Blog

Hoofdstuk 356

Hi Guys,

 

Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf:

Heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?

Ik heb het de laatste twee weken een stuk of vier keer tegen mezelf gezegd. Soms heb ik het echt uitgesproken, maar veel vaker zeg ik het tegen mezelf.

Zoals ik al vaker in een blog heb geschreven, ben ik iemand die veel in haar hoofd zit. Ik ben iemand die heel veel over alles nadenkt. Ik bedenk scenario’s voordat iets in gebeurt. Ik ga vaak uit van het ergste. Ik maak mezelf daardoor vaak een meer zorgen dan nodig is.

Dat is voor mij een heel bekend iets. Zo komt het wel dat ik vaak (tegen mezelf) zeg:

Heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?

Of:

Was dit het?

Toch blijf ik het elke keer weer doen. Toch maak ik mezelf van tevoren heel erg druk. Terwijl het echt nergens voor nodig is. Achteraf maak ik namelijk heel vaak mee dat het veel minder erg was dan ik dacht.

Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat ik niet de enige ben die dit doet.

Van tevoren bedenken hoe iets zal gaan zijn. Van tevoren bedenk ik al een heel scenario. Een scenario waarbij je van het ergste uitgaat.

Wie kent het niet?

Een voordeel is wel dat je op het ergste bent voorbereid. Je hebt je al goed voor kunnen bereiden op het ergste. Dat zorgt er dan weer voor dat je een goede voorbereiding hebt gehad. Daarnaast zorgt het er ook weer voor dat je na afloop een soort opluchting voelt.

Een nadeel is wel dat je je van tevoren druk maakt om wat er komen gaat. In mijn geval betekent het dat ik heel zenuwachtig word en dat er wat stress bij komt kijken.

Het kan ook zijn dat ik ergens heel erg tegenop zie en dat ik het (als het even kan) zo lang mogelijk voor me uitschuif.

Als ik het dan eenmaal heb gedaan dan komt het ene zinnetje weer:

Heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?

 

Het goede nieuws: het gaat ook weer weg. Meestal duurt het maar even. Voor ik het weet is het weer voorbij. Voor ik het weet is er wel weer iets anders waar ik me druk om kan maken…….

Wanneer ik die momenten heb?

Eigenlijk gebeurt het me vaak als mijn hoofd al vol is: momenten waarop ik het druk heb of wanneer er een beoordeling aan hangt (een deadline, een toetsmoment). Het zijn van die momenten waarop ik eigenlijk geen rust kan vinden.

Of op momenten dat ik iets voor het eerst doe.

Dat zijn de grootste momenten waarbij ik mezelf van tevoren veel drukker maak dan nodig is.

Wat mij helpt tijdens zulke momenten?

Mijn hoofd leegmaken.

Ervoor zorgen dat ik even iets doe waardoor ik mijn hoofd leeg kan maken, mijn gedachten even kan verzetten. Momenten van ontspanning. Iets doen waar ik blij van word.

Eigenlijk zoek ik op zulke momenten een uitlaadklep. Een moment dat ik alles er even uit kan gooien.

Bij mij werkt het dan om muziek te luisteren, te schrijven, een film/serie te kijken, te rugbyen of even met vrienden (online) te praten. Het zijn dingen waarbij ik alles eruit kan gooien wat me op dat moment dwars zit.

Ik denk dat iedereen dat soms even nodig heeft. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet. Het is, denk ik, voor iedereen goed om zo nu en dan even je hoofd leeg te maken. Even je hoofd leegmaken.

Alleen is het zo jammer dat dit zo vaak wordt vergeten.

Ja, ik weet er alles van. Ik vergeet het zo vaak om even tijd voor mezelf te nemen. Ook dat heb ik wel vaker in mijn blogs geschreven.

Vaak neem ik pas de tijd om mijn hoofd leeg te maken als het al te laat is.

Met ‘te laat’ bedoel ik dat het op dat moment echt ‘moet’, omdat ik dan echt gek van mezelf wordt.

Eigenlijk zou ik mezelf beter aan kunnen leren hoe ik op meer momenten mijn hoofd leeg kan maken. Misschien zou het juist helpen als ik vaste momenten inplan waarop ik iets doe waardoor ik alles eruit kan gooien. Dan bedoel ik dat ik meer doe dan 1x in de week rugbyen.

Misschien zorgt dat er ook voor dat ik wat minder vaak de volgende uitspraak doe:

Heb ik me hier nou zo druk om gemaakt?

Muziek van de Week.

Vorige week deelde ik het eerste nummer uit ‘Amazing Grace’. ‘Amazing Grace’ is een programma van de EO waarbij bekende artiesten Gospel gaan zingen.

Ik vertelde vorige week al dat er bepaalde nummers waren die mij echt diep hebben geraakt. Deze week deel ik er weer eentje.

Deze artiest kende ik een klein beetje. Ik kende hem van naam en ik kende zijn themalied voor een editie van Serious Request. Ik heb verder nooit echt naar zijn muziek geluisterd.

Zijn optredens bij ‘Amazing Grace’ hebben mij echt verrast. Vooral tijdens zijn solo-optreden heeft hij mij omvergeblazen. Hij heeft mij in positieve zin echt enorm verrast.

Elke keer als ik het nummer hoor, lijkt het wel mooier te worden. De tekst lijkt wel steeds meer binnen te komen. Ik most het dan wel met jullie delen.

Als je het mij vraagt dan is dit wel één van de mooiste versies van dit nummer.

MVDW:

Lucas Hamming – Beautiful Isle of Somewhere (Droomland)

Soms zou ik het echt heerlijk vinden om naar een plek te gaan waar er geen zorgen zijn. Een plek waarbij je even lekker helemaal tot rust kan komen. Een plek waarbij je helemaal tot jezelf kan komen.

Ja, dat kan ik nu ook. Maar nu gun ik mezelf de tijd en de ruimte niet om het te doen.

Misschien zijn dit wel de bekende signalen die aangeven dat het tijd is voor vakantie.

Nog een paar weken.

Weet je wat wel fijn is? Je weet gewoon dat je alles in je hoofd erger maakt dan het daadwerkelijk is. Diep van binnen weet je dat je je drukker maakt dan nodig is.

Dat is vooral achteraf een fijn gevoel, maar soms zou het gewoon fijn zijn als je dat gevoel al eerder hebt. Dat zou een hoop stress kunnen schelen.

Ook zou het echt fijn zijn als ik mezelf meer tijd en ruimte geef om dingen te doen waar ik gelukkig van wordt en waar ik mijn hoofd echt even leeg kan maken.

Misschien ga ik het ooit leren.

 

Het feit dat het in werkelijkheid vaak minder erg is dan ik had bedacht, geeft achteraf vaak veel rust.

Ik denk dat het echt niet heel erg is als je jezelf voorbereid voor het ergste. Het is echt niet erg om een beetje scherp te zijn en om jezelf op alles voor te bereiden.

Het is vooral belangrijk dat je jezelf niet in de weg gaat zitten en dat je jezelf niet tegen gaat houden. Dat je bepaalde dingen niet gaat doen, omdat je het slechtste scenario in je hoofd hebt zitten.

 

Laat het je niet stoppen om dingen te doen die je graag zou willen doen.

 

Daarnaast is het, denk ik, belangrijk dat we vaker ons hoofd leeg maken. Iets vaker iets doen waar jij je goed door gaat voelen. Ik denk echt dat zulke dingen ervoor zorgen dat je jezelf wat minder gek maakt.

Het allerbelangrijkste?

 

In jezelf geloven!

Geloven dat je het echt wel kan! Jij kan veel meer dan je denkt.

Geloof in je zelf en dan komt het allemaal goed.

Jij kan het!

Maak je niet zo druk en doe wat je moet doen.

Vertrouw erop dat je weet wat je doet.

Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is zo belangrijk!

 

Dus: geloof in jezelf en wees een beetje lief voor jezelf.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.