Blog

Hoofdstuk 296

Hi Guys,

Woorden. We gebruiken ze de hele dag. We horen of zeggen ze de hele dag. Ook schrijven we of lezen ze de hele dag. Mijn blog bestaat ook uit woorden. We zijn de hele dag bezig met woorden. Alleen zijn we misschien niet de hele dag bezig met wat woorden betekenen en welke impact ze hebben.

Soms vergeten we dat woorden echt heel veel pijn kunnen doen. Woorden die je blijven achtervolgen, woorden die je hele stemming beïnvloeden, woorden die je verdrietig maken en die je echt pijn doen.

Ja, ze bestaan echt.

Ik vrees dat iedereen dit weleens mee heeft gemaakt. Vaak weet je niet eens dat die woorden je pijn doen. Je weet het pas op het moment dat iemand het tegen je zegt.

Ik heb het ook meegemaakt.

Wat doe je dan op het moment dat iemand zoiets tegen je zegt? Wat doe je als bepaalde woorden je echt raken?

Ik verstijfde. Ik wist niet goed wat ik moest doen.

Want ja, wat doe je? Het is moeilijk om in de heat of the moment een weerwoord te hebben. Op zo’n moment is het zo moeilijk om jezelf te verdedigen.

Je weet gewoon niet wat je moet zeggen en je wordt ook overvallen met de emoties en gevoelens die op dat moment door je heen gieren. Daarom laat je het dus vaak maar over je heen komen.

Pas later weet je echt hoe je had willen reageren. Dan weet je wat je had kunnen zeggen. Vaak bedenk je ook van alles wat je had willen zeggen, maar nooit had gedurfd.

 

Ik ken het allemaal ?.

Misschien beslis je op een later moment om nog met diegene te praten. Zodat je op die manier nog duidelijk kan maken wat zijn/haar woorden voor jou hebben betekend en wat ze met jou hebben gedaan. Dan zijn er twee soorten reacties:

 

1) Oprechte excuses en iemand die jouw kant probeert te begrijpen. Er volgt een mooi en open gesprek.

2) Een excuses omdat het zo hoort en iemand die zegt dat het jouw fout is. Misschien doet dit nog wel meer pijn en je gaat de schuld bij jezelf zoeken.

Ik ga maar heel eerlijk met jullie zijn: ik ken beide opties.

Optie 1 vind ik echt heel erg fijn. Ik zou willen dat het altijd zo ging.

Optie 2 vind ik echt verschrikkelijk. Het voelt voor mij dan echt als een trap na. Het blijft soms niet eens bij één trap (maar dat is weer een ander verhaal).

Hoe ga je daar dan mee om?

De grootste valkuil is dat je het echt bij jezelf gaat zoeken. Je zegt dat het jouw schuld en je vindt dat jij je gedrag moet veranderen. Misschien moet je maar minder gevoelig worden. Misschien moet je jezelf wel in de spiegel kijken en onderzoeken waarom die ene uitspraak je zoveel raakte. Het is je eigen schuld dat die opmerking jou wat doet. Jij bent gewoon veel te gevoelig. Dat is niet mijn fout.

Het is een valkuil waar ik heel erg vaak in heb gestapt en waar ik nog steeds weleens instap.

Maar is dat wel zo? Is het altijd je eigen fout?

Nee dat geloof ik niet.

Het is veel te makkelijk als iemand anders het bij jou neerlegt. Dan hoeven ze er zelf niet meer naar te kijken.

Het is niet jouw schuld dat bepaalde opmerkingen je raken. Woorden kunnen namelijk behoorlijk pijn doen.

De schuld ligt niet bij jou. Jij hoeft geen dikkere huid te ontwikkelen. Het is niet zo dat jij te gevoelig bent.

Ligt de schuld dan volledig bij een ander?

Nee, dat denk ik ook niet.

Ik denk niet echt dat de schuld echt bij één iemand ligt. De schuld gaat veel verder dan een bepaald persoon. Het heeft namelijk met de hele maatschappij te maken. Het heeft te maken met beeldvorming.

Hoe kijken we aan tegen (groepen) mensen? Wat zijn onze vooroordelen?

Die dingen hebben veel meer te maken met de woorden die pijn doen. Dus nee, je kan niet één iemand hiervoor aanwijzen.

Het enige wat we kunnen doen, is bewustwording.

Je bewust zijn en worden van je woorden en de impact die dit kan hebben op anderen. Daarnaast is het belangrijk dat je iemand serieus neemt als hij/zij zegt dat bepaalde woorden pijn doen.

Kijk niet aan wie het ligt, maar probeer elkaar te begrijpen. Dat is (denk ik) het allerbelangrijkst.

 

Muziek van de Week.

Dan is het nu mijn taak om een nummer te zoeken bij deze blog. Oh jeetje, dat was nog moeilijker dan ik van tevoren had bedacht. Ik wilde namelijk wel echt een nummer die bij dit onderwerp past.

Toen dacht ik weer aan een te gekke film die ik had gezien en ik bedacht me dat die film zo’n mooie boodschap heeft. Heel toevallig heeft deze film ook heel veel muziek met een hele mooie boodschap.

Ik kon eigenlijk niet anders dan dit nummer kiezen.

Dit nummer zegt precies wat ik met deze hele blog probeer te zeggen.

Iedereen is uniek en iedereen mag er zijn. Jij hoeft je niet aan te passen aan anderen. Wees jezelf en heb respect voor iedereen. Iedereen mag er zijn.

Daarnaast straalt dit nummer zoveel kracht uit!

MVDW:

The Greatest Showman – This is me

 

Het is zo belangrijk dat we naar elkaar blijven kijken en dat we elkaar proberen te begrijpen. Ga het gesprek met elkaar aan.

Leg niet te snel de schuld bij iemand. Zeg niet zo snel dat iemand te gevoelig is of dat iemand in de spiegel moet kijken.

Neem iemands gevoelens serieus. Zeg niet dat bepaalde gevoelens of bepaalde pijn nergens voor nodig is. Dat voel jij misschien zo, maar voor een persoon is het wel echt en is het heel serieus.

De kans is heel groot dat jij niet de intentie hebt om met jouw woorden een ander pijn te doen. Vaak gebeurt het namelijk onbewust. Dit betekent alleen niet dat het minder pijn doet.

Het minste wat je dan kan doen is met iemand in gesprek gaan. Een open en eerlijk gesprek waarin je elkaar probeert te begrijpen. Waarbij alle gevoelens er mogen zijn. Niet een gesprek waarin je alles misschien nog wel erger maakt door te zeggen dat iemand maar naar zichzelf moet kijken.

Kijk naar elkaar.

Wees lief en respectvol naar elkaar. Iedereen is een mens. Iedereen heeft gevoelens.

Wat voor jou geen pijn doet, doet voor een ander misschien wel heel veel pijn.

Wees je daar bewust van.

Iedereen maakt weleens een opmerking waarvan iemand spijt van heeft. Ik doe dat ook. Het minste wat je kan doen is je excuses aanbieden en je verdiepen in de ander.

Kies je woorden bewust. Voor je het weet geef je iemand een heel vervelend gevoel.

Dit neemt niet weg dat woorden ook heel erg mooi kunnen zijn.

Woorden kunnen iemand maken of breken.

Wees je bewust van de kracht van woorden.

Dat is alles wat ik je mee wil geven. Doe ermee wat je wil ?.

❤️

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.