Blog

Hoofdstuk 329

Hi Guys,

 

Afgelopen vrijdag was het 3 december.

Niets bijzonders zal je denken. Het was een ‘gewone’ vrijdag. Voor velen is het de laatste dag van de werkweek (tenzij je in het weekend ook moest werken). Ook was het de laatste vrijdag voor pakjesavond. Misschien kende je iemand die op die dag jarig was of was er een andere speciale dag.

Voor mij was het een doodgewone dag. Ik had een dag op stage. Ik stond voor de klas en dat vond ik superleuk. Een doodgewone dag dus.

In ieder geval dat dacht ik.

Ik kwam er namelijk achter dat 3 december een speciale dag is.

3 december is de ‘Internationale dag voor mensen met een handicap’.


Ik had geen idee. Ik heb hier echt nog nooit van gehoord.

Okay, ik weet dat er verschillende internationale dagen zijn, maar ik wist niet dat er een ‘internationale dag voor mensen met een handicap’ was.

Dat is toch bijzonder, want ik behoor tot de doelgroep. Of nouja, de dag is voor iedereen. Maar de dag staat toch in het teken van een doelgroep waar ik toe behoor.

Okay, je snapt wat ik bedoel. Hoop ik……

 

Het is heel erg bijzonder dat ik niet wist dat deze internationale dag bestond. Ik vrees dat ik niet de enige ben.

Bij veel internationale dagen zie er van alles over op televisie en sociale media. Kortom: je kan er niet omheen.

Op 3 december werd ik niet overspoeld met het feit dat het een internationale dag was. Ik heb het misschien twee keer voorbij zien komen. Al deze postst waren op instagram van buitenlandse accounts.

In Nederland was er geen aandacht voor de Internationale dag voor mensen met een handicap. Ik heb het nergens op TV voorbij zien komen. Ook heb ik geen Nederlandse sociale media gezien die er aandacht voor hadden.

Dit kan drie dingen betekenen:

1. Ik volg niet de juiste accounts

2. Ik heb het gewoon gemist

3. Nederland besteedt er geen aandacht aan

 

Ik heb me even afgevraagd waarom we eigenlijk een internationale dag voor mensen met een handicap hebben. Waarom is het eigenlijk belangrijk?  Toen dacht ik: waarom hebben we überhaupt internationale dagen?

De VN roept dus internationale dagen uit zodat er een dag is waarop er extra aandacht is voor bepaalde thema’s en/of bepaalde groepen. Op 3 december is er extra aandacht voor de rechten van mensen met een handicap. Het gaat erom dat er stilgestaan wordt bij het feit dat mensen met een handicap ook een deel van de maatschappij zijn. Daarnaast wordt er op deze dag stilgestaan bij het feit dat de wereld toegankelijk moet zijn voor iedereen en dus ook voor mensen met een handicap.

Het thema van dit jaar was (hoe kan het ook anders) de invloed van COVID op gehandicapte mensen.

In Nederland is hier, zover ik weet, geen aandacht aan besteed. Bij talkshows is het niet besproken. Met alle talkshows die we hebben, zou je denken dat er ergens wel plek is om hier aandacht aan te besteden. Niet dus.

Wat is het nut van een internationale dag als er nergens aandacht voor is?

Misschien is er echt wel aandacht geweest voor de internationale dag. Misschien is er achter de schermen wel veel aandacht voor geweest. Buiten de verschillende media.

Ik zou het juist heel erg leuk vinden als er in de verschillende media wel aandacht voor zou zijn. Ik denk dat het nut van zo’n internationale dag dan pas echt duidelijk is en ik denk ook dat er dan veel meer kan worden bereikt.

Zo’n internationale dag is er toch juist om aandacht te vragen voor bepaalde thema’s? Waarom wordt er dan geen aandacht gevraagd voor de internationale dag voor mensen met een handicap?

Ik heb het al vaker in mijn blogs gehad over het feit dat de representatie van gehandicapte mensen in de media sowieso heel erg tegenvalt. Er is bijna geen aandacht voor gehandicapte mensen in Nederlandse media. De aandacht die er wel is, valt heel erg tegen. De aanwezige aandacht heeft vooral te maken met het feit dat gehandicapte mensen zielig zijn of dat ze een inspiratiebron zijn. Er wordt dus vooral gebruik gemaakt van stereotypes. Er wordt totaal voorbijgegaan aan het feit dat gehandicapte mensen ook gewoon mensen zijn.

Misschien vind ik het daarom nog wel veel belangrijker dat er in Nederland veel aandacht is voor de Internationale dag van mensen met een handicap.

 

Muziek van de Week.

Dit nummer heeft niet zo heel veel te maken met Hoofdstuk 329. Dit nummer wil ik gewoon heel erg graag delen.

Een tijdje geleden zag ik een filmpje van deze artiest op mijn instagram en ik was heel erg onder de indruk van zijn stem. Ik kende hem al, want een aantal jaar geleden had hij een hele grote hit. Ik kwam er laatste ook achter dat hij momenteel te horen is op een grote hit.

Naar aanleiding van dat filmpje op instagram ben ik naar zijn gehele oeuvre gaan luisteren. Ik ben nog meer verliefd geworden op zijn stem en ik ben heel erg onder de inruk van zijn muziek. Hij heeft zulke mooie muziek gemaakt. Hij heeft zulke mooie en herkenbare teksten. Zijn stem is betoverend. Ik ben fan.

Misschien is dit wel mijn favoriete nummer van deze artiest. Dit nummer raakte mij meteen. Dit nummer laat precies horen waarom ik fan ben van deze artiest. Alles klopt aan dit nummer. Deze artiest weet hoe hij een verhaal moet vertellen.Live is dit nummer nog mooier dan op de CD. Dan ben je pas echt een goede artiest.

Muziek van de Week:

Calum Scott – Hotel Room

Misschien moeten we maar eens beginnen met het feit dat er in Nederland aandacht komt voor de Internationale dag voor mensen met een handicap. Daarvoor moet er eigenlijk eerst meer aandacht zijn voor het feit dat er meer representatie is van gehandicapte mensen in de media.

Laten we daarbij alle stereotypes loslaten. Gehandicapte mensen zijn namelijk echt veel meer dan hun handicap. Gehandicapte mensen zijn net mensen.

De laatste tijd zie ik dat er steeds meer aandacht is voor representatie in de media. In hoofdstuk 317 schreef ik er ook al over. In de media is er steeds meer diversiteit en er worden heel veel thema’s besproken.

We zijn pas net begonnen.

Ik heb nu heel erg het idee dat gehandicapte mensen niet mee worden genomen met de representatie in de media. Ik vind dat echt heel erg jammer. Gehandicapte mensen zijn ook een onderdeel van de samenleving.

Ik blijf erop vertrouwen dat er ook een tijd komt waarin het heel normaal is om een gehandicapt persoon te zien in de media. Nu is het nog bijzonder als je een gehandicapt persoon ziet, maar hopelijk niet voor lang.

Nu vind ik het nog bijzonder dat er in de adventkalender van ‘The Bodyshop’ een gehandicapt persoon te zien is. Eigenlijk is het bijzonder dat ik dat bijzonder vind. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

Hoe we daar met z’n allen voor gaan zorgen?

Ik weet het niet zo goed. Het is lastig, want wij bepalen niet wat er wel en niet op televisie komt. Ik werk niet bij media. Ik heb daar geen invloed op.

Dan maar iets doen waar ik wel invloed op heb.

Ik heb al een blog waarin ik deze boodschap heel erg graag wil verspreiden. Misschien gaat het ooit opgepikt worden. Wie zal het zeggen?

Ook ben ik deze week ergens anders mee begonnen.

Deze quote is er toch niet voor niets ☺️

 

Al lijkt het me nog veel beter als er wel gehandicapte mensen zijn die invloed hebben op de Nederlandse media. Geef gehandicapte mensen de kans om acteur, presentator, artiest, journalist, danser, zanger, schrijver etc te worden.

Geef gehandicapte mensen dezelfde rechten als alle andere mensen.

Zo’n internationale dag zou hier eens per jaar extra aandacht aan besteden, maar hier zou elke dag aandacht voor moeten zijn.

Uiteindelijk zouden al deze internationale dagen niet meer nodig hoeven zijn.

Laten we met z’n allen wat meer aandacht besteden aan diversiteit en inclusie. Diversiteit is iets moois. Maar met diversiteit alleen red je het niet. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving (inclusie). Voor iedereen moet er een plekje zijn. Iedereen hoort erbij.

Tot die tijd ben ik heel blij dat al die internationale dagen er wel zijn.

Onthoud het volgende:

Op 3 december 2022 is er weer een Internationale dag voor mensen met een handicap.

Zullen we er samen voor zorgen dat deze dag volgend jaar meer bekendheid krijgt?

Al mag er eerder ook al veel meer aandacht voor zijn.

Laten we elke dag een ‘Internationale dag voor mensen met een handicap’ maken.

 

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.