Hi Guys,
Morgen is het weer zover: Valentijnsdag!
Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik het een beetje een bijzondere dag vind. Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik ‘liefde’ een heerlijk onderwerp vind. Alles over de liefde vind ik geweldig! Ik kan er echt uren over praten. Ook kan ik uren (misschien wel dagen) naar romantische comedy’s kijken. Daarnaast is het ook één van mijn favoriete onderwerpen om over te schrijven!
Vorig jaar heb ik al iets geschreven over het feit dat ik geen grote fan ben van Valentijnsdag. Vooral omdat het een commerciële dag is. Door al die aandacht vergeten we soms dat het echt over de liefde gaat. We vergeten soms dat het een dag is waarbij de liefde centraal staat. Een dag waarop we stilstaan bij hoeveel we van bepaalde mensen houden.Ook is het een dag waarbij we onze geheime liefdes verrassen.Maar ja, door al het commerciële gedoe vergeten we dit nog weleens.
Daar heb ik het in Hoofdstuk 287 volop over gehad. Dat hoofdstuk ga ik dit jaar dus niet herhalen.
Ik merk het laatste jaar wel iets aan me als het gaat over de liefde: mijn interesse is nog meer gegroeid dan ooit.
Het kan zijn dat ik er meer mee bezig ben, omdat één van mijn beste vriendinnetjes nu online aan het daten is. Ze houdt ons op de hoogte van wat ze tegenkomt en soms vraagt ze ook advies. Ik vind dat heerlijk.
Maar ja, zo krijg je er wel mee te maken. Je hebt het daardoor wel vaker over de liefde dan eerst.
Afgelopen week las ik een (Engels) artikel over ‘online daten en handicap’. Hierin beschreef Cathy Reay situaties die gehandicapte mensen tegen zijn gekomen tijdens het online daten. Zo zijn er zowel positieve als negatieve ervaringen. Eigenlijk net zoals bij niet-gehandicapte mensen (gehandicapte mensen zijn soms echt net mensen).
Toen ik dit artikel las, werd ik wel aan het denken gezet. Ik, een gehandicapte vrouw van 23 jaar, herkende wel veel van wat er werd geschreven in het artikel. Deze ervaringen zijn voor mij een belangrijke reden dat ik niet doe aan online daten. Bang voor de reacties van anderen. Bang voor wat anderen van je kunnen denken.
Max:”She turned up, saw me, said ‘sorry, I thought you were normal’ and immediately left.” (Reay, 2022)
Vertaling van het citaat: Max: “Ze kwam opdagen, ze zag me en zei: sorry, ik dacht dat je normaal was’ en ze ging meteen weg.”
Dat zijn van die opmerkingen waarvan mijn mond openvalt. Als ik eerlijk ben dan zijn dat juist de opmerkingen/gedragingen waar ik het meest bang voor ben.
Ik heb namelijk een handicap die je ook niet ziet op een foto. Als je een foto van mij zou zien dan zou je niet meteen zeggen dat ik een gehandicapte vrouw ben. Zodra je met mij af zou spreken dan zou je wel zien/merken dat ik een gehandicapte vrouw ben.
Dan is de kans aanwezig dat ik in dezelfde situatie kom als Max hierboven beschreef. Dat is misschien wel mijn grootste angst.
Nu denk je misschien: er zijn toch nog andere manieren om te gaan daten?
Ja, die zijn er. Tegenwoordig doen veel mensen toch aan online daten. Vooral in de lockdowns. Daarnaast ben ik ook geen type die graag uitgaat (niet dat we de afgelopen 2,5 jaar uit konden gaan). Dus ja: waar kom ik potentiële dates tegen?
Misschien is dit een leuk onderwerp voor een andere blog.
Of je nou online of offline date: de mogelijke reacties van anderen verdwijnen niet. Mensen zullen waarschijnlijk blijven reageren op het feit dat ik gehandicapt ben. Soms blijven deze reacties beperkt tot gedachten, maar op andere momenten spreken mensen deze reacties ook echt uit (net zoals bij Max (Reay,2022)).
De angst voor de reacties van anderen blijft heel erg aanwezig. Ik denk dat iedereen deze angst herkend. De ene heeft deze angst meer dan de ander. Als ik naar mezelf kijk dan ben ik altijd bezig met wat anderen van mij (kunnen) denken. Misschien wel te veel. Het helpt je niet. Dat weet iedereen. Toch blijft het. Ik weet gewoon dat er bepaalde vooroordelen bestaan. Het label ‘handicap’ roept bepaalde reacties/gedachtes op bij mensen. Daar weet ik (helaas) alles van.
In een ideale wereld zou het niet uit hoeven maken of je gehandicapt bent of niet. In een ideale wereld speelt handicap geen rol in het daten. Helaas leven we niet in een ideale wereld.
Dat zorgt er wel voor dat ik het eng vind om te daten. Ik ben te bang voor reacties van mensen als ze zien dat ik een gehandicapte vrouw ben.
Nu zeggen mensen wel tegen mij: ‘Jij bent een leuke meid! Je handicap werkt daarbij echt niet in je nadeel hoor!’
Ik wil dat echt geloven, maar ik kan het niet geloven. Ik kan het niet geloven, omdat het daadwerkelijk een rol speelt. Je kan het niet ontkennen.
Er heerst een vooroordeel rondom ‘handicap’. Als je gehandicapt bent dan ben je afhankelijk van zorg, dan pas je niet binnen de norm. Zo zijn er nog veel meer vooroordelen/labels/stickers die een rol spelen.
Dat maakt me misschien wel heel erg onzeker in de liefde. Misschien wel meer onzeker dan anderen. Wie zal het zeggen?
De liefde is heel erg complex. Soms is het zelfs heel erg ingewikkeld. Het is niet vanzelfsprekend.
De liefde zal nooit makkelijk worden. Voor niemand niet.
Iedereen heeft te maken met onzekerheid, twijfel, schoonheidsidealen en nog veel meer.
Voor mij betekent het alleen dat ik me niet prettig voel om online te gaan daten.
Met dit als resultaat:
Ik heb geen Valentijn op Valentijnsdag.
Tenzij iemand mij morgen zal verrassen. Wie zal het zeggen? Valentijnsdag blijft de dag van geheime liefdes.
Anders heb ik een hele goede reden om morgen heel veel chocola te gaan eten.
Chocola maakt altijd alles goed ☺️
Muziek van de Week.
Voor mij blijft Valentijnsdag toch de van de geheime liefdes. Je weet nooit of je die dag verrast zal woorden. Mij is het nog nooit overkomen, maar ik ken wel het gevoel van een ‘geheime liefde’.
Je vindt iemand heel leuk, maar je durft het niet tegen diegene te zeggen. Bang voor de afwijzing. Ik durf te wedden dat iedereen dit gevoel wel kent.
Ook zijn er heel veel liedjes over gemaakt.
Het nummer van Whitney Houston vind ik het gevoel misschien wel het beste beschrijven. Met deze ‘Muziek van de Week’ wil ik ook een keer extra Whitney Houston herdenken. Afgelopen week was het namelijk tien jaar geleden dat ze stierf. Dat we haar muziek maar nooit mogen vergeten.
Het origineel vind ik echt heel erg mooi. Toen ik een aantal jaar geleden deze cover hoorde, begreep ik pas echt waar het nummer over ging. De tekst kwam opeens heel erg binnen bij mij. Daarom wil ik graag deze versie met jullie delen.
MVDW:
Sam Smith – How Will I Know
Ik ga maar gewoon eerlijk met jullie zijn: toen ik begon met het schrijven van dit hoofdstuk had ik niet verwacht dat ik hierover zou gaan schrijven. Al schrijvend kwam ik uit op dit onderwerp. Ik weet nog steeds niet zo goed hoe.
Blijkbaar houdt dit onderwerp me toch bezig. Ik ben toch bezig met de invloed van handicap op liefde. Ik weet dat het me al langer bezighoudt. Ik weet ook dat ik hier al langer iets mee wil doen, maar ik heb dit eigenlijk altijd genegeerd.
Misschien is dit een teken………
Morgen is het dus Valentijnsdag.
De dag van de liefde.
Een dag waarop de liefde centraal staat, is een mooie dag. De liefde zou eigenlijk elke dag centraal moeten staan.
Ik denk dat het voor iedereen veel beter zou zijn als we ons wat minder laten beïnvloeden door hoe de ander eruit zou zien.
Laten we de ander niet keuren aan de hand van een foto.
Je weet pas of iemand een mooi persoon is als je verder kijkt dan de foto.
Laten we allemaal elkaar echt leren kennen en niet beoordelen op bepaalde vooroordelen/labels/stickers. Iedereen is anders. Iedereen heeft een eigen verhaal. Wees nieuwsgierig. Wees geïnteresseerd. Oordeel niet te snel.
Liefde is voor iedereen.
In alle vormen en maten. Tussen iedereen.
Wie kan er nou ooit tegen de liefde zijn?
Gaan we de liefde ooit begrijpen?
Zullen we ooit alle mysteries rondom de liefde ontrafelen?
Nee, waarschijnlijk niet.
Misschien is dat nou juist de reden dat er zo ontzettend veel films/series/boeken/liedjes zijn die gaan over de liefde.
Het is wel de belangrijkste reden dat ik heel graag over de liefde schrijf en nadenk.
Liefde is liefde.
Liefde moet altijd worden gevierd. Elke dag. Dus niet alleen op Valentijnsdag.
Je geliefde mag je ook na Valentijnsdag heel erg verwennen.
Al is Valentijnsdag een hele mooie gelegenheid om je geliefde even extra te verwennen.
Fijne Valentijnsdag!
❤️
Clannad
Literatuur gebruikt bij deze blog:
Reay, C. (2022, 7 februari). Why there’s no right or wrong way to disclose disabilities on dating apps. Yahoo.com. Geraadpleegd op 13 februari 2022, van https://www.yahoo.com/lifestyle/disclosing-disability-dating-apps-202845942.html?guccounter=1