Blog

Hoofdstuk 343

Hi Guys,

 

Deze week maakte ik het volgende mee:

Mijn docent vroeg aan de klas of we de les wilden evalueren. We moesten de les een cijfer geven van 1 tot 10. We moesten het cijfer door het aantal vingers op te steken, “want iedereen heeft 10 vingers.”

Ik zat thuis achter mijn laptop de les te volgen, omdat ik nog steeds in quarantaine zat. Ik zette mijn microfoon aan en ik zei:

 

“Ik niet hoor! Ik heb zeven vingers. Hoe moet ik dat dan doen? Moet ik de les dan een cijfer van 1 tot 7 geven?”

Blijkbaar stond het geluid van de computer van mijn klasgenoot hard, want ik hoorde meteen reacties vanuit de klas. Een klasgenoot zei iets in de trant van: “oh dat is lullig voor Clannad, mevrouw!” Ook hoorde ik wat mensen lachen.

 

Mijn docent zei vervolgens in de klas:

“Oh. Dan moet je zelf maar een manier bedenken om de les te evalueren.”

Voor mij was dit één van de velen reacties/opmerkingen/situaties die ik tegenkom in mijn leven. Ik kan bijna zeggen:

‘Welkom in het leven van een gehandicapte vrouw!’

Ik besloot om deze situatie te delen in mijn Instagram Stories. Daarna vroeg ik op Instagram of ik vaker van dit soort dingen zou moeten delen. Gewoon om bewustwording te creëren.

Verrassend genoeg waren er een aantal mensen die wilden dat ik het vaker zou gaan delen.

Het is voor mij niet nieuw om deze situaties op te schrijven.

Ik schrijf dit soort opmerkingen/situaties/reacties namelijk al een tijdje voor mezelf op in een notitieboekje. Bepaalde dingen die mij opvallen of waaruit blijkt dat er vooroordelen/aannames zijn rondom gehandicapte mensen schrijf ik op. Voor mezelf. Om voor mezelf duidelijk te hebben dat het overal gebeurt en dat het ook best wel vaak gebeurt.

Ik deel het alleen nooit op sociale media. Gewoonweg omdat ik mensen bij de naam noem. Het is niet netjes om dat te publiceren. Ik hou het daarom dus voor mezelf.

Blijkbaar zijn er mensen die het wel willen lezen.

Ik besloot om er iets mee te doen.

 

Gisteren is ‘Stereotypisch Gehandicapt’ ontstaan!

Een instagrampagina waarop ik opmerkingen en situaties deel waaruit blijkt dat er vooroordelen/aannames zijn over gehandicapte mensen.

Dit doe ik niet om mensen aan te vallen. Ik deel het niet zodat ik kan laten zien dat mensen iets ‘verkeerd’ doen. Nee, ik wil juist bewustwording creëren. Ik wil mensen laten zien/lezen dat gehandicapte mensen dit soort dingen meemaken.

Deze situaties zijn namelijk niet heel erg leuk. Het zorgt er namelijk voor dat er een bepaald beeld wordt gecreëerd van gehandicapte mensen. Een beeld die zeker niet altijd klopt. Mensen vullen van alles in en ze vergeten vaak dat ieder mens verschillend is. Ja, ook elk gehandicapt persoon is anders.

Ik weet er (helaas) alles van. Als je zulke opmerkingen krijgt dan doet het wat met je. Je wordt er onzeker van.

Ik beheer dit account niet alleen. Nee, ik beheer dit account samen met een vriendin. Zij is een rolstoelgebruiker en zij heeft (helaas) ook heel veel opmerkingen die perfect op het account passen.

Ik vind het heel erg spannend om te beginnen met dit account. Ik ben best wel bang voor bepaalde reacties die zouden kunnen komen. Ergens voel ik ook wel dat dit account heel erg nodig is. Het is tijd dat dingen gaan veranderen. Misschien kan ik door dit account hieraan bijdragen. Ik ben heel blij dat ik het account niet alleen beheer. Op deze manier kan ik dus altijd met iemand sparren. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Ik ben echt heel erg benieuwd wat dit allemaal gaat brengen. We gaan het meemaken. Ik hoop met heel mijn hart dat jullie dit avontuur met mij gaan volgen.

 

Waarom ‘Stereotypisch Gehandicapt’?

Ik kan me namelijk heel erg voorstellen dat de naam wat af kan schrikken. De naam doet vermoeden dat we een beeld van een ‘Stereotype gehandicapt persoon’ neer gaan zetten. Dat is deels waar. We gaan een beeld van een gehandicapt persoon neerzetten die veel mensen (onbewust) hebben. We willen ook laten zien dat dit beeld totaal niet klopt.

Niemand voldoet namelijk aan het beeld van ‘gehandicapt’. Toch worden gehandicapte mensen geconfronteerd met het stereotype. Mensen denken dat alle gehandicapte mensen hetzelfde zijn. Gehandicapte mensen worden vaak als ‘anders’ gezien, terwijl gehandicapte mensen ook gewoon mensen zijn.

Eigenlijk hopen we met het account om het stereotype te doorbreken. Gehandicapte mensen zijn namelijk zo veel meer dan het beeld dat mensen hebben. Ik hoop dat we mensen kan laten zien dat gehandicapte mensen ook gewoon mensen zijn. Laten we hopen dat gehandicapte mensen ook door iedereen wordt behandeld als ‘gewone’ mensen.

Bewustwording staat de hele tijd voorop. Wij willen mensen bewust maken van het feit dat bepaalde dingen gebeuren en dat ze voortkomen uit vooroordelen/aannames.

Wanneer ik bepaalde opmerkingen krijg die voortkomen uit een vooroordeel/aanname dan heb ik het idee dat ik niet word gezien als een persoon. Alsof ik minder belangrijk ben dan ieder ander. Zulke opmerkingen kunnen echt heel veel pijn doen.Ze kunnen me onzeker laten voelen. Ze kunnen me het gevoel geven dat ik niet serieus genomen wordt. Alsof ik minder ben de rest.

Ik hoop met heel mijn hart dat het niemands intentie is om iemand dit gevoel te geven, maar helaas gebeurt het wel. Vaker dan je denkt.

 

Is het erg om vooroordelen/aannames te hebben?

Nee, ik denk het niet. Iedereen heeft ze namelijk. Ik ook. Ik zou het heel bijzonder vinden als je helemaal geen vooroordelen hebt.

Het wordt pas echt een ‘probleem’ als je je laat leiden door je vooroordelen. Dat je je reacties baseert op je vooroordelen. Dat je dus niet verder durft te kijken dan je eigen vooroordelen.

Ik zou het mooi vinden als je je eigen vooroordelen blijft uitdagen. Dat kan je doen door nieuwsgierig te zijn en door vragen te stellen. Ga niet zomaar uit van wat jij denkt.

Niemand heeft ooit in het beeld van een stereotype gepast. Vooroordelen zijn bijna nooit de realiteit. Jouw aannames kloppen bijna nooit.

Ja, soms kloppen ze wel.

Daar kom je maar op één manier achter: ga een open gesprek aan. Jouw waarheid is niet altijd de waarheid.

 

Muziek van de Week.

Marieke Elsinga deelde dit nummer een tijdje geleden op haar Instagram Stories. Ik kende dit nummer vaag, omdat ik de cover van Milow erg mooi vond bij ‘Beste Zangers’.

Ik had eigenlijk nooit het origineel gehoord. Ik ben dat maar eens gaan doen. Het nummer kwam heel erg binnen. Ik vond de tekst zo ontzettend mooi.

Het nummer is geschreven naar aanleiding van de aanslagen in België in 2016. Het nummer beschrijft dat het morgen wel weer goed gaat komen. Ook beschrijft het nummer dat er nog altijd meer goede dan slechte dingen zijn in het leven.

Dit nummer past (helaas) precies bij de huidige situatie.

 

Er is nog altijd meer liefde dan haat.

MVDW:

Diggy Dex – Morgen komt het goed

Mensen die bepaalde opmerkingen maken, zijn zich vaak niet bewust van het feit dat het voortkomt uit een vooroordeel/aanname.

Ik geloof heel erg dat mijn docent even niet stil had gestaan bij het feit dat niet iedereen 10 vingers heeft. Dat ze anders had kunnen reageren, is een ander verhaal.

Het is, denk ik, vooral belangrijk dat mensen zich bewust worden van het feit dat er vooroordelen/aannames bestaan rondom gehandicapte mensen en dat hier opmerkingen uit ontstaan. Deze opmerkingen kunnen grote gevolgen hebben.

Stiekem hoop ik dat ik met het account bij kan dragen aan het feit dat we een inclusievere maatschappij krijgen.

Een maatschappij waarin er een plek is voor iedereen.

Een maatschappij waarbij niemand wordt uitgesloten.

We zijn allemaal mensen.

We zijn allemaal veel meer dan de beelden die mensen over ons hebben.

We zijn veel meer dan de stereotypes.

Laten we elkaar echt als mensen gaan zien. Niet als beelden die mensen van ons hebben.

De wereld wordt pas als mooi als we alleen maar mensen zien.

❤️

Clannad

 

PS: is jou iets opgevallen waarbij je denkt dat er is gereageerd/gehandeld vanuit een vooroordeel/aanname over gehandicapte personen? Of ben jij en gehandicapt persoonen heb jij een situatie meegemaakt waarbij er is gehandeld/gereageerd vanuit een aanname/vooroordeel? Ga dan naar het Instagramaccount van ‘Stereotypisch Gehandicapt’ en stuur me een berichtje! Wie weet wordt jouw situatie gedeeld op het account! Je opmerking wordt altijd geanonimiseerd.

PPS: misschien had je het al door, maar er zit eindelijk een voorleesfunctie op deze website! Nu kan je er ook voor kiezen om de blogs voor te laten lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.