Blog

Hoofdstuk 358

 

Hi Guys,

Wauw.

Wat een week heb ik achter de rug zeg. Op donderdagochtend is er in een korte tijd zo ontzettend veel gebeurd. Ik neem jullie even mee.

Donderdagochtend 23 juni 2022

Ik had om 09:00 een afspraak op de Hogeschool Leiden. Ik zou, samen met twee andere leden van het Diversiteitspanel van de Hogeschool Leiden, een kennismaking hebben met het Centrum van Bestuur (CvB) van de Hogeschool Leiden.

In de ochtend deed ik wat laatste voorbereidingen voor het gesprek: ik draaide een document uit en deed deze in een hoesje. Ook zocht ik mijn kleding bij elkaar: een simpel wit T-shirt, want het zou warm weer worden. Anders had ik wel een blouse aangedaan, maar het zou 30 graden worden. Dan is een blouse te warm.

Ik wilde om 08:30 op de fiets stappen, maar ik vertrok om 08:40. Ik als een gek fietsen naar de Hogeschool.

Ik was om 08:50 op de Hogeschool. Ik meldde me, zoals gewoonlijk, aan bij de receptie. Ik wilde naar de lift lopen om zo naar boven te gaan. Ik had muziek op dus ik had niet door dat er mensen mij aan het roepen waren. De andere twee leden van het Diversiteitspanel waren me aan het roepen. Ze wilden, dacht ik, gezellig samen naar boven lopen.

Ik zei nog: “voor mijn gevoel ben ik al te laat!”

Eenmaal boven aangekomen, gingen we even zitten. Wachten tot we werden gehaald door Angelien Sanderman – Voorzitter van het CvB.

Toen we werden gehaald, stelden we elkaar even kort voor. We liepen naar de kamer waar de afspraak plaats zou vinden. Toen we naar de kamer liepen, zei iemand ‘Gefeliciteerd!’. Ik keek om, maar ik zag iemand de kamer inlopen. Ik dacht dat het voor die persoon was bedoeld.

Maar het bleek een felicitatie voor mij te zijn……….

Toen ik de kamer van de afspraak binnenliep, zag ik overal mensen met hun telefoon staan. Ze stonden zodat ze foto’s konden nemen. Ik dacht nog even: ‘Zo er zijn veel mensen van het bestuur aanwezig zeg!’ Toen ik beter keek, zag ik ook mijn moeder en een voor mij bekende journalist staan.

‘Zij zitten niet in het CvB!’, dacht ik nog.

Toen kwam het hoge woord eruit:

Gefeliciteerd Clannad! Je hebt de ECIO Frank Award 2021/2022 gewonnen! Jouw idee gaat werkelijkheid worden!

Het diversiteitspanel heeft de ECIO Frank Award gewonnen met dit filmpje:

Het idee van het Diversiteitspanel om inclusiviteit zichtbaar te maken binnen de Hogeschool Leiden?

Een kunstwerk op de Hogeschool Leiden die voor iedereen is. Iedereen moet het kunstwerk kunnen ervaren. Het kunstwerk moet voor iedereen toegankelijk zijn.

 

Het doel van het kunstwerk?

Diversiteit en Inclusie zichtbaar maken voor iedereen. Iedereen op de Hogeschool Leiden moet zich door het kunstwerk bewust worden van het feit dat diversiteit heel mooi is en dat er op de Hogeschool Leiden een plek is voor iedereen. Iedereen is welkom.

De woorden van de jury:

“Clannad heeft deze prijs natuurlijk gewonnen, omdat het idee heel goed is. Maar ook door de manier waarop ze haar idee in de video heeft overgebracht. Ze heeft zo veel enthousiasme bij het overbrengen. Ze is echt een ambassadeur voor inclusie in het onderwijs. Haar idee sprak ons aan omdat het alle zintuigen prikkelt. Iets wat je niet alleen ziet, maar ook ervaart” – Jacobine van Geel, voorzitter College voor de Rechten van de Mens (ECIO, 2022).

Ik kan nog steeds niet goed geloven wat er die dag allemaal is gebeurd. Het voelt zo onwerkelijk.

Ik ben iemand die helemaal niet van verrassingen houdt. Dus ik moest echt nog even bijkomen van het feit dat ik die ochtend ben overvallen. Als ik dit had geweten dan had ik ook wel andere kleding aangedaan. Dan had ik niet een simpel wit T-shirt aangedaan, maar toch een blouse.

Nadat ik met de voorzitter van het CvB een gesprek had gehad en nadat er foto’s werden gemaakt, had de pers een moment waarop ze met me mochten praten. Ik heb met verschillende lokale omroepen gepraat. In de middag werd ik zelf nog gefotografeerd voor het Leidsch Dagblad. Het ging allemaal zo ontzettend snel, maar het was zo leuk. Ik heb echt met hele lieve mensen mogen spreken.

Het is een foto van Clannad Moerings. Clannad is een witte gehandicapte vrouw van 23 jaar oud. Clannad draagt een bril en lacht in de camera Ze leunt met haar linkerarm op een trapleuning. Ze staat op een trap. Achter haar is een raam te zien.
© Foto Taco van der Eb – Leidsch Dagblad

Ik ben zo ongelooflijk blij dat wij met het Diversiteitspanel deze prijs hebben gewonnen! Ik vind het echt heel erg lastig dat ik nu alle aandacht krijg, want we hebben de prijs echt met het hele panel gewonnen. Ik ben alleen maar in het filmpje te zien, maar dit is echt een teamprestatie.

Daarnaast vind ik het echt heel erg bijzonder dat een onafhankelijke jury ons filmpje als winnaar heeft gekozen. Zo bijzonder dat mensen die je niet eens kent jouw filmpje hebben gekozen als winnaar. ECIO (2022) geeft aan dat de jury bestond uit: Daan de Kort (Tweede Kamerlid), Jacobine van Geel (voorzitter College voor de Rechten van de Mens) en Beau Geraeds (winnaar van de ECIO Frank Award 2020).

Ik vind het zo ontzettend belangrijk dat er meer aandacht is voor diversiteit en inclusie. Het is een zogenaamd ‘hot topic’, maar het wordt echt tijd dat er actie ondernomen wordt. Het is tijd voor actie.

Laten we nu echt met elkaar in gesprek gaan en naar elkaar luisteren. Laten we er samen voor zorgen dat er echt voor iedereen een plek is. Daar hebben we elkaar voor nodig.

Nederland zal nog zoveel mooier worden als we ervoor zorgen dat iedereen kan en mag zijn wie diegene wil zijn. Laten we ervoor zorgen dat we niemand uitsluiten. Iedereen verdient een plek in de maatschappij.

Laten we er dan ook voor zorgen dat de maatschappij voor iedereen toegankelijk is.

Ik hoop echt met heel mijn hart dat dit het begin is van iets heel moois.

Mijn missie is nog lang niet afgelopen. Ik ben zelf echt nog maar net begonnen. Ik stop pas als de maatschappij toegankelijk is voor iedereen.

Ook de missie van het Diversiteitspanel van de Hogeschool Leiden is na het winnen van deze prijs nog niet voorbij. Het panel is ook nog maar net begonnen.

Muziek van de Week.

Ja, wat voor een nummer past er nou het beste bij dit hoofdstuk?

Ik heb uiteindelijk om redenen dit nummer gekozen:

1)  Ik hoorde dit nummer toen donderdag op weg was naar de Hogeschool Leiden

2) Ik word heel erg blij van dit nummer

Daarnaast ben ik gewoon een hele grote fan van deze artiest en zijn album (Harry’s House)  staat bij mij echt op repeat.

Ik grijp elke gelegenheid aan om zijn muziek te luisteren en dus ook om zijn muziek met jullie te delen.

 

MVDW:

Harry Styles – Late Night Talking

Na donderdag heb ik zo ontzettend veel lieve reacties gekregen van zoveel verschillende mensen. Ik ben echt overladen met heel erg veel liefde.

Ik kan jullie echt niet genoeg bedanken.

 

Ik merk dat ik nog steeds niet goed weet wat er nou allemaal is gebeurd.

Het belangrijkste is dat ik niet als enige deze prijs heb gewonnen. Ik heb het echt samengedaan met het Diversiteitspanel van de Hogeschool Leiden. Dat mogen we echt niet vergeten.

Ik ben heel erg benieuwd hoe het nu verdergaat.

Ik kijk heel erg uit naar de gesprekken tussen het Diversiteitspanel en het CvB van de Hogeschool Leiden om te praten over het kunstwerk.

Ik ben ook echt heel erg benieuwd naar hoe het kunstwerk eruit gaan zien en waar het in de Hogeschool Leiden gaat komen.

Het belangrijkste is dat we met z’n allen blijven praten over inclusie.

Niet alleen praten, maar ook actie ondernemen.

Laten we elkaar serieus nemen. Laten we de drempel verlagen om bepaalde zaken aan te geven.

Of zoals ik bij ‘Sleutelstad’ (Van Bakel, 2022) zei:

“Ik vind dat inclusiviteit iets vanzelfsprekends moet zijn. Het moet niet zo zijn dat iedere student met een functiebeperking moet aankaarten dat hij of zij aanpassingen nodig heeft. Die drempel is te hoog.”

Het geldt niet alleen voor studenten, maar het geldt voor iedereen in de samenleving.

 

Laten we hopen dat dit nog echt nog maar het begin was.

Ik ben echt bereid om nog veel meer te doen.

Ik sta er echt voor open.

Ja, ik ga mijn blog hier ook echt voor gebruiken! Ik hou jullie via deze weg altijd op de hoogte van alles wat ik doe.

 

We gaan zien wat er nog meer op mijn pad komt.

Ik ben echt heel erg benieuwd.

Ik ben nu al dankbaar voor alles wat er deze week is gebeurd.

ik wil jullie allemaal uit de grond van mijn hart bedanken.

Dit is een mooi begin, maar we zijn er echt nog lang niet.

 

Er gebeurt nog te weinig rondom inclusie. Er is nog veel te weinig aandacht voor.

Het gesprek wordt nog te weinig met elkaar gevoerd.

 

Dit is dan ook echt niet de laatste keer dat ik via deze weg met jullie over dit onderwerp praat.

 

❤️

Clannad

 

Bronnen gebruikt voor deze blog:

Foto:

  • Van der Eb, T. (2022, 23 juni). Als lid van het diversiteitspanel brengt Clannad Moerings inclusiviteit onder de aandacht op Hogeschool Leiden. [Foto]. leidschdagblad.nl. https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20220623_53421458?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=seeding-ld&fbclid=IwAR2ItjMA4ALIEs-QCzGee85JnRao-OWE2V_fIb0GwW51z-0S5PVZyZBHxHo

 

Artikelen:

Wil je alles lezen rondom de prijs?

Dat kan via de volgende links:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.