Blog

Hoofdstuk 324

Hi Guys,

 

Afgelopen week zat ik ‘Khalid & Sophie’ te kijken op NPO1. Aan het einde van de aflevering van donderdag 28-10-2021 ging het over de nacht/het donker. Het ging over ‘de nacht van de nacht’. Een nacht waarin er zoveel mogelijk lichten ’s nachts uitgaan. Dit omdat er in de nacht onnodig veel lichten aanstaan. Dit heeft allerlei negatieve gevolgen. Ik schrok me dood toen ik het hoorde.

Afgelopen nacht was de ‘nacht van de nacht’.

Ik vind het heel belangrijk dat dit er zo’n nacht is. Eigenlijk zou ik willen dat dit elke nacht zo zou zijn.

Maar goed. Daar ga ik deze week niet over schrijven.

In het interview over ‘de nacht van de nacht’ bij Khalid & Sophie werd het volgende gezegd:

In de nacht verandert je hele waarneming. Je gaat beter ruiken en horen. Je bent veel meer aanwezig op de plekken waar je bent. – Marjolein van Heemstra.

Ik zat voor de tv en dacht: oh dit is zo waar! Ik merk dat alles in het donker verandert. Ik word alerter en ik word zelfs een beetje bang in het donker.

Ik weet nou niet of het in het interview werd gezegd of dat ik zelf de koppeling maakte, maar opeens dacht ik aan fantasieën.

Ik merk dat mijn fantasie in het donker meer aanstaat dan overdag. Ik beeld me veel meer dingen in dan overdag.

Misschien dat ik daarom ook wel bang ben in het donker.

De laatste tijd merk ik steeds vaker dat ik mezelf in het donker echt goed gek kan maken.

Ik denk dan dat er opeens iemand mijn slaapkamer in komt rennen. Of dat er opeens iemand in mijn slaapkamer staat als ik binnen kom lopen.

Misschien ken je het wel.

(Of je kent het niet en dan denk je vast: What the f*ck Clannad!)

 

Op één of andere manier doet het donker iets met me. Misschien is het wel het feit dat je niks kan zien en dat je alles dus zelf kan inbeelden. Jij kan alles verzinnen.

Je kan je alles inbeelden. Jij bent degene die alles bedenkt.

Misschien is dit dan ook weer de reden dat ik een hekel heb aan horror en aan Halloween (sorry).

Horror en Halloween zorgen ervoor dat je je enge dingen kan voorstellen. Je kan je enge dinge inbeelden.

Okay, ik merk dat dit hoofdstuk steeds vager gaat worden. Ik merk dat ik het vooral zelf vaag begin te worden.

Misschien is er wel een ander voorbeeld waardoor het duidelijker wordt dat het donker/de nacht een plek is voor je eigen fantasie:

Dromen.

Dromen zijn het voorbeeld voor het feit dat jij de gedachtes van de nacht invult.

(Oh nee, dit klinkt helemaal niet vaag…).

Ik merk sowieso dat ik in mijn bed vaak de beste ideeën en de grootste inspiratie krijg. Dan vooral voordat ik ga slapen. Ik heb me voorgenomen om alles op te schrijven voordat ik ga slapen, maar ik vergeet het altijd op te schrijven….

Blijkbaar is mijn creativiteit in de avond goed op dreef. Mijn creativiteit houdt blijkbaar van het donker. Als mijn creativiteit merkt dat het donker is dan komt mijn creativiteit tot leven.

Ik denk toch dat het komt door het feit dat je niets ziet in het donker. Daardoor zijn al je andere zintuigen veel sterker dan je zicht. Je hoort alles en bij elk geluid bedenk jij wat het is (of wat het kan zijn).

Jij gaat alles wat je hoort, voelt en ruikt zelf invullen. Jij bedenkt zelf overal het verhaal bij, omdat je het niet kan zien.

Ik ben dan net iemand die alles erger maakt dan het is. Ik maak mezelf vaak gekker dan nodig is. Ik denk vaak dat er beneden een moordenaar/inbreker loopt. Soms denk ik zelfs dat diegene opeens mijn kamer in komt rennen.

Kan je je voorstellen hoe gek ik mezelf kan maken? 🙈

Ik kan me ook leuke dingen inbeelden hoor. Ik kan ook opeens hele leuke ideetjes voor een verhaal bedenken. Of ik bedenk een vervolg op een bepaalde verhaallijn in een film/serie. Dat gebeurt vaak allemaal voordat ik in slaap ga vallen.

Kan je je voorstellen hoe ik me voel als ik uiteindelijk een serie kijk en mijn bedachte vervolg komt uit?! 😱🤯

Het is niet allemaal erg hoor. Mijn verbeelding kan ook erg leuk zijn.

Ik heb dus echt een haat-liefdesverhouding met het donker.

 

Muziek van de Week.

Anneke van Giersbergen was dit seizoen de laatste artiest die een aflevering krijgt bij ‘Beste Zangers’. Ik kende Anneke niet echt, omdat ik niet naar metal luister. Ik kende haar alleen maar van alle optredens die ze heeft gedaan bij ‘Beste Zangers’.

De stem van Anneke vind ik erg mooi, maar metal is echt niet mijn genre. Anneke vind ik echt een stoere vrouw! Ik vind haar tof.

Wat kwamen er toffe optredens voorbij zeg tijdens deze aflevering zeg! Er werden hele toffe versies gemaakt van de nummers van Anneke. Ik ben echt omvergeblazen.

Deze artiest heeft me ook heel erg verrast. Dat deed hij al het hele seizoen. Deze aflevering vond ik hem ook erg tof. Het nummer vond ik ook zo mooi. Wauw.

Mag ik even extra aandacht voor het feit dat hij zijn kleding hetzelfde patroon heeft als zijn gitaar. Ik hou er echt van! Extra bonuspunten gescoord!

Muziek van de Week:

Alides Hidding – My mother said

Voor iedereen die helemaal tot hier is gekomen met lezen: wauw. Ik ben echt trots op jullie!

Ik merk dat ik in dit hoofdstuk echt een van de hak op de tak ben gesprongen. Sorry daarvoor. Ik denk dat het komt doordat ik heel veel wil zeggen, maar ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik het uit moet leggen.

Wat probeer ik nou eigenlijk te zeggen?

De nacht heeft iets magisch. De nacht doet een beroep op je verbeelding. De nacht zorgt ervoor dat je een invulling geeft aan alles wat je hoort, voelt en ruikt.

De nacht en het donker roept een bepaalde creativiteit in me op.

Ik heb een haat-liefdesverhouding met de nacht en met het donker.

Ik heb wel vooruitgang geboekt.

Vroeger sliep ik namelijk met altijd met een nachtlampje aan. Daarna sliep ik altijd met mijn gordijnen open.

Nu slaap ik zonder nachtlampje en slaap ik met mijn gordijnen dicht.

Dat is toch wel een hele vooruitgang ☺️.

Toch blijf ik het donker iets engs vinden. Ik ben bijvoorbeeld nog steeds niet graag buiten in het donker.

Het donker is ook echt een verrijking voor mijn creativiteit. Opeens krijg ik zo ontzettend veel ideeën en krijg ik zo ontzettend veel inspiratie.

Ook zorgt het ervoor dat ik mezelf helemaal gek kan maken.

Een haat-liefdesverhouding dus.

De nacht en het donker hebben dus wel echt iets magisch. Iets ongrijpbaars. Het is een soort mysterie. Misschien vind ik het daarom, heel stiekem, ook wel heel fascinerend.

Net zoals ‘dromen’. Ik blijf ‘dromen’ nog steeds iets fascinerends vinden. Daar ga ik later wel weer iets over schrijven.

De vraag die in mijn hoofd blijft rondspoken in mijn hoofd is de volgende:

Zijn we wel echt bang voor het donker/de nacht of zijn we bang voor iets anders?

Ik vraag me oprecht af of we daar ooit een antwoord op zullen vinden.

Misschien meten we allemaal maar wat meer van de nacht en van het donker gaan leren houden. Zonder het donker zijn er namelijk ook geen sterren. Er is ook geen noorderlicht als er geen nacht is. Dus ja, genoeg redenen om van het donker te gaan houden.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.