Blog

Hoofdstuk 330

Hi Guys,

Gisteren plaatste ik een quote in mijn instagram stories en niet veel later kreeg ik een berichtje van een vriendinnetje. Ze herkende zich in wat er stond.

Dit was de quote:

Don’t give people so much power over you that their silence leaves you questioning your worth.

 

Dat vriendinnetje vertelde me dat ze zich te veel druk maakt om wat anderen van haar vinden. Daarom kon ze zich zo goed in de quote vinden. Ik stemde met haar in, want ik herkende het ook en daarom deelde ik de quote. Het was een soort herinnering aan mezelf dat ik niet te veel waarde moet hechten aan wat anderen van me vinden.

Ons kleine gesprekje zette me wel even aan het denken.

Blijkbaar zijn er dus meer mensen die veel waarde hechten aan wat anderen van ze denken. Misschien zelfs zo erg dat hun hele humeur bepaald kan worden door wat anderen van ze vinden. Zelfs het uitblijven van een reactie kan iets met iemand doen.

Ik herken het maar al te goed.

Blijkbaar ben ik dus echt niet de enige. Sterker nog, mensen die ik ken die kennen hetzelfde gevoel.

Waarom doen we het?

Is het onzekerheid? Is het omdat we graag bij een groep willen horen? Is het omdat we niet alleen willen zijn?

Misschien is het wel een combinatie van alles. Waarschijnlijk zijn er nog wel andere redenen waarom we veel waarde hechten aan wat anderen van ons vinden.

Op één of andere manier geven we anderen vaak de macht over hoe wij ons voelen. Anderen kunnen onze gevoelens controleren door bepaalde dingen te doen (of door bepaalde dingen juist niet te doen). Soms is het maken van een opmerking al voldoende. Ook kan het uitblijven van een reactie al veel met ons doen.

Het blijft toch iets bijzonders.

Ik vond het bijvoorbeeld zo ontzettend spannend om vorige week mijn blog online te zetten. Alleen maar omdat ik bang was voor reacties die ik kon krijgen. Dan heb ik het niet over de positieve reacties die ik kan krijgen. Daar denk ik niet eens aan.

Nee, ik ben alleen maar bang voor het feit dat mensen negatief over me kunnen denken. Dat ze een bepaald beeld van me krijgen waar ik me niet in kan vinden. Ook ben ik bang dat ik bepaalde dingen op een bepaalde manier zeg waardoor het verkeerd kan woorden begrepen. Dat het allemaal verkeerd overkomt.

Iedereen zegt dat je hier niet te veel aandacht aan zou moeten besteden. Je moet gewoon je eigen ding doen en het maakt niet uit wat anderen van je vinden.


Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan……

Een stemmetje in je hoofd blijft toch zeggen dat mensen een negatief beeld van je kunnen krijgen. Je geeft zelf toch een bepaalde betekenis aan een reactie (ook als deze reactie er helemaal niet komt).

Als iemand niet op je berichtje reageert dan denk je toch dat je iemand lastigvalt of dat iemand helemaal niets met je te maken wil hebben.

Je bent toch altijd in afwachting van bepaalde goedkeuring of een teken dat iemand je heeft gezien of aandacht aan je geeft. Een bericht waaruit blijkt dat je er bijhoort.

Misschien klinkt het heel raar, maar het is toch zo. Denk ik.

Het is misschien alleen een beetje raar om te lezen. Het voelt ook raar om het op te schrijven.

Ik denk toch dat ik het zo het best verwoord. Ik zou niet weten hoe ik het anders zou moeten beschrijven. Als je het gevoel kent dan weet je denk ik wel wat ik bedoel.

Het blijft bizar hoeveel waarde we kunnen hechten aan wat anderen van ons zouden kunnen denken. Blijkbaar is de mening van anderen heel belangrijk voor hoe we ons voelen.

Kerstmuziek van de Week.

Ja! Het is weer zover: we mogen weer volop kerstmuziek luisteren!

Ik ben echt een hele grote fan van kerstmuziek! Ik kan er echt geen genoeg van krijgen.

Voor de eerste ‘kerstmuziek van de week’ heb ik een nummer gekozen van een artiest waar ik groot fan van ben. Zij heeft dit nummer gecoverd. Ik wist helemaal niet dat ze dit nummer ooit heeft gedaan, maar ik ben er nu al verliefd op.

Ik hoorde dit nummer, denk ik, voor het eerst tijdens het concert van OG3NE (vanaf 06:08) en sindsdien ben ik fan van het nummer. De versie van OG3NE is echt top, maar er gaat niks boven deze versie.

 

KMVDW:

Amy Winehouse – I saw mommy kissing Santa Claus

Is het erg dat we bezig zijn met wat anderen van ons (kunnen) denken?

Ja en nee.

Ik denk niet dat het altijd erg is. Het kan je namelijk ook wel motiveren om altijd het beste uit jezelf te halen. Ook denk ik dat je altijd bepaalde mensen blij/trots wil maken. Het kan echt geen kwaad als je bezig bent met wat de mensen van wie je houdt van je (kunnen) denken.

Het wordt denk ik pas ‘een probleem’ als je je hele leven laat beheersen door wat anderen van je (kunnen) denken.

Dan bedoel ik dat je bepaalde dingen niet doet, omdat je bang bent voor de reacties van anderen. Of dat je juist dingen doet die anderen willen, maar jij niet.

De mening van een ander zal altijd blijven. Het zal nooit verdwijnen. Het is alleen heel belangrijk dat je weet hoe je met die meningen om kan gaan.

Als iemand niet op jouw berichtje reageert? Dan is dat hun fout. Ze weten niet welk tof gesprek ze missen en ze weten ook niet welk tof persoon ze missen.

Als iemand zegt dat ze je niet leuk vinden of dat je er niet leuk uitziet? Jammer dan. Zolang jij maar blij bent met jezelf.

Als mensen niet snappen waarom je iets wel/niet doet? Dan maakt dat niets uit. Zolang jij het maar snapt.

Ik zeg het nog maar een keer: dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik weet er namelijk alles van.

Het allerbelangrijkste is dat je doet waar jij blij van wordt.

Doe alleen dingen die jij echt wil doen en laat je niet dwingen om iets wel/niet te doen.

Vreemden hoeven jouw keuzes niet altijd te snappen. Zolang jij het maar snapt.

Mij is altijd geleerd dat de mensen die van je houden je altijd supporten. Die zullen altijd achter je staan en die zullen altijd van je houden.

Anderen mensen zullen altijd een bepaald gevoel bij je achterlaten. Of het nou vreemden, vrienden, kennissen, klasgenoten, docenten, collega’s, buren of geliefden zijn. Daar kan je niets aan doen.

Waar je wel iets aan kan doen is het feit hoe je reageert op die gevoelens.

Hoe ga je ermee om? Laat je het gevoel in je hoofd rondspoken of ga je gewoon verder?

Het begint allemaal met het feit dat je van jezelf leert houden.

De mensen die van je houden zullen er nooit voor zorgen dat je aan jezelf twijfelt.

Wees een beetje lief voor jezelf.

❤️

Clannad

PS. Deze week schreef ik een stukje over iemand die in de war werd gebracht door wat iemand anders bij haar teweeg bracht. Wil je het lezen? Klik dan even op deze link!   (Het verhaal is een mix van fictie en non-fictie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.