Blog

Hoofdstuk 312

Hi Guys,

 

Aan het einde van hoofdstuk 311 schreef ik iets over sociale media. Toen ik hoofdstuk 311 af wilde sluiten, merkte ik dat ik nog veel meer wilde vertellen.

Ik zei het vorige week al: ’Delen is een heel erg breed begrip.’

 

Deze wee ga ik eigenlijk verder waar ik vorige week ben gestopt. Maar deze keer ga ik het hebben over sociale media.

Sociale media blijft iets waar ik een haat-liefdesrelatie mee heb.

Ik merk aan alles dat ik het leuk vind. Het lijkt wel of ik het steeds leuker begin te vinden. Ik vind het leuk om actief te zijn op Instagram. Mijn Instagram verhaal staat dan ook vaak vrij vol….

Toch vind ik sociale media soms ook verschrikkelijk.

Dan doel ik vooral op het onderwerp van vorige week: De angst om te delen.

“Vinden mensen deze post wel leuk? Wat gaan ze van deze post denken? Welke reacties krijg ik? Hoeveel likes krijg ik op deze post?” en ga zo nog maar even door.

Zulke vragen spelen bij mij weleens als ik sociale media gebruik. De ene keer speelt het meer een rol dan de andere keer. Het speelt bij mij een grotere rol als ik iets op sociale media plaats. Het speelt minder als ik iets op Instagram Stories plaats.

Dus ja, zelfs daar zit een verschil in.

Ik heb facebook al veel meer losgelaten. Ik doe daar niet zo heel erg veel meer mee. Ik plaats er bijna niet meer iets op. Als ik er iets op plaats dan heeft het vaak met mijn blog te maken of er is iets speciaals gebeurd.

Ik maak veel meer gebruik van Instagram. Al plaats ik daar vooral veel dingen rondom mijn blog. Daarnaast plaats ik elke maandag een quote. Andere dingen die ik plaats gaan over speciale dingen of zijn odes.

Op mijn instagram stories plaats ik elke dag sowieso een quote en muziek. Daarnaast plaats ik dingen die ik tegenkom als ik op instagram naar posts kijk. Of ik plaats waar ik ben geweest en als ik een kijktip heb. Ik plaats dingen die me bezig houden, dingen die ik interessant vindt en dingen die iets over mij zeggen.

Niet dat ik denk dat iemand er echt op zit te wachten, maar omdat ik het leuk vind om zulke dingen te delen.

Ik denk dat sociale media vooral leuk moet blijven. Jij moet het leuk vinden om te gebruiken.

Jij bent altijd nog degene die bepaald wat je plaatst en wat niet.

Ja, dat klinkt heel makkelijk. Ik hoor ook weleens stemmetjes in mijn hoofd die me daaraan laten twijfelen.

Stemmetjes die zeggen dat je meer likes ‘moet’ krijgen of stemmetjes die vragen: wie zit hier nou op te wachten?

Ik ben daar toch meer mee bezig dan dat ik zou willen.

Ik ben iemand die de likes in de gaten houdt. Dit doe ik zowel op instagram al op facebook. Ergens vind ik dat dus toch wel belangrijk. ik ben niet iemand die een foto verwijdert vanwege weinig likes, maar toch hou ik het in de gaten.

Als ik merk dat een bepaalde post goed scoort dan zorg ik er toch wel voor dat ik in het vervolg meer van dat soort dingen ga plaatsen.

Op Instagram kan je zien wie je stories hebben bekeken. Ik maak daar veel te vaak gebruik van. Ik kijk echt veel te vaak wie mijn stories hebben bekeken.

Waarom ik het doe?

Ik heb geen flauw idee.

Het levert me namelijk helemaal niets op.

Wat maakt het eigenlijk uit wie mijn stories wel of niet bekijkt?

Wat maakt het eigenlijk uit wie wel/niet je berichten op social media ziet? Wat maakt het eigenlijk uit hoeveel likes je krijgt?

Een tijdje geleden heb ik er iets over geschreven. Dat kan je teruglezen via deze link.

Ik ben zelf iemand die minder bezig is met het aantal volgers/vrienden op sociale media. Daar hecht ik dan weer veel minder waarde aan. Ik weet wie mijn echte vrienden zijn. Dat vind ik veel belangrijker.

Ook ben ik niet iemand die vindt dat dingen pas echt zijn als het op sociale media staat. Ik plaats echt niet alles op sociale media. Ik maak voor mezelf een hele bewuste keuze voor wat ik plaats en wat niet. Al lijkt het soms dat ik echt alles deel. Niets is minder waar.

Sociale media zouden een platform moeten zijn waarop jij deelt wat jij wil en waar jij blij van wordt. Zonder dat je jezelf constant afvraagt wat anderen ervan vinden en/of anderen het überhaupt wel gezien hebben.

Anderen zouden niet mogen bepalen wat jij op sociale media plaatst.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over die verschrikkelijke opmerkingen die mensen op sociale media kunnen plaatsen. Vooral wat he effect kan zijn van zulke opmerkingen. Zulke opmerkingen zorgen er bij mij ook voor dat ik sociale media minder leuk vind. Misschien zorgt dit er (indirect) ook wel voor dat mensen voorzichtiger zijn in wat ze wel/niet delen. Niemand wil vervelende reacties onder een post.

Ik vind het altijd erg leuk als mensen positief reageren op een post/story op sociale media. Ook vind ik het altijd heel erg bijzonder om reacties te krijgen op een blog. Ik word er altijd heel erg blij van. Het voelt toch speciaal ofzo. Iemand neemt toch even de tijd om te reageren.

Ik ben iemand die vaak bepaalde verwijzingen op sociale media plaatst. Ik plaatst bijna nooit zomaar iets op sociale media. Alleen ben ik vaak de enige die de echte betekenis weet. Ik vind het heerlijk op sociale media daar ook voor te gebruiken.

Zo gebruikt iedereen sociaal media op een andere manier. Daar is helemaal niets mis mee. Jij mag helemaal zelf bepalen hoe je het gebruikt. Daar is iedereen vrij is.

Er zijn mensen die heel erg actief zijn op sociale media, maar er zijn ook mensen die heel af en toe iets plaatsen.

Dat mag allemaal. Zolang jij het maar leuk blijft vinden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je leven niet beheerst wordt door sociale media.

Denk ook aan je leven buiten sociale media. Die is toch wel belangrijker 😊.

Uiteindelijk gaat het er toch echt wel om wie jij echt bent en niet wie jij op sociale media bent. Misschien zouden we met z’n allen wat minder sociale media moeten gebruiken en wat meer van het leven zelf genieten.

Muziek van de Week.

Een tijdje geleden is het nieuwe album van deze artiest uitgekomen. Ik vind het een heerlijk album. Ik luister graag naar zijn muziek en ook naar zijn nieuwe muziek.

Dit nummer is wel één van mijn favorieten. Vooral omdat de tekst mij heel erg aanspreekt. Ik herken me deels wel in wat hij beschrijft.

In eerste instantie lijkt dit nummer niets te maken te hebben met hoofdstuk 312, maar niets is minder waar. Het zou ook niet uit moeten maken wat anderen van jouw sociale media vinden, maar het houdt je vaak toch bezig. In ieder geval meer dan ik zou willen.

 

 

MVDW:

John Mayer – It shouldn’t matter but it does

Sociale media. Het blijft iets bijzonders, iets aparts.

Het heeft hele leuke kanten, maar ook minder leuke kanten.

Ik moet wel zeggen dat ik steeds dankbaarder ben voor het feit dat ik nog ben opgegroeid zonder alle sociale media. Ik heb nog een tijd gekend zonder alle sociale media.

De angst voor het delen kan ook een rol spelen bij sociale media.

Angst voor de mening van anderen. De mening van mensen die je misschien niet eens kent.

Ook op sociale media zitten mensen die je heel erg dierbaar zijn. Mensen die van je houden. Mensen die je ook op sociale media supporten.

Al hoeven ze dat niet eens via sociale media te doen, want de mensen die je echt dierbaar zijn weten dingen al voordat het op sociale media staat.

Vaak weten mensen ook de echte betekenis achter een bericht op sociale media.

Die hebben geen sociale media nodig om te weten wat er in je leven gebeurt.

Meer heb je eigenlijk niet nodig.

❤️

Clannad

1 gedachte over “Hoofdstuk 312”

  1. Geweldig weer echt
    Goed dat over de sociale media
    Lieverd fijne avond nog je hebt alles goed onder woorden gebracht
    Fijne avond nog liefs ria 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.