Blog

Hoofdstuk 340

Disclaimer: ik heb het in mijn blog over problemen die je leven niet beheersen. Het zijn problemen die je zelf op zou kunnen lossen. Ik wil niets bagatelliseren. Er zijn dingen die je niet zelf op kan lossen en die nooit zou mogen ‘omdenken’. Ervaar je problemen door negatieve gedachten of merk je op een andere manier dat jouw gedachten je leven in zijn greep houden? Dan is het goed om hier met iemand over te praten. Kijk op de website van MIND Korrelatie om te kijken wat je zou kunnen doen.

 

Hi Guys,

 

Omdenken.

 

De laatste tijd ben ik daar heel erg mee bezig. Het begon allemaal met het feit dat ik ze op sociale media ging volgen. De laatste tijd deel ik veel vaker quotes van ‘omdenken’.

Het helpt mij om positief te denken. De quotes zetten we sowieso heel erg aan het denken.

Als je niet weet wat ‘omdenken’ is dan raad ik je aan om dit filmpje even te kijken:

 

‘Omdenken’ gaat uit van denken in ‘ja en’ en niet in ‘ja, maar’. Het gaat erom dat je leert denken in oplossingen en niet in problemen.

Ik vind dat een hele mooie gedachte. Denken in mogelijkheden en niet in problemen. Ik wou dat ik dat altijd zou kunnen.

Ik heb een tijdje geleden een les gegeven waarin ik mijn studenten probeerde te leren hoe ze in hun stage/werk/leven konden omdenken. Hoe konden ze omdenken toepassen in hun dagelijks leven?

In deze les kwam ik er eigenlijk achter hoe lastig ‘omdenken’ kan zijn. Als je eenmaal een probleem ziet dan is het lastig om dit om te zetten naar mogelijkheden. Ook kwam ik er tijdens het geven van de les achter dat ik misschien liever zelf een les ‘omdenken’ had gehad.

Laatst zei een student het volgende:

“Negatief denken is veel makkelijker dan positief denken.”

 

Ik schrok eerst een beetje van zijn uitspraak. ‘Hoe kan negatief denken nou makkelijker zijn dat positief denken?’.

Al snel begreep ik wel wat hij bedoelde.

Als ik naar mezelf kijk dan denk ik vaak ook wel negatief. Ik ben wel iemand die vaak in oplossingen denkt. Ik vind het belangrijk om positief naar alles te kijken. Toch denk ik ook heel vaak negatief. Als ik op een dag moest turven hoeveel negatieve gedachten er in mijn hoofd spoken dan heb ik heel veel streepjes.

Ik ben heel goed in negatief denken.

Blijkbaar ben ik niet de enige.

Niet voor niets is er iets als ‘omdenken’ in het leven geroepen, toch?

Het is blijkbaar gewoon makkelijker om negatief te denken over alles en iedereen. Blijkbaar ‘moeten’ we onszelf trainen om positief te denken of om te denken in mogelijkheden.

Jezelf leren om positief te denken is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is een proces met vallen en met opstaan. De ene keer gaat het makkelijker dan de andere keer. De ene keer kan je je eigen negatieve gedachtes stoppen, maar soms lukt het je gewoon niet.

Ik denk dat iedereen dit wel herkent.

Is dat erg?

Nee, zolang het niet je hele leven beheerst dan is het niet erg.

Ik denk dat iedereen weleens negatief denkt. Iedereen kent wel van die momenten waarbij je alleen in problemen denkt.

Je denkt dat je de foute keuzes hebt gemaakt of dat je iets verschrikkelijks hebt gedaan. Je denkt dat iets niet meer goed komt of dat je iets hebt verpest. Je denkt dat je iets hebt gedaan wat niet meer te herstellen is of je denkt dat je iets niet kunt en ook nooit gaat kunnen.

Ga zo nog maar even door. Daar kan je echt wel even in blijven hangen. Ik weet er alles van.

Op een gegeven moment is het de kunst om van een afstandje naar deze gedachten te kijken en het te koppelen aan de werkelijkheid: is het realistisch wat ik denk?

Er zijn namelijk tal van mogelijkheden die je nog hebt. Ik heb het al vaker gezegd in blogs, maar vaak maak je het in je hoofd erger dan het is werkelijkheid is. Ook daar weet ik alles van.

Het is een andere mindset die je aanneemt. Je leert een andere manier van denken.

Van alleen maar negatief denken of denken in problemen word je, denk ik, niet heel gelukkig. Ik denk dat je het jezelf alleen maar moeilijker maakt en ik denk ook dat je jezelf te kort doet als je alleen maar negatief denkt.

‘Omdenken’ is voor mij een manier waardoor ik op een andere manier naar bepaalde situaties kan kijken. Het helpt me om positiever te denken. Vooral in momenten waarbij ik vastzit in negatievere gedachten of in problemen.

Doe ik altijd aan ‘omdenken’?

Nee! Het lukt me echt niet altijd.

Volgens mij hoort dat bij dingen die je aan het leren bent.

Leren is constant een proces van vallen en opstaan.

Dus ja, soms zal het me niet lukken. Dat is okay, want ik ben aan het leren.

Ik gun het iedereen om te leren om vaker positief te denken.

Positief denken is pas echt nodig als we het moeilijk vinden.

Betekent dit dat we altijd positief moeten denken?

Nee, want negatieve gedachten mogen er ook altijd zijn. Als we er maar voor zorgen dat deze negatieve gedachten niet ons leven gaan beheersen. Wees je bewust van je eigen gedachten. Wees niet te streng voor jezelf.

Ja, ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik heb ook niet gezegd dat het makkelijk is, maar ik denk dat het resultaat uiteindelijk zo ontzettend mooi kan zijn. Denk maar eens aan de momenten waarop het je wel lukte om positief te denken. De wereld en het leven werd daar vaak veel mooier van.

Ik gun iedereen deze ervaringen.

 

Muziek van de Week.

Ik ben al een tijdje fan van deze zanger. Ik vind zijn stem zo bijzonder en zo ontzettend mooi. Ik vind hem zo ontzettend goed!

Laatst kwam zijn nieuwe nummer uit. In dit nummer blaast hij me echt omver. Ik wist wel dat hij goed was, maar dit gaat al mijn verwachtingen te boven! Ik wist niet dat hij dit met zijn stem kon.

Live is dit nummer nog veel beter dan de versie die in de studio is opgenomen. Het lijkt wel of deze artiest alleen maar beter wordt.

Ik kan daarom ook echt niet wachten om hem live te gaan zien! Deze artiest ademt muziek!

Ik ben fan van dit nummer! Ik vrees dat dit nummer de komende tijd niet meer uit mijn hoofd gaat!

 

MVDW

Jeangu Macrooy – Worship

De openingsquote van dit hoofdstuk is wat anders dan andere openingsquotes. Dit is meer een challenge. Een opdracht. Ik daag jullie uit om deze opdracht de komende tijd te doen.

Elke keer als jij merkt dat je negatieve gedachtes krijgt, bedenk dan eens drie positieve gedachtes.

Gaat het werken?

Ik weet het niet. Ik heb het nog nooit geprobeerd.

Misschien helpt de opdracht wel om je positiever te laten denken. Wie weet.

 

Ik vind het helemaal geen slecht idee om met z’n allen wat positiever te denken.

We denken allemaal (vaak onbewust) negatief. We gaan vaak uit van het negatieve.

Ja, dit gebeurt vaak onbewust. Misschien kunnen we er iets aan doen als we ons er bewust van worden.

Ik denk dat het leven veel mooier wordt als we met z’n allen wat positiever gaan denken.

Denk in oplossingen en niet in problemen.

Je maakt het in je hoofd vaak veel erger dan het daadwerkelijk is.

Gun het jezelf om positief te (leren) denken.

Ik ga mijn best doen.

Doen jullie met me mee?

❤️

Clannad

 

Disclaimer: ik heb het in mijn blog over problemen die je leven niet beheersen. Het zijn problemen die je zelf op zou kunnen lossen. Ik wil niets bagatelliseren. Er zijn dingen die je niet zelf op kan lossen en die nooit zou mogen ‘omdenken’. Ervaar je problemen door negatieve gedachten of merk je op een andere manier dat jouw gedachten je leven in zijn greep houden? Dan is het goed om hier met iemand over te praten. Kijk op de website van MIND Korrelatie om te kijken wat je zou kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.