Blog

Hoofdstuk 307

Hi Guys,

 

Doelen stellen. Wie doet het niet?

Kleine doelen, grote doelen, tussendoelen, lange termijndoelen, korte termijndoelen en ga zo nog maar even door.

Er zijn zo ontzettend veel doelen die je kan stellen. Daarom is de kans heel erg aanwezig dat iedereen doelen stelt. Misschien doe je het wel onbewust, omdat je het niet als een doel ziet. Maar iedereen is constant bezig met doelen.

Misschien ben je wel bezig met het opstellen van doelen of je bent juist bezig om je doel (of doelen) te behalen. Het kan ook zomaar zijn dat je nu aan het vieren bent dat je een doel behaald hebt. De zomervakantie komt er namelijk aan. Het einde van een schooljaar/werkjaar is vaak het moment om een doel af te vinken. Dus ja, kans is groot dat je nu druk bent met een doel.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een haat-liefdesverhouding heb met doelen.

Dat heeft te maken met het feit dat er een bepaalde druk komt kijken als er doelen zijn. Druk van buitenaf, maar ook druk vanuit jezelf. Want ja, je wil toch een bepaald doel halen.

Mensen om je heen willen ook dat je een doel haalt. Die mensen wil je toch niet teleurstellen. Die druk voel je wel. Dan maakt het niet eens uit of mensen om je heen druk op je uitoefenen of niet. Er is altijd een bepaalde druk vanuit je omgeving.

Dan heb je nog de druk die je vanuit jezelf voelt. Je wil zelf namelijk ook dat je dat doel haalt. Van jezelf moet je het ook kunnen. Ook daar komt bepaalde druk vandaan. Dan komt er ook nog eens bij dat je aan jezelf kan gaan twijfelen. Denk maar eens aan Hoofdstuk 306. Daar had ik het over je innerlijke criticus. Daar moet je ook maar eens mee dealen.

Dus ja, de druk die komt kijken bij doelen vind ik niet zo leuk.

Het zorgt er vaak toch wel voor dat je iets veel groter gaat maken dan het eigenlijk is. Vaak zorgt het er ook voor dat je zenuwen krijgt en daar moet je ook maar weer mee om leren gaan.

Dat vind ik allemaal altijd een beetje jammer.

Ik vond het vroeger altijd lastig om doelen te stellen. Ik stelde namelijk altijd veel te grote doelen. Dit zorgde er automatisch voor dat het langetermijndoelen werden. Dit zorgt er dan weer sneller voor dat de doelen tussentijds veranderden.

Dus nee, ik ben eigenlijk niet echt een doelen steller.

Ik ben geen doelen steller in de zin van dat ik alles vastleg. Ik verbind er geen tijd aan. Ik zie wel wanneer ik het voor elkaar krijg. Uiteindelijk zal het wel gaan lukken. Dit doe ik, omdat alles toch anders loopt dan je verwacht.

Ook hoop ik daarmee iets wat druk weg te nemen, maar dat werkt niet.

Als ik op het punt sta om een doel te bereiken dan ben ik toch wel erg zenuwachtig. Ook kan ik echt boos en verdrietig zijn als ik een tegenslag heb.

Dus nog een reden om niet van doelen te houden.

Toch schrijf ik een blog over doelen. Dus er zullen ook echt wel wat positieve kanten zijn.

Dat klopt, want als je eenmaal een doel hebt behaald dan is het gevoel onbeschrijfbaar. Ik denk (en hoop) dat iedereen het gevoel wel weer, maar niemand kan het gevoel beschrijven. Het is zo bijzonder als je een doel af kan vinken. Hoe groot of hoe klein het doel ook is. Dan maakt het echt niet uit hoe lang je eraan gewerkt hebt of hoeveel tegenslagen je hebt gehad. Dan is het alleen maar belangrijk dat je het hebt gehaald. Dat is alles wat telt.

Een haat-liefdesverhouding met doelen dus.

Meer kan ik er eigenlijk niet van maken.

Doelen stellen: you hate it or you love it.

Ik zit er dus een beetje tussenin. De ene keer vind ik het heerlijk, maar de andere keer vind ik het echt een ramp.

Misschien dat ik me daarom niet zo veel bezighoudt met doelen. Ik stel ze niet van tevoren op. Het is niet zodat ik een lijstje met doelen ergens heb liggen. Ik heb een paar doelen in mijn hoofd en dat is het. Voorderest zie ik wel hoe alles gaat lopen.

Het blijft spannend als je op het punt staat om een doel te bereiken. Vooral als het moment bepaald of je een doel haalt of niet. Soms hangt er dus veel van een moment af. Dan beoordeelt een ander of je een doel al af mag vinken of dat je nog even moet wachten. Daar komt spanning bij kijken. Ook je innerlijke criticus kan je op dat moment helemaal gek maken.

Probeer daar dan maar eens mee om te gaan.

Maar die zenuwen en die angst zijn niet erg. Het betekent dat je het een belangrijk moment vindt.

Laat die zenuwen je helpen, maar laat ze je niet overnemen.

Muziek van de Week.

Voor deze week ben ik gaan nadenken over muziek die mij motiveert. Welk liedje zorgt er nou voor dat ik er weer tegenaan kan en waar krijg ik positieve energie van?

Ik heb al eerder verteld dat ik een hele afspeellijst heb met dit soort nummers. Na een tijdje scrollen, kwam ik bij dit nummer.

Uit deze film komt heel veel muziek die mij motiveert. Deze muziek geeft mij al snel een fijn gevoel. Ook dit nummer.

Voor mij gaat dit nummer over het feit dat je er helemaal voor gaat. Je hebt besloten dat je ervoor gaat zorgen dat het gaat lukken en dat je je goed gaat voelen. Dat je het leven gaat hebben die je graag wil.

Hoe kan deze boodschap je nou niet motiveren?

 

MVDW: The Greatest Showman – From Now On

 

Doelen zouden leuk moeten zijn. Ze zouden moeten staan voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Het zouden (kleine) overwinningen moeten zijn.

Het is ook leuk als je een doel behaalt. Ik kan bijna geen beter iets beschrijven.

Op het moment dat je je doel (nog) niet behaalt dan is het een heel ander verhaal. Dan kan je gevoelens van falen hebben. Dan is de teleurstelling erg groot.

Toch is het echt niet het einde van de wereld als je een bepaald doel nog niet hebt gehaald of als het in eerste instantie mislukt is. Ja, ik weet dat het zo voelt als het gebeurt. Ik wil je toch even laten weten dat het echt niet erg is.

Iedereen heeft een eigen tempo in het leven en iedereen heeft een eigen weg. Als het de eerste keer niet lukt dan probeer je het nog een keer. Daar is niets ergs aan.

Je bent nog steeds geweldig, daar verandert niets aan als het je een keertje niet lukt.

Wat ik iedereen mee wil geven is het volgende:

Geloof in jezelf en heb vertrouwen in je eigen kunnen.

Je kan veel meer dan je denkt.

Uiteindelijk behaal je jouw doel wel. Daar geloof ik heilig in.

 

Alles komt goed.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.