Blog

Hoofdstuk 336

Hi Guys,

 

Ja. Waar zal ik eens beginnen?

Ik merk dat ik het heel erg moeilijk vind om de juiste woorden te vinden.

Na vorige week zaterdag gaat er een schok door Nederland. Na de uitzending van BOOS afgelopen donderdag is die shock alleen maar groter.

Sinds vorige week zaterdag is er elke dag verschrikkelijk nieuws naar buiten gekomen. Als je dacht dat we al het verschrikkelijke nieuws al hadden gehad, kwam de donderdag de aflevering van BOOS online waarin er nog veel meer verschrikkelijk nieuws bekend werd.

Ik ben er stil van. Ik ben er heel erg van geschrokken. Ik heb er gewoon echt geen woorden voor. Ik heb met veel ongeloof, woede en verdriet de verhalen van de slachtoffers in BOOS bekeken.  Wat ontzettend sterk van de slachtoffers dat ze hun verhaal durfden te vertellen.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik het echt verschrikkelijk vind. Ik vind het verschrikkelijk dat er 10 jaar lang zulke verschrikkelijke dingen hebben kunnen gebeuren. Ik vind het echt heel erg dat de slachtoffers dit hebben moeten meemaken.

Ja, het klopt dat er nog onderzoek moet worden gedaan door politie en justitie. De verhalen zijn al verschrikkelijk genoeg.

Helaas is het niet nieuw dat er seksueel overschrijdend gedrag plaatsvindt in de wereld. Ook is het al bekend dat vrouwen vaker het slachtoffer zijn dan mannen.

Blijkbaar is het niet genoeg om ervoor te zorgen dat bepaalde mannen nog steeds seksueel overschrijdend gedrag vertonen bij vrouwen vertonen. Blijkbaar is het niet genoeg om ervoor te zorgen dat bepaalde mannen van vrouwen afblijven.

Er zijn nog altijd mensen die andermans grenzen niet respecteren. Mensen die constant de grenzen van een ander overgaan. Mensen die van geen stoppen weten. Mensen die hun macht misbruiken.

Helaas leven we in zo’n wereld.

Voor slachtoffers is het verschrikkelijk moeilijk om hiermee naar buiten te komen. Slachtoffers voelen zich vaak schuldig of ze schamen zich. Slachtoffers denken dat het hun eigen schuld is dat het is gebeurd of ze zijn bang dat niemand ze gelooft. Soms worden slachtoffers zelfs bedreigd.

Afgelopen week zijn er veel verschrikkelijke verhalen van vrouwelijke slachtoffers naar buiten gekomen. Het is nou eenmaal zo dat vrouwen meer te maken krijgen met seksueel grensoverschrijdend gedrag dan mannen.

We mogen de mannelijke slachtoffers niet vergeten. Er zijn namelijk ook mannen die slachtoffer worden van seksueel overschrijdend gedrag.

Tijdens de opleiding Sociaal Werk hebben we vakken gehad rondom ‘huiselijk geweld’: hoe moet je als hulpverlener handelen? Onze docent deed tijdens één van haar lessen een klein testje in de klas waarbij ze keek hoe de studenten dachten over wie het slachtoffer was. Hieruit bleek dat veel studenten niet meteen dachten aan een man als slachtoffer. In onze klas werd de man vaker aangewezen als dader en de vrouw als slachtoffer.

Helaas is dit niet alleen in mijn klas het geval. Dit gebeurt ook in de maatschappij. Terwijl het ook andersom kan zijn: de man kan ook een slachtoffer zijn en de vouw kan ook een dader zijn.

Ja, het is waar dat het er meer mannen dader zijn dan vrouwen en ook klopt het dat er meer vrouwen het slachtoffer zijn dan mannen. Toch mogen we de mannelijke slachtoffers niet vergeten.

Seksueel overschrijdend gedrag komt veel vaker voor dan we denken/weten. Het kent veel verschillende vormen.

Vaak denken mensen aan een gewelddadige verkrachting. Vrouwen die van de fiets worden getrokken en vervolgens worden verkracht. Veel vaker zijn bekenden van het slachtoffer de dader: partner, ex, familie. Veel vaker kennen slachtoffer en dader elkaar.

Mijn hart breekt als ik verhalen hoor over seksueel overschrijdend gedrag. Mijn hart breekt als ik hoor dat er iemand mee te maken heeft gehad.

Ik vind het eigenlijk heel erg dat er bepaalde vooroordelen bestaan over slachtoffers: “diegene had maar ‘nee’ moeten zeggen” of “diegene heeft het vast zelf uitgelokt”. Of opmerkingen als: ”waarom komt iemand er nu pas mee?”

Allemaal opmerkingen die het minder erg maken dan het is. Hierdoor vergeten we hoe erg het is.

Ik heb nog nooit te maken gehad met seksueel overschrijdend gedrag. Ik hoop dat ik het ook nooit mee hoef te maken.

Het lijkt me één van de meest verschrikkelijke dingen die je mee kan maken. Iemand zit aan jouw lichaam zonder dat je het wilt. Iemand zit aan iets waar jij de baas over bent. Vooral als het een bekende is, lijkt het me verschrikkelijk. Je vertrouwt iemand en dan doet diegene zoiets verschrikkelijks. Ik zou niet weten hoe ik daarop zou reageren.

Alles wat ik weet, heb ik tijdens mijn opleiding gehoord of weet ik van films, series, documentaires en boeken.

Ik kan me niet eens indenken hoe het is om zoiets mee te maken. Ik hoop met heel mijn hart dat je het ook echt nooit mee hoeft te maken.

Ik geloof heel erg dat we hier allemaal een rol in hebben. We kunnen er als maatschappij voor zorgen dat het minder voorkomt en dat minder mensen hiermee te maken gaan krijgen.

Ik hoop met heel mijn hart dat er een tijd komt waarin niemand meer te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag.

 

Muziek van de Week.

Welk nummer kies je nou bij dit onderwerp?

Toen kwam ik dit nummer weer tegen en dit nummer past er perfect bij.

Dit nummer past heel erg bij ‘victim blaming’.

Dit nummer beschrijft dat je als omstander niet weet hoe het voelt. Vaak krijg je als slachtoffer te horen dat je het maar moet vergeten en dat je maar gewoon door moet gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er bestaan veel vooroordelen rondom slachtoffers en daar kan je echt last van hebben. Dit nummer gaat tegen al deze verontschuldigingen en opmerkingen in.

Je kan niet oordelen over wat iemand anders heeft meegemaakt. Je weet pas wat het is als je het zelf mee hebt gemaakt. Alles wat jij kan doen is er voor iemand zijn, iemand helpen en naar iemand luisteren.

Niemand kan deze boodschap beter, mooier en krachtiger overbrengen dan deze zangeres.

MVDW:

Lady Gaga – Til it happens to you

Op sociale media zie je nu veel een tekst met “educate your sons”. Dit omdat er vaak wordt gedaan aan ‘victim blaming’ (het slachtoffer de schuld geven, bewust of onbewust). Met de tekst wordt opgeroepen om niet alleen de dochters te beschermen tegen mannen die over hun grenzen kunnen gaan, maar dat de zonen worden opgevoed om niet over de grenzen van de vrouwen te gaan.

Op zich een hele mooie tekst. Een tekst waar ik achtersta. Alleen vrees ik dat we hierdoor vergeten dat het een veel groter probleem is.

Het is namelijk een veel groter maatschappelijk probleem die veel verschillende vormen kent.

Misschien moet het wel allemaal beginnen met het feit dat er op scholen meer aandacht komt voor ‘het aangeven en respecteren van grenzen’. Misschien moeten scholen meer aandacht besteden aan ‘grensoverschrijdend gedrag’.

Als ik naar mijn eigen middelbare schoolperiode kijk dan heb ik daar nooit les over gehad.

Daarnaast is het belangrijk dat iedereen op elkaar let en dat je ingrijpt als je ziet dat er bij iemand over de grenzen wordt gegaan. Weet ook dat er hulp is. Ja, dat is echt een hele grote stap. Er is hulp waar je (ook anoniem) bij terecht kunt.

Heb je hulp nodig? Neem dan eens een kijkje op de website van ‘Centrum Seksueel Geweld’.

Seksueel overschrijdend gedrag.

Het is een heel groot maatschappelijk probleem. Ik vrees dat de nieuwsberichten van afgelopen week nog maar het begin waren. Het gebeurt (helaas) nog veel meer dan we denken.

Ik hoop dat de nieuwsberichten van afgelopen week er wel voor zorgen dat het onderwerp bespreekbaar is en dat er veel meer aandacht voor is. Ik hoop dat deze aandacht er altijd zal blijven en dat er echt iets gaat veranderen. Er moet namelijk echt iets gebeuren, want dit kan niet langer.

Voor verandering hebben we iedereen nodig.

Laten we er samen voor zorgen dat de maatschappij veilig wordt voor iedereen.

Een maatschappij waarin niemand slachtoffer wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een maatschappij waarin het onmogelijk is om seksueel overschrijdend gedrag te vertonen.

Een maatschappij waarin het makkelijker is om daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag te straffen.

Om dat doel te bereiken is het heel belangrijk dat iedereen iets doet.

Elk slachtoffer is er één te veel.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.