijn eerste jaar als docent overleefd!

Jullie hebben allemaal de zomervakantie verdiend!

En ik ook.

Fijne zomer!

Wie weet tot ooit!

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.