Blog

Hoofdstuk 350

Hi Guys,

Voordat ik deze blog ga schrijven, wil ik even kort stilstaan bij het feit dat dit hoofdstuk nummer 350 is! Wauw! Ik vind dat echt wel even een dingetje.

Ik vind het zo ontzettend bizar om te bedenken dat ik al 350 blogs heb geschreven. Ik wil jullie echt uit het diepste van mijn hart bedanken voor het lezen van mijn blogs. Dat doet me zo ontzettend veel goed! Dank jullie wel.

Nee, jullie zijn echt nog niet van me af! Voorlopig blijf ik nog wel even schrijven, want ik vind het nog veel te leuk!


Het leven.

Iedereen heeft een leven, maar toch heeft iedereen een ander leven. Ieders leven verschilt van elkaar.

Hoe kan het toch zo zijn dat we allemaal hetzelfde hebben, maar dat het toch zo ontzettend van elkaar verschilt?

 We hebben allemaal een eigen weg, we maken allemaal andere dingen mee, we komen allemaal andere mensen tegen, we gaan allemaal anders met dingen om. Ga zo maar even door.

Er is niemand die exact hetzelfde leven heeft als een ander. Elk leven is echt helemaal uniek.

Toch hebben we allemaal maar één leven.

Een leven waar we allemaal het allerbeste uit willen halen. We willen allemaal doen waar we gelukkig van worden. We willen allemaal een heel mooi leven hebben.

Ook dat mooie leven is voor iedereen anders. Wat voor mij een mooi leven is, kan voor jou heel anders zijn.

Het leven.

Ik blijf het iets bijzonders vinden. Het heeft iets magisch, maar soms is het ook gewoon ontzettend oneerlijk.

Iedereen komt alle varianten van het leven een keer tegen. Al zal ieder dit op een ander moment en in een andere volgorde tegenkomen.

Je vraagt je misschien af hoe ik opeens op dit onderwerp kom.

Gister ben ik met iemand uiteten geweest en we hebben eigenlijk hele mooie en open gesprekken gehad. De gesprekken gingen over van alles en nog wat, maar eigenlijk kwamen we elke keer terug op het feit dat het leven eigenlijk iets bijzonders is. Onze gesprekken begonnen eigen over de blog die ik over ‘spijt’ schreef. Vanuit dit punt hadden we het over van alles en nog wat.

Eén van onze gesprekken ging over het feit dat iedereen een hele andere weg bewandeld in het leven. Iedereen heeft een eigen pad.

Het is onmogelijk om levens met elkaar te vergelijken, want bij iedereen loopt het leven anders.

Misschien weten we dit allemaal diep van binnen wel, maar toch vergelijken we elkaars leven constant met elkaar.

We hebben allemaal wel een bepaalde leeftijd in ons hoofd wanneer het ‘goed’ is om een gezin te starten, om uit huis te gaan, om af te studeren, om te trouwen, om een eerste relatie te starten, en ga zo nog maar even door.

Niet hebben we zelf zo’n leeftijd in ons hoofd. Ook in de maatschappij gaat er een leeftijd rond waarop je bepaalde dingen zou ‘moeten’ doen. Als je ouder of jonger bent dan val je buiten de boot. Dan ben je ‘anders’ of dan ‘zal er wel iets mis met je zijn’.

Dit gegeven heb ik geleerd  bij de opleiding ‘Sociaal Werk’. Het begrip wordt in de ontwikkelingspsychologie gebruikt en het wordt de ‘sociale klok’ genoemd. Ik heb even in mijn boeken gezocht en ik kwam bij deze definitie:

Sociale klok: cultureel bepaald psychologisch uurwerk dat aangeeft of we belangrijke mijlpalen in het leven bereiken op een moment dat ten opzichte van onze leeftijdsgenoten gepast is (Feldman, 2015)

Ik heb dit altijd al een bijzonder gegeven gevonden. Want het zorgt er vaak toch wel voor dat de maatschappij op een bepaalde manier naar je kijkt. Als je op late leeftijd nog thuis woont dan zal er wat met je aan de hand zijn. Het bestaan van een ‘sociale klok’ doet toch ook altijd wel iets met een individu. Het legt toch een bepaalde druk op iemand. Vaak heb je dat niet eens door. Deze druk voel je toch vaak als je buiten de zogenoemde ‘sociale klok’ valt.

Ik vind het bijzonder dat de maatschappij toch iets als een sociale klok heeft, want dit betekent eigenlijk dat iedereen hetzelfde leven zou hebben.

Terwijl iedereen toch een eigen weg heeft? Iedereen bewandelt toch een ander pad? Hoe kan het dan dat er vanuit de maatschappij toch een bepaalde leeftijd is waarop dingen ‘moeten’ gebeuren?

Ik vind dat toch wel interessante vragen.

Ik denk net dat het alleen om leeftijd gaat. Het gaat om verschillende dingen die je in het leven doet.

Mensen hebben toch altijd een mening over iets wat je wel of niet doet. Als mensen jouw leven  niet snappen dan hebben ze er een oordeel over. Dan ‘moet’ je jezelf verdedigen voor de keuzes die je wel (of niet) hebt gemaakt.

We lijken soms te vergeten dat ieders leven heel anders is en ook anders verloopt.

Het leven blijft iets bijzonders.

Muziek van de Week.

Ik ben al een hele tijd een hele grote fan van deze artiest. Toen ze een paar jaar geleden dit nummer in een film deed, werd ik ook verliefd op dit nummer.

Ik luister dit nummer niet heel vaak. Er zijn momenten dat ik het nummer echt op zoek, maar veel vaker komt dit nummer ‘toevallig’ voorbij in mijn afspeellijst. Elke keer als ik dit nummer hoor, word ik betoverd. Dit nummer doet elke keer iets met me.

Ik vind dit echt een heel bijzonder nummer.

Voor mij gaat dit nummer over het feit dat het leven heel erg mooi kan zijn. Dit nummer gaat officieel over een relatie, maar ik denk dat dit ook over het leven in het algemeen kan gaan. Je kan namelijk ook verliefd worden op het leven.

La vie en Rose.

Benieuwd wat de tekst in het Nederlands betekent? Kijk dan even op deze website: https://muzikum.eu/nl/edith-piaf/la-vie-en-rose-songtekst-nederlandse-vertaling

 

MVDW:

Lady Gaga – La vie en Rose

Weet je wat ik zo bijzonder vind aan het leven?

Je weet nooit wat wanneer gaat komen. Je kan je nog zo goed voorbereiden op dingen, maar het leven bepaalt toch zelf altijd wanneer iets wel of net gebeurt.

Het komt wanneer het komt.

Als het komt dan ben ik er klaar voor.

Je hebt heel vaak geen invloed op wat er wel of niet gaat gebeuren en wanner iets wel gaat gebeuren. Je kan er beter maar voor zorgen dat je er klaar voor bent als het komt. Het leven heeft een eigen planning voor iedereen. Daar heb je zelf bizar weinig invloed op.

Dat geldt voor heel veel dingen.

Ja, we kennen uit de literatuur zoiets als een ‘sociale klok’. Als je leven op die manier verloopt dan is het prima. Zodra je leven daar iets van afwijkt dan hebben mensen een oordeel over je. Het zorgt ook wel voor een bepaalde druk. Misschien leg je jezelf wel onnodig die druk op. Misschien denk je alleen maar dat mensen een oordeel over je hebben.

Wie zal het zeggen?

Ik geloof dat iedereen één leven heeft. In ieder geval heeft iedereen, denk ik, één leven op aarde.

Iedereen maakt daar het beste van. Iedereen haalt alles uit het leven en iedereen doet dat op eigen wijze.

Soms gaat alles precies zoals je in je hoofd hebt.

Veel vaker gaat alles niet zoals je in je hoofd hebt.

Iedereen bewandelt een eigen pad.

Iedereen heeft een eigen timing en een eigen tempo in het leven. Alleen het leven zelf weet deze planning. Jij weet hier als persoon niets van.

Dat is allemaal helemaal goed.

Het is namelijk jouw leven.

Elk individu, en dus ook elk leven, is uniek.

Dat maakt iedereen heel mooi en dat maakt het leven alleen maar heel erg mooi.

Laten we ieders pad en ieders leven respecteren.

We doen allemaal ons uiterste best.

Wat een gesprek met iemand al niet op kan leveren 😊.

❤️

Clannad

 

 

Literatuur gebruikt bij deze blog:

✽ Feldman, R. (2015). Ontwikkelingspsychologie II (7de editie). Pearson Benelux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.