Blog

Hoofdstuk 301

Hi Guys,

Ik ben deze week ergens achter gekomen.

Ik ben erachter gekomen dat ik een beetje een haat-liefdesverhouding heb met het woord ‘moeten’.

Ik merk heel erg dat ik de hele tijd best wel voorzichtig ben met het gebruiken van het woord. Ik gebruik ‘moeten’ het liefst zo min mogelijk. Als ik het gebruik dan zeg ik er bijna altijd achter:

“Je moet natuurlijk niets.”

Wie ben ik om te vertellen wat je zou moeten doen? Wie is de ander om mij te vertellen wat ik zou moeten doen?

Toen ik deze week ontdekte dat ik iets voelde bij ‘moeten’, ging ik er over nadenken. Wat is het dan precies?

Ik kwam erachter dat ik het voor bijvoorbeeld school helemaal niet zo erg vond. Voor school vind ik het juist heel erg fijn als er tegen me gezegd wordt wat ik moet doen. Ik vraag hier zelfs specifiek naar als het me niet duidelijk is. Ik wil namelijk heel graag weten wat er van me verwacht wordt en wat ik dus moet doen en moet kunnen. Als dit ontbreekt dan vind ik dat echt heel erg vervelend (zacht uitgedrukt).

Als het gaat over opdrachten of toetsen dan vind ik het helemaal niet erg als mensen mij vertellen wat ik moet doen. Dit geldt ook voor sporten in een team. Ik luister dan graag naar je en ik kan dan ook bet wel goed volgen.

Dan is het alleen wel belangrijk op welke manier je het tegen me zegt. Ik denk dat iedereen zich wel een voorstelling van kan maken.

Ik merk namelijk ook dat ik soms juist weerstand voel als iemand tegen me zegt dat ik iets moet. Het zorgt er soms zelfs voor dat ik iets juist niet doe.

Nu vraag je je misschien af:

Waar kwam je dan deze week achter?

 

Ik merkte deze week dat ik van mezelf dingen moet doen.

Dat klinkt misschien een beetje vaag. Ik zal twee voorbeelden geven:

 

1) Lezen

Misschien weten jullie nog wel dat ik me had voorgenomen dat ik meer wilde lezen. Ik heb al een aantal hele toffe boeken gelezen.

Het ging een hele tijd echt goed. Ik las bijna elke dag. Heel af en toe sloeg ik een dag over, maar over het algemeen las ik elke dag.

De laatste 2 maanden is het wat minder gegaan. Ik las niet meer dagelijks. Ik heb soms weken niet gelezen. Niet omdat ik het geen leuk boek vond, maar meer dat ik mezelf er geen tijd voor gaf. Ik hield er geen rekening mee in mijn planning.

De afgelopen dagen heb ik het weer opgepakt. Met als resultaat dat ik gisteren ‘South of Forgiveness’ van Thordis Elva en Tom Stranger  uit heb gelezen. Ik vond het zo’n verschrikkelijk mooi boek. Het is echt een aanrader.

Nu heb ik mezelf echt wel voorgenomen om weer elke dag te lezen. Ik ga straks even kijken aan welk boek ik vandaag ga beginnen. Hier wil ik eigenlijk dagelijks in gaan lezen.

Wish me luck.

2) Schrijven

Ik roep ook al een tijdje dat ik veel meer wil gaan schrijven. Wat ik dan wil schrijven, weet ik niet. Ik wil gewoon meer schrijven. Ik wil graag meer schrijven omdat ik het erg leuk vind en omdat het me echt helpt. Op één of andere manier doe ik het niet. Ik schrijf niet meer dan hiervoor.

Waar komt het dan door dat ik niet meer lees en meer schrijf?

Ik denk dat het komt omdat ik van mezelf meer moet lezen en meer moet schrijven. Nu ligt het bij deze twee dingen wel net iets anders.

Bij het lezen is het wel echt moeten. Van mezelf moet ik meer lezen, omdat ik het altijd leuk heb gevonden. Ook haal ik er veel inspiratie vandaan en leer ik nieuwe dingen.  Ook hoor ik alleen maar dat iemand die schrijft veel zou moeten lezen, want dan leer je beter schrijven.

Bij het schrijven doe ik het omdat ik me meer wil ontwikkelen. Op zich zit daar voor mezelf geen moeten achter. Nou ja, ik vind wel dat ik meer moet schrijven om mezelf te ontwikkelen en erin te groeien. Maar bij schrijven is het meer dat ik het goed wil doen. Ik leg de lat veel te hoog voor mezelf. Ik vind dat mijn schrijven goed moet zijn voordat ik het doe of voordat ik er iets mee wil doen.

Ik ga dus eigenlijk voorbij aan het feit wat ik er voor mezelf uithaal.

Ik ga voorbij aan het vermakelijke/leuke aspect van deze twee dingen.

Dus waar ik eigenlijk achter ben gekomen deze week is het volgende:

Ik moet heel veel van mezelf en hierdoor vergeet ik dat dingen ook leuk kunnen zijn.

 

Muziek van de Week.

Wauw wat een week! Het songfestival in Nederland. Wat een evenement!

Ik heb er echt van genoten. Terwijl ik echt geen fan ben van het songfestival. Ik heb toch wel alle drie de shows gezien en ik vond het prachtig. Nederland mag trots zijn op het Songfestival van 2021.

Willen we het nog over de uitslag hebben? Wat was het bizar zeg! Ik heb met veel verbazing gekeken. Italië, gefeliciteerd!

Nederland op plek 23?! Hoe dan?!

Ik had echt niet verwacht dat Nederland zou winnen, maar ik had wel verwacht dat we iets hoger zouden eindigen. Naar mijn mening was de inzending namelijk echt veel beter dan plek 23.

Ik ben door zijn deelname voor Nederland echt een beetje verliefd geworden op deze artiest. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe goed ik hem vind. Ik luister nu naar zijn muziek op Spotify en wauw. Wat maakt deze man toffe muziek zeg!

Naast ‘Birth of a new age’ vind ik dit zijn mooiste nummer. Ik word hier altijd zo blij van. Dit nummer staat bij mij al een hele tijd op repeat.

Muziek van de Week:

Jeangu Macrooy – High on You

De akoestische versie van ‘Birth of a new age’ is zo ontzettend goed. Het luisteren en kijken meer dan waard.

 

Anderen die jou vertellen wat je moet doen.

In sommige gevallen is het acceptabel en heb ik er echt geen problemen mee. In andere situaties kan ik er heel slecht tegen.

Ik weet toch zelf wel wat ik moet doen? Ik ken mezelf toch het beste? Het is toch mijn leven? Wie ben jij om te zeggen wat ik moet doen?

Een haat-liefdesverhouding met moeten dus.

Ik kan er niet veel meer of minder van maken.

Heeft dit hoofdstuk nog een soort conclusie of eindboodschap?

Ehm.

Het is belangrijk dat je doet waar jij je goed bij voelt. Laat anderen je niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Als ze het wel doen dan is het altijd aan jou of je het wel of niet doet. Dit is natuurlijk per situatie anders.

Het maakt namelijk uit of iemand je coacht of wanneer iemand vindt dat diegene het beter weet.

Toch bepaal je nog altijd zelf wat je doet of niet. Volg hierin altijd je gevoel.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je niet vergeet dat je plezier hebt in wat je doet.

Waar voel jij je goed bij? Waar word jij blij van?

Vergeet dat alsjeblieft nooit. Laat anderen je niet iets doen waar je niet gelukkig van wordt. Maar dit geldt ook voor jezelf: laat jezelf niet iets waar je eigenlijk niet achter staat of waar je je eigenlijk niet goed bij voelt.

Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn. Soms lukt iets je niet. Wat dan nog? Daar leer je toch van?

Wees niet te streng voor jezelf. Meer dan je best kan je namelijk niet doen.

Het komt uiteindelijk allemaal echt wel goed. Soms is het juist de kunst om even helemaal niets te doen en het maar te laten gebeuren.

Als jij iets niet doet wat van anderen (of van jezelf)  wel zou ‘moeten’ dan betekent het niet dat je een slecht mens bent. Het ergste wat er kan gebeuren is het dat je ervan leert.

Ja, ik zeg het nu wel heel makkelijk. Ik weet uit ervaring dat het echt niet zo simpel is.

Wat moet je dan?

Je moet natuurlijk helemaal niets.

Okay, misschien moet je wel iets doen.

Je moet altijd voor jezelf kiezen. Je moet datgene doen waar jij je goed bij voelt.

Daarnaast moet je niet te streng zijn voor jezelf. Maak ook plezier en accepteer dat je dingen ook moet leren.

 

Verder moet je helemaal niets.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.