Blog

Hoofdstuk 306

Hi Guys,

 

Hoe spreek jij jezelf meestal toe? Ben jij iemand die heel lief is voor zichzelf of ben jij iemand die streng is voor zichzelf?

Ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen een innerlijke criticus heeft. Dat stemmetje in je hoofd die je vertelt dat je iets niet kan of dat je niet goed genoeg bent.

Iedereen heeft weleens zo’n stemmetje. Ja, ik ook. Ik heb ook een innerlijke criticus.

Het is niet erg dat je een innerlijke criticus hebt. Het is alleen goed om stil te staan bij hoe je met jouw innerlijke criticus omgaat.

Laat je je innerlijke criticus de macht over je nemen of ben jij de baas over je innerlijke criticus?

Misschien is het eerst goed om even te kijken hoe erg het is om een innerlijke criticus te hebben.

Ik denk namelijk helemaal niet dat het heel erg is. Ik denk dat het stemmetje er ook voor zorgt dat je jezelf steeds verbetert. Het houdt je scherp. Op zich is het echt niet goed om kritisch te zijn op jezelf, want het is goed dat je jezelf blijft ontwikkelen en dat je blijft groeien.

Dus ik denk echt niet dat het heel erg is als je een innerlijke criticus hebt.

Tot een bepaalde hoogte.

Het is belangrijk dat je wel steeds bij jezelf nagaat dat je niet perfect bent en dat je ook nooit perfect zal worden.

Het is ook wel goed om een keer tevreden te zijn. Tevreden met wat je hebt gedaan of wat je hebt bereikt. Het hoeft niet altijd beter of mooier.

Ja, dat zegt iemand die niet blij was met een 7,4. Ik weet het. Het is misschien wel veel makkelijker om op te schrijven dan om het echt te doen. Ik weet het.

Ik ben iemand die haar innerlijke criticus vaak laat winnen en laat bepalen wat ik doe (of beter gezegd: wat ik niet doe).

Ik heb al vaker in blogs beschreven dat ik een groot gedeelte van mijn tijd in mijn hoofd doorbreng. Misschien dat ik daarom ook zo graag schrijf. Misschien is dat dus wel de reden dat ik graag mijn gedachten op papier wil schrijven.

Ook heb ik al vaker in blogs beschreven hoe belangrijk je gedachten zijn. Jouw gedachten bepalen vaak hoe je je voelt en hoe je iets gaat doen. Daarom is het heel erg belangrijk dat je jezelf aanleert om positief te denken.

Zo werkt het, denk ik, ook met een innerlijke criticus. Je kan een innerlijke criticus ook zien als een negatieve gedachte.

Misschien verandert het wel als we er op die manier naar gaan kijken. Een negatieve gedachte beïnvloedt je leven en dat geldt als je je innerlijke criticus laat winnen.

In mijn geval klopt het tenminste.

Wat nou als we ervoor kunnen zorgen dat we onze innerlijke criticus kunnen veranderen in een stem die ons motiveert? Iemand die ons positieve feedback geeft?

Nu hoef ik niet de hele tijd positieve feedback te hebben, maar afwisseling zou ik wel erg fijn vinden. Ik denk dat die afwisseling al heel erg veel positieve gevolgen heeft.

Als je feedback geeft aan een ander dan geef je zowel positieve als negatieve feedback. We noemen het niet voor niets ‘tips en tops’. Je doet het allebei.

Ik moet steeds denken aan een uitspraak die iemand ooit deed:

“You guys did an amazing job. But next time just a little bit better.”

Ik vind dit zo’n mooie uitspraak. In deze ene zin zit zowel een tip als een top. Je zegt eigenlijk dat mensen op dit moment echt goed bezig zijn (compliment), maar de volgende keer moet het nog iets beter (verbeterpunt). Zowel positieve als negatieve feedback in één zin.

Ik vind het een heerlijke uitspraak.

Misschien is het wel een uitspraak die we wat vaker tegen onszelf zouden moeten zeggen.

Ik denk dat we er door deze uitspraak voor zorgen dat onze innerlijke criticus is wordt afgezwakt.

Ik denk dat ik die ene zin ga omtoveren tot mijn nieuwe motto.

 

Muziek van de Week.

Ik ben een groot fan va Grey’s Anatomy en de muziek van deze band komt daar heel vaak voorbij. Deze band maakt hele mooie ballads van bekende nummers. Hierdoor maken ze bestaande nummers nog mooier. Door de versie van deze band kom je er vaak achter hoe mooi bepaalde nummers eigenlijk zijn

Vandaag hoorde ik een nieuwe cover van deze band. Ik vond dit nummer altijd al erg tof. Ik luisterde altijd al graag naar dit nummer, maar door deze versie vind ik het nummer nog veel mooier. Opeens wordt het een klein en mooi liefdesliedje met een mooie betekenis.

Ik werd op slag verliefd op deze versie. Ik heb zomaar het idee dat ik dit nummer nog heel erg vaak ga luisteren…….

 

 

 

MVDW:

Sleeping at last – Love me like you do

Het hebben van een innerlijke criticus. Iedereen heeft er eentje. Alleen gaat iedereen er anders mee om.

Ik denk echt dat het niet heel erg is om een innerlijke criticus te hebben. Ik denk juist dat het veel voordelen heeft. Het houdt je namelijk scherp en het zorgt ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen.

In zekere mate is het misschien wel noodzakelijk om een innerlijke criticus te hebben.

Je moet er denk ik wel voor waken dat die innerlijke criticus de macht over je krijgt. Dat die innerlijke criticus gaat bepalen wat je wel en niet gaat doen. Dat die innerlijke criticus gaat jouw humeur gaat bepalen. Dat moet je allemaal niet hebben.

Het is belangrijk dat je altijd in jezelf gelooft en dat je vertrouwen hebt in jezelf en in je eigen kunnen. Je kan namelijk veel meer dan je denkt.

Je zal jezelf verbazen, geloof me.

Ik heb zomaar het idee dat je op deze manier ook de macht over jezelf weer teruggrijpt. Het zal ervoor zorgen dat je innerlijke criticus niet wint.

Die innerlijke criticus is net als een negatieve gedachte. Je wil ook niet dat negatieve gedachten je helemaal overnemen.

Het is lastig om je innerlijke criticus helemaal weg te halen, want we hebben eerder gezien dat het ook positieve kanten heeft. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je die innerlijke criticus onder controle probeert te houden.

Jezelf blijven ontwikkelen is helemaal goed. Je wil jezelf altijd blijven verbeteren en daar is, denk ik, niets mis mee. Blijf wel onthouden dat je nooit perfect zal zijn.

Fouten zijn juist heel nuttig, want daar leer je weer van. Fouten zijn de lessen die je worden gegeven.

Als laatste is het ook belangrijk dat er een punt komt dat je tevreden bent met wat je hebt gedaan.

Dat leer je niet in één dag. Dat is een heel proces. Ik zit er middenin.

Misschien duurt het wel je hele leven.

Dat is ook helemaal prima.

Probeer je innerlijke criticus te omarmen, maar het is ook goed om je innerlijke criticus soms in te ruilen voor iemand die lief voor je is en die je op een positieve manier motiveert.

Je bent goed zoals je bent.

Wees een beetje lief voor jezelf.

❤️

Clannad

2 gedachten over “Hoofdstuk 306”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.