Blog

Hoofdstuk 274

Hi Guys,

 

Gisteren moest ik opeens denken aan wat iemand twee jaar geleden tegen me heeft gezegd:

Ik kijk als ontspanning niet naar Netflix, omdat dat geen ontspanning is. Ik ben namelijk nog steeds bezig met van alles.

 Ik durf niet meer met 100% zekerheid te zeggen wie deze uitspraak deed, maar ik weet wel dat het een docent was.

Wat ik wel zeker weet, is er veel ongeloof door de klas ging. Mensen waren geschokt door zijn uitspraak, want het kijken van series/films was voor velen juist een vorm van ontspanning.

Ik moest gisteren weer aan deze uitspraak denken, omdat ik ‘The Crown’ aan het kijken was. Ik ben vorige week begonnen aan seizoen 1 en sindsdien ben ik echt verliefd op de serie. Ik ben inmiddels bij seizoen 2. De serie is echt een hele grote aanrader!

Maar goed, ik moest dus aan de uitspraak van mijn docent denken omdat Queen Mary in ‘The Crown’ een uitspraak deed:

To do nothing is the most difficult job in the world.

 Ja, de context waarin Queen Mary het zei was heel anders dan de context waarin mijn docent het zei. Maar toch moest ik aan mijn docent denken.

De volgende vraag kwam namelijk bij mij op toen ik over de uitspraak na ging denken:

Wanneer heb ik eigenlijk voor het laatst helemaal niets gedaan?

Ik kan het me eigenlijk niet meer herinneren. Zover ik weet doe ik altijd wel iets. Ik vind het heerlijk om op een vrije dag een serie of een film te kijken. Maar ik doe eigenlijk altijd wel wat.

Zelfs als ik iets aan het kijken ben dan kijk ik weleens op mijn telefoon of dan doe ik iets anders dan kijken. Dat komt vaak omdat ik het dan eigenlijk niet zo leuk vind.

Ik heb ook weleens verteld dat ik het heerlijk vind om naar een podcast te luisteren. Maar dat kan ik alleen als ik ondertussen iets anders kan doen.

Ik zorg er dus eigenlijk voor dat ik altijd iets te doen heb. Of ik nou iets kijk, iets schrijf of dat ik iets anders doe.

Er zijn heel weinig momenten waarbij ik alleen ben met mijn gedachten. Er is bijna nooit een moment waarbij ik alleen met mezelf ben en met mezelf bezig ben.

Dat gebeurt alleen ’s nachts. Dan ben ik aan het slapen en aan het dromen. Verder doe ik dus niet zoveel.

Tijdens vakanties heb ik veel tijd om echt na te denken. Maar zelfs dan zorg ik ervoor dat ik echt iets te doen heb. Ik maak dan bijvoorbeeld puzzels of ik doe spelletjes. Er zijn geen momenten waarbij ik echt niets doe.

Misschien is het goed om eerst even stil te staan bij wat ik zie onder ‘niets doen’.

Wat is dan ‘echt niets doen’?

Ik denk dat je ‘echt niets doet’ als je een moment neemt waarbij je alleen bent met je gedachten. Denk dus aan mediteren of een moment van stilte. Je bent echt even alleen met jezelf bezig.

Ik denk dat deze tijd (de coronatijd) ook wel het moment is waarbij je met dit onderwerp bezig kan zijn. Dat komt omdat er nu zoveel is weggevallen. Nu kan je natuurlijk weer wat meer, maar dat heeft ook even geduurd.

Ons drukke leven werd even ingeruild voor een leven waarbij we opeens niets te doen hadden. Dat was voor velen een klap.

Ik denk dat we nu in een tijd leven waarbij we altijd maar door moeten gaan. We gaan maar door en we hebben het altijd druk.

Ik ben ook zo iemand. Ik wil ook het liefst alleen maar bezig zijn. Ik raak bijna in de stress als ik niets te doen heb. Dan denk ik:

Vergeet ik niet iets? Heb ik echt wel alles gedaan?

Eigenlijk is dat heel raar. Toch?

Misschien weet ik wel helemaal niet meer hoe het is om niets meer te hoeven doen. Weet ik nog wel hoe dat is en hoe ik daarmee om moet gaan?

Blijkbaar niet.

Ik weet niet eens meer hoe het is om me te vervelen. Dat komt omdat er altijd wel iets te doen is.

Er is altijd wel iets om te kijken en vergeet je telefoon/iPad niet. Je hoeft dat maar te pakken en je hebt iets te doen.

De hele tijd krijgen we zoveel informatie. Het blijft maar doorgaan. Wij blijven maar doorgaan. Als dat even stopt dan lijkt het wel of we in paniek raken.

Denk alleen al aan wat je als eerste doet als je opstaat. Ik kijk als eerste of ik niet iets heb gemist. Wat is er op social media gebeurt?

Dat is eigenlijk heel erg raar. Ik vind het wel raar als ik er zo over nadenk.

Als kind verveelde ik me nog weleens. Als was ik altijd al goed om mezelf te vermaken. Maar nu weet ik bijna niet meer hoe het is om mezelf te vervelen. Ik weet niet meer hoe het is om ‘niets meer te kunnen doen’.

Tijd om daar verandering in te gaan brengen.

 

Muziek van de Week

Een week geleden kwam er eindelijk weer een nieuw nummer uit van deze artiest. Ze heeft ervoor gekozen om weer een nummer in het Nederlands uit te brengen.

Vanaf het moment dat ik dit nummer hoorde, was ik echt verliefd. De tekst is zo ontzettend mooi. Het nummer raakt mij echt heel erg. Het nummer is met zo ontzettend veel emotie gezongen en dat hoor je. Ze zong dit nummer ook bij ‘Jinek’. De live versie is misschien nog wel mooier dan de studioversie.

Dan heb ik het nog niet eens over hoe goed deze artiest is. Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik heel erg tegen deze vrouw opkijk. Ik ben alleen maar heel erg blij met dit nieuwe nummer. Ik kan nu al niet wachten op nog meer nieuwe nummers.

She is back. Ze is beter dan ooit tevoren.

MVDW:

Glennis Grace – Geen Traan

Ik kan nu wel heel erg gaan zeggen dat ik ervoor ga zorgen dat ik vaker ‘niets’ ga doen. Maar de kans is groot dat me dat niet gaat lukken. De omschakeling is denk veel te groot.

Toch ga ik mijn best doen. Het hoeft niet heel lang te duren. Het gaat erom dat je elke dag een moment neemt waarbij je echt even alleen met jezelf bezig bent.

Een moment waarbij je alleen met jezelf en je gedachten bent.

Of het effect heeft? Dat durf ik echt niet met zekerheid te zeggen.

Toch denk ik wel dat het enige effect kan hebben. Je staat toch even stil bij jezelf.

Je wordt je bewuster van jezelf en hoe je er zelf bij zit.

Hoe voel ik me op dit moment? Wat wil ik allemaal? Wie ben ik? Wat is er vandaag allemaal gebeurd en wat gaat er nog gebeuren?

Dat zijn toch ook vragen die heel belangrijk zijn. Ze hebben te maken met jou en je eigen ontwikkeling. Het draagt ook bij aan hoe je naar jezelf kijkt en het draagt al helemaal bij aan de relatie die je met jezelf hebt.

Uiteindelijk moet je het met jezelf vol kunnen houden.

Het is heel moeilijk om even niets te doen. Ik denk dat je er zelf ook even aan moet wennen. Maar ik weet bijna zeker dat het je ook zo ontzettend veel oplevert.

Het kan veel nieuwe en mooie inzichten geven.

Ik ga mijn best doen om soms even helemaal niets te doen.

❤️

Clannad

1 gedachte over “Hoofdstuk 274”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.