Blog

Hoofdstuk 199

Hi Guys,

Zoals jullie weten is het schooljaar bijna afgelopen. Iedereen is druk bezig met het afronden van jaar 2. We hebben de laatste vakken, we moeten de laatste dingen afronden, over een tijdje zijn de laatste tentamens en we hebben de laatste gesprekken. Iedereen is zich eigenlijk al een beetje aan het voorbereiden op de zomervakantie.

Ik ook….

Ik kan echt niet wachten tot het vakantie is!

Maar goed, nog heel even geduld.

Ik wil het deze week helemaal niet met jullie hebben over het einde van dit schooljaar. Want ja, wat moet ik daar nou over vertellen? Misschien komt dat later nog wel een keer (of niet).

Nee, wil het met jullie heel ergens anders over hebben. Nou ja, heel ergens anders? Het heeft wel een klein beetje met school te maken.

Bij de opleiding Sociaal Werk komen er best wel vaak vakken voorbij waarin je jezelf best wel open stelt. Het zijn vakken die je na laten denken over je eigen leven.

Vorig jaar viel dit nog best wel mee, maar dit jaar zit er elke periode wel één vak die best wel persoonlijk is. Zo lijkt het in ieder geval. 

Deze periode is het ook weer raak. We hebben een vak waarin je best wel persoonlijke dingen deelt met elkaar. 

En ik heb daar op zich geen moeite mee. Van mij mag je echt alles aan mij vragen en ik wil alles ook echt wel beantwoorden.

Maar toch laat zo’n vak je best wel even nadenken. 

Zo’n vak zorgt ervoor dat je over dingen na gaat denken waar je normaal nooit over na zal denken. 

En heel eerlijk: ik denk dat zo’n vak daar ook voor is bedoeld ?.

Nee, maar even zonder dollen.

Deze periode hebben we een vak ‘Omgaan met seksualiteit en intimiteit’. En eigenlijk gaat dit vak over het feit dat je seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maakt met je cliënt. Je moet je hier als hulpverlener niet voor schamen.

In dit vak bespreken we best wel veel persoonlijke dingen. Er wordt van alles gevraagd over je eigen ervaringen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. En geloof me: dit gaat over veel meer dan alleen seks.

Maar ik vind het vooral een heel erg leuk vak, want het vak laat je echt over dingen nadenken. Maar je komt ook hele leuke dingen over elkaar te weten ☺. Ik vind het wel heel belangrijk dat wij dit vak krijgen.

Tijdens de les van deze week moesten we in tweetallen met elkaar praten over een onderwerp naar keuze.

En op een gegeven moment hadden we het over mijn handicap en in hoeverre ik mijn handicap mijn leven wel/niet laat bepalen. En toen zei mijn klasgenootje tegen mij: ‘ Het is niet raar dat je er nu mee bezig bent, want door dit vak moet je er gewoon vaker aan denken.’ 

En dat zette mij weer aan het denken.

Normaal ben ik namelijk echt niet bezig met mijn liefdesleven en de invloed van mijn handicap hierop, maar door zo’n vak komt het toch even aan de orde. 

Zo kom je achter dingen waar je normaal eigenlijk niet achter zou komen. 

Je leert een andere kant van jezelf kennen. Alleen maar omdat je een vak hebt op school.

Een paar maanden geleden zei een klasgenootje wat zij had gemerkt tijdens deze twee jaar Sociaal Werk. Ze zei:

Ik merk echt dat ik verandert ben sinds ik deze opleiding doe. Je moet voor deze opleiding zo ontzettend veel over jezelf nadenken. Je komt jezelf bijna dagelijks tegen door deze opleiding.

Tweedejaars student Sociaal Werk

En ik denk dat ik nu pas precies begrijp wat ze toen bedoelde. 

Het klopt inderdaad dat je jezelf tijdens deze opleiding best wel vaak tegenkomt. Voor bijna elk vak moet je wel reflecteren op jezelf. Er wordt elke keer wel gevraagd hoe dit voor jou is of er wordt gevraagd naar je eigen ervaringen.

Maar het komt ook voor dat je door de geleerde theorie jezelf of alles om je heen opeens beter gaat begrijpen.

En er zijn momenten waarbij ik denk: moet dit nou? Of: waar is dit goed voor?

Maar achteraf kom je er pas achter dat het toch best wel goed is dat je nu daarover na hebt gedacht. Achteraf blijkt dat al deze vragen je toch hebben geholpen.

Op deze manier zijn er best vaak momenten waarbij ik mezelf tegenkom. 

En soms is het best wel confronterend. Maar het is soms ook gewoon heel erg fijn om te weten hoe het allemaal zit. 

Maar het is vaak echt heel erg leerzaam.

En weet je wat ook heel erg helpt?

Het feit dat je klasgenoten er ook mee bezig zijn!

Het is heel erg fijn om te zien dat je klasgenoten zichzelf ook openstellen, want dan is het voor jezelf ook makkelijker om jezelf open te stellen.  En je leert er ook nog eens heel erg veel van en soms herken je je in elkaars verhaal.

Soms is het zo ontzettend eng om jezelf open te stellen, maar het kan ook zo ontzettend fijn zijn. Het kan soms zo’n opluchting zijn als je het hebt gedaan.

Het is niet zo dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Bij openstellen/jezelf tegenkomen blijft het eng. Hoe vaak je het ook doet.

Muziek van de Week

Dit weekend heb ik een aantal nieuwe albums geluisterd. En er was 1 album die er voor mij heel erg bovenuit sprong. En dan op een hele positieve manier.

Ik was zo positief verrast toen ik naar dit album luisterde. Want wat een ontzettend goede muziek staat er op dit album zeg!

Ik heb van elk nummer genoten! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de zangers.

Ik kan je beloven dat ik nog heel erg vaak naar dit album ga luisteren. Ze hebben er een fan bij!

Dit nummer stak er voor mij wel met kop en schouders bovenuit. Wat een heerlijk nummer is dit zeg!

Muziek van de Week:

Mell & Vintage Future – Call My Name 

Zal je ooit voor de volle 100% jezelf leren kennen? Kom je er ooit helemaal achter hoe jij precies in elkaar zit?

Nee, ik denk het niet.

Ik denk dat je jezelf altijd tegen gaat komen. 

En ik denk dat ik dat juist het leuke van alles vind. Je bent nooit uitgeleerd. Elke keer kom je weer nieuwe dingen van jezelf te weten.

Ik zou zeggen:

Ga eens op onderzoek uit. Probeer eens iets nieuws over jezelf te weten te komen. 

Ik durf te wedden dat je jezelf zeker zal gaan verrassen! 

Ik heb mezelf ook al heel veel keren verrast. En ik weet ook dat ik mezelf nog heel erg vaak zal gaan verrassen.

En heel vaak moet je dingen gewoon ervaren voordat je weet hoe je in elkaar zit. 

Ik geloof dat je echt een beter mens wordt als je meer over jezelf weet. 

En als je dat weet dan begint het echte werk pas, maar daar kom ik later nog wel een keer op terug…….

Clannad

PS. Voordat jullie gaan, wil ik jullie er nog even aan herinneren dat volgende week Blog 200 online komt!  En ik deze blog wil ik al jullie vragen gaan beantwoorden. Dus heb je een hele leuke/mooie/grappige/interessante vraag voor mij? Stel deze dan snel aan mij en wie weet geef ik volgende week wel antwoord op jouw vraag! Onthoud: je mag echt alles vragen. Dus grijp deze kans!en wie weet geef ik volgende week wel antwoord op jouw vraag! Onthoud: je mag echt alles vragen. Dus grijp deze kans!

PPS. Heb je al gezien dat je je in kan schrijven voor de enige echte nieuwsbrief? Nee? Kijk dan snel even hier en schrijf je dan meteen in! Op deze manier mis je nooit meer iets rondom Clannad♥︎My Life!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.