Blog

Hoofdstuk 335

Hi Guys,

 

De eerste week na de kerstvakantie is een feit.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best een zware week vond. Ik moest echt weer even in mijn ritme komen. Ook had ik het gevoel dat alles deze week tegelijk op me afkwam.

Positief nieuws: ik heb mijn eerste toets van het jaar gehaald ☺️. Dat is toch wel weer een positieve start van het jaar .

Nu de rest nog………

 

Deze week was ook op een andere manier ‘bijzonder’.

Dit was ook weer de eerste week waarin ik weer beter ging letten op wat ik at. Ik ging me weer beter houden aan mijn nieuwe/gezonde leefstijl.

In de maand december had ik het een beetje losgelaten en nu was het weer de tijd om de draad op te pakken.

Ik heb al vaker verteld over het feit dat ik mijn leefstijl aan het veranderen ben (o.a in hoofdstuk 292). Het lukt aardig. Ik vind het niet lastig en het is echt heel erg goed vol te houden.

Ik ga vandaag niet schrijven over die nieuwe leefstijl.

Ik wil het vandaag wel ergens anders over hebben.

 

In de maand januari hoor je vaak dat mensen af willen vallen. Dieetwebsites, dieetapps, dieetboeken, dieetexperts en andere dieetmethodes weten hier goed gebruik van te maken. Op televisie en op sociale media zie je alleen nog maar reclames rondom ‘afvallen’ en ‘diëten’.

Ik was daar ook altijd gevoelig voor. Ik heb een tijdje een deel van mijn voeding vervangen door shakes. Ook heb ik een dieetboek gevolgd waarin ik acht weken lang een weekmenu at (wel elke week een ander menu).

Ja, daar ben ik zeker door afgevallen.

Zodra ik stopte, kwam ik het ook weer aan.

Ik vrees dat dit voor velen een herkenbaar iets is.

Het frustreerde mij heel erg. Ik werkte zo hard om af te vallen, maar het had geen blijvend effect. Ik verbood mezelf om ongezond te eten. Als ik toch ongezond at dan was ik zo teleurgesteld in mezelf.

Ik dacht dat het aan mij lag.

Ik weet nu dat het niet aan mij lag. Het lag aan hoe ik tegen eten aankeek. Het lag aan mijn relatie met eten.

Ik kies nu heel erg bewust wat ik eet (en drink).

Binnen de nieuwe/gezonde leefstijl zijn er nog zo ontzettend veel (lekkere) dingen die ik kan kiezen. Hierin maak ik hele bewuste keuzes:


Wat vind ik lekker en hoe hou ik het vol? Hoe hou ik het leuk (en makkelijk) voor mezelf?

Daarnaast heeft het mij ook heel erg geholpen om het geen ‘dieet’ te noemen. Ik heb een nieuwe leefstijl. Ik ben geen dieet aan het volgen. Ik eet anders en ik maak andere keuzes. Ik ben alleen maar gezonder aan het eten.

Ja, ik ben nog steeds gewicht aan het verliezen. Dat is eerder een bijzaak. Ik eet gezond omdat ik gezonder wil leven en omdat ik lekkerder in mijn vel wil zetten.

Het is heel erg fijn dat ik daardoor ook gewicht verlies. Dat ga ik niet ontkennen. Het is alleen niet mijn hoofddoel en ik ben hier niet meer door geobsedeerd.

Ik merk heel erg dat mensen heel erg bezig zijn met het verliezen van gewicht.

Ik ben ook lid van een facebookgroep waarin ervaringen met deze leefstijl worden gedeeld. Daarin zie ik bijna dagelijks minstens één bericht over hoe erg ze balen dat ze niets zijn afgevallen of dat er zelfs gewicht bij is gekomen.

Ik ga niet ontkennen dat ik die gevoelens ken. Ook met deze leefstijl ken ik deze gevoelens nog.

Het zou zo mooi zijn als we de cijfertjes op de weegschaal kunnen vergeten.

Ik merk steeds meer aan mezelf dat ik lekkerder in mijn vel zit en dat ik meer energie heb. Dat zou toch het resultaat moeten zijn waar het allemaal om gaat?

Het is een andere mindset.

Het kost tijd om die mindset te ontwikkelen.

Gaat het in één keer goed?

Nee.

Ik moet mezelf er ook heel vaak aan herinneren dat het belangrijkste resultaat is dat ik me beter voel.

Diëten.

Ik begin er een steeds grotere hekel aan te krijgen.

In mijn opzicht zorgt diëten er alleen maar voor dat je obsessief bezig bent met het verliezen van gewicht. Je doet er alles aan om af te vallen. Daarbij maak je jezelf gek en straf je jezelf wanneer het niet lukt. Geloof me: ik weet er (helaas) alles van.

Je vergeet het allerbelangrijkste: dat jij je goed voelt en dat jij lekker(der) in je vel zit.

Misschien zouden die dieetreclames daar maar eens aandacht aan moeten besteden.

 

Een betere relatie met eten en een betere relatie met jezelf.

Liefde voor eten en voor jezelf.

 

Muziek van de Week.

De afgelopen twee weken staat dit nummer bij mij op repeat.

Vanaf het moment dat ik hem bij ‘Better than Ever’ hoorde, was ik fan.

Ik kende deze zanger al, omdat hij bij ‘Matthijs draait Door’ in de band zit. Hier zingt hij de mooiste nummers. Soms solo, andere keren in en duetvorm of alleen als achtergrondzanger (dus de achtergrondkoortjes). In dit programma had hij me al overtuigd dat hij echt goed was.

Met zijn optreden in ‘Better Than Ever’ heeft hij al mijn verwachtingen overtroffen. Ik wist dat hij goed was, maar zo goed…..

Ik hoop echt dat we veel meer van deze man gaan horen! Deze man is namelijk te goed om nooit meer wat van te horen. Zijn talent mag niet verloren gaan!

Ik vond dit altijd al een heerlijk nummer, maar deze versie maakt het alleen maar mooier.

MVDW:

Jared Grant – Who’s lovin’ you

Wil je zijn optreden zien? Dan kan dat op rtlxl!

 

Ik heb altijd al van eten gehouden.

Ik heb een hele lijst met eten waar je me echt wakker voor kan maken. Ik had vroeger al zo’n lijstje, maar ik heb nog steeds zo’n lijstje.

Toch is er echt iets veranderd als ik kijk naar vroeger.

Ik heb de laatste tijd ‘eten’ weer leren waarderen.

Ik kan nu echt heel erg genieten van eten. Je kan me nu weer echt blij maken met eten.

Ik dacht dat ik dat vroeger ook kon, maar daar heb ik me echt heel erg in vergist.

Mijn relatie met eten is wel heel erg aan het veranderen. Ik straf mezelf bijvoorbeeld niet als ik iets ‘ongezonds’ eet. Ook in het eten van ‘ongezonde’ dingen maak ik bewuste keuzes. Op de manier eet ik echt alleen waar ik blij van word.

Het allerbelangrijkste: ik kan nu echt genieten van eten. Eten kan me nu oprecht gelukkig maken. Daarbij maakt het niet uit of het gezond is of niet.

Gezond eten is een kwestie van het vinden van balans. Wanneer je gezond eet dan mag je echt nog wel een keer iets ‘ongezonds’ eten.

(Ik zet ‘ongezond’ heel bewust tussen haakjes. ‘Ongezond’ heeft in mijn ogen namelijk een heel negatief karakter. Alsof je fout bezig bent als je iets ongezonds eet. Soms heb je namelijk echt behoefte aan ongezond eten. Daar is niks mis mee, toch?)

Ik hoop dat er een tijd gaat komen waarin we niet meer praten over diëten.

Ik hoop heel erg dat er meer aandacht gaat komen voor het feit dat je een gezonde relatie met eten gaat opbouwen. Daar heeft iedereen veel meer aan.

Ja, bij iedereen werkt iets anders. Mijn nieuwe leefstijl werkt ook niet bij iedereen. Dat is ook de reden dat ik niet deel welke leefstijl ik aanhoud. Ik ben niet iemand die zegt dat je dit ‘moet’ doen. Het is vooral van belang dat jij doet waar jij je goed bij voelt.

Ik denk wel dat het iedereen kan helpen om een gezonde relatie met eten op te bouwen.

Het gaat er uiteindelijk om dat je meer van jezelf gaat houden en dat je lekker(der) in je vel zit.

Dat bereik je niet als je alleen maar dingen eet die je niet lekker vind of wanneer je jezelf straft als je niet genoeg gewicht kwijt bent geraakt.

Werk aan je relatie met jezelf en met eten.

Ik ga daar ook mee verder.

Het is niet makkelijk, maar het is het meer dan waard.

 

Zorg goed voor jezelf.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.