Blog

Hoofdstuk 352

 

Hi Guys,

Ik merk dat ik echt even iets kwijt moet. Er moet me echt iets van het hart. Ik merk dat ik er steeds meer mee ga zitten en dat ik er zelfs een beetje boos om wordt. Ik heb altijd geleerd dat ik nooit zomaar met iets mag blijven zitten. “Gooi eruit wat je dwars zit!”.

Dus bij deze.

de laatste tijd lijkt het wel alsof iedereen zo obsessief bezig is met eten. Iedereen bepaalt maar wat je wel en wat je niet ‘mag’ eten. Iedereen zegt weer iets anders. Volgens de ene persoon ‘moet’ je heel eieren eten, want dat is gezond. Weer een ander zegt dat je juist minder eieren ‘moet’ eten, want dat is gezond. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid vetten en koolhydraten: van de één moet je juist veel eten en van de ander juist niet.

Ga zo nog maar even door……

Kortom: iedereen zegt iets anders waardoor niemand meer weet wat nou wel of niet goed voor je is.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik merk dat ik er langzaam een beetje gek van aan het worden ben. Ik weet gewoon echt niet meer waar ik goed aan zou doen.

Misschien is dat nog wel mijn grootste frustratie: ik wil het goed doen. Maar kan je het wel goed doen? Is er wel een ‘goed’ of ‘fout’? Ik weet het niet.

Misschien kunnen we het wel nooit helemaal goed doen.

Zoals jullie weten ben ik al een tijdje bezig met het veranderen van mijn leefstijl. Het is een tijdje goed gegaan, maar de laatste tijd vind ik het steeds lastiger. Ik ga steeds meer dingen eten die niet mij de leefstijl past.

Bij de leefstijl zit een besloten facebookgroep. Ik ben lid van deze groep, maar ik plaats er zelf bijna nooit iets.

Waarom niet?

Omdat je het volgens sommige leden gewoonweg nooit ‘goed’ kan doen. Je krijgt van bepaalde mensen altijd commentaar op wat je plaatst. Je kan het volgens anderen namelijk altijd beter doen of je bent ‘niet streng genoeg’. Ook heb ik weleens de opmerking gekregen: dit past echt niet binnen deze leefstijl dus dit hoort hier niet thuis.

Ik kreeg die opmerking bij het eten van fruit (ik hou echt van fruit). Volgens de leefstijl mag je alleen maar fruit eten dat in het engels eindigt op ‘ -berries’.

Op deze manier kreeg ik het gevoel dat anderen de hele tijd mijn eetgewoonte aan het keuren waren.

Waar ik me goed bij voelde, deed er niet meer toe.

Ik merkte dat ik me daar echt niet meer goed bij voelde. Ik besloot dus om niks meer in die facebookgroep te plaatsen. Nu lees ik allen nog maar mee en heel soms plaats ik een reactie. Ik zie het nog steeds gebeuren dat mensen echt onaardig reageren op de berichten van anderen.

Ik wil niet meer op die manier naar eten kijken.

Als we het gaan hebben over ‘ongezond’ eten dan zeggen we vaak dat we gaan ‘cheaten’. We plakken dus een negatief label op eten. Of we zeggen dat we bepaald eten niet ‘mogen’, omdat we gezond aan het eten zijn. Of het ‘mag niet van een dieet’.

Ik ga eerlijk met jullie zijn: dit soort uitspraken beginnen me steeds meer tegen te staan.

Sinds kort volg ik Voedingsweetjes’ op Instagram. Op dit Instagramaccount deelt Leroy (eigenaar van het account) allerlei feitjes over verschillende soorten voeding. Alle soorten voeding komen voorbij.

Deze week zag ik een Instagramstory van Leroy waarin hij de vraag kreeg wat een gezond alternatief was voor chips. Zijn antwoord kwam neer op het volgende: “Als je ervoor kiest om chips te eten dan hoeft het echt niet gezond te zijn. Kies de chips die je lekker vindt en geniet er lekker van!”

Ik denk dat dat antwoord heel belangrijk is als het gaat over eten: maak bewuste keuzes als het gaat om eten.

Ja, gezond eten is belangrijk. Het is heel belangrijk dat we goed voor onszelf zorgen. Gezond eten kan echt ontzettend lekker zijn, dat heb ik afgelopen 1,5 jaar echt wel geleerd. Het is alleen echt niet zo erg om jezelf af en toe te verwennen. Als je het met mate doet en als je er bewust voor kiest dan is er niets aan de hand.

Het gaat erom dat je een goede balans voor jezelf zoekt.

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat jij gelukkig bent met jezelf en dus ook met wat je eet. Kies bewust voor wat je eet en eet vooral ook wat je zelf erg lekker vindt.

Het is zo ontzettend belangrijk dat je een goede relatie krijgt met eten. Eten moet leuk en lekker zijn. Het moet niet tegen je gaan werken. Het enige wat echt ‘moet’ met eten is het volgende: je ‘moet’ er energie van krijgen. Eten zou je gelukkig ‘moeten’ maken. Je ‘moet’ er een goed gevoel van krijgen.

Eten is niet de vijand. Eten is je grootste vriend.

Ik heb ooit gehoord dat je pas ik zou mogen eten als je het eten het cijfer van een 8 of hoger zou geven. Daar ben ik zelf geen fan van. Ik denk wel dat het belangrijk is dat je bij jezelf denkt: wil ik dit nu echt eten? Word ik hier nu echt gelukkig van?

Het begint allemaal bij een goede en gezonde relatie met eten.

Muziek van de Week.

Deze artiest is eindelijk weer terug met nieuwe muziek! Ik volg deze artiest al een tijdje en deze artiest weet mij altijd te raken.

Wat maakt deze persoon mooie muziek zeg! Ik heb deze artiest echt heel erg gemist.

Ook nu bewijst deze artiest weer dat die hele mooie teksten kan schrijven en dat die een hele mooie stem heeft.

Ik ben een groot fan.

De boodschap van dit nummer past heel erg bij Hoofdstuk 352. Het gaat er namelijk om dat je van jezelf leer houden. Dat is toch wel het allerbelangrijkste.

 

 

MVDW:

Sam Smith – Love me more

Als ik eerlijk ben dan denk ik dat we als maatschappij te veel denken in termen als ‘dieet’. Ik heb gehoord dat dit ook wel ‘dieetdenken’ wordt genoemd.

Wat ik ermee bedoel is dat mensen toch vaak labels op eten plakken waaruit blijkt dat ze bepaald eten niet ‘mogen’ of dat eten ‘slecht’ is.

Ik ben geen voedingsexpert of een psycholoog, maar ik denk wel dat dit eraan bijdraagt dat we (vooral onbewust) een ongezonde relatie met eten op aan het bouwen zijn.

We straffen onszelf op de momenten dat we iets ‘slechts’ hebben gegeten of we voelen ons schuldig als we een cheatday hebben. We verontschuldigen ons als we een keer iets ongezonds eten. Alles ‘moet’ gezond zijn en als het niet binnen het ‘gezonde’ past dan ‘moeten’ we ons verantwoorden.

Ik merk het ook aan mezelf hoor. Ik voel me ook schuldig als ik ongezonde dingen eet. Ik zeg ook vaak dingen als: “Eigenlijk mag ik dit helemaal niet volgens het dieet.” Of: “Eigenlijk ben ik heel fout bezig nu!”

Ik hecht ook nog veel waarde aan mijn gewicht op de weegschaal. Ik wil mezelf ook ‘straffen’ door een tijd lang alleen maar gezonde dingen te eten. Dan wordt het gewicht op de weegschaal namelijk vanzelf lager.

Toch ben ik bang dat ik zo nooit een goede balans leer te vinden.

Gezond en ongezond eten kan, denk ik, heel goed naast elkaar leven. Het gaat er echt om dat je een goede balans vindt en dat je doet waar jij je goed bij voelt.

Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat gegeven zit ook nog niet in mijn systeem.

Voordat je gezond kan eten, is het ontzettend belangrijk dat je aan je mindset werkt.

Stel jezelf de vraag: waarom wil ik gezond eten?

Wil ik gezond eten om af te vallen of om beter voor mezelf te zorgen?

Ja, daar zit echt een verschil in.

Wees een beetje lief voor jezelf.

Zorg goed voor jezelf en laat een ander je niet vertellen wat wel of niet goed voor je is.

Kies bewust wat je eet.

Bouw een goede relatie op met eten.

Met al het eten.

Dan komt het sowieso goed.

❤️

Clannad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.