Blog

Hoofdstuk 191

Hi Guys,

Kwetsbaar zijn. Misschien is het wel het aller engste wat je kan doen. 

Ik denk toch dat iedereen altijd iets voor zichzelf wil houden. Ik denk dat iedereen iets heeft waar niemand iets over mag weten. Het hoeft niet iets groots te zijn hoor, maar je deelt het liever gewoon niet met iedereen. 

Je open durven stellen. Naar iedereen open zijn. Alles vertellen wat er in je om gaat en waar je mee zit.

Is er iemand die dit zomaar doet?

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik doe dit niet zomaar. Ik ben niet zomaar compleet open over alles wat er in me omgaat. 

Maar ik weet bijna 100% zeker dat ik niet de enige ben die dit doet (of juist niet doet…).

Een vraag die ik me dan vaak stel is: is het erg dat we dit niet doen?

En vaak weet ik dan wel wat ik op deze vraag zou antwoorden, maar nu moet ik er toch iets langer over nadenken. En eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet wat ik erop zou antwoorden. 

Misschien zou ik alle twee de antwoorden maar even langslopen.

Is het erg dat we niet altijd helemaal open zijn naar anderen?

  • Nee

Ik denk niet dat het heel erg is dat we niet altijd helemaal open zijn naar elkaar. Niet iedereen hoeft toch alles van je te weten? Er zijn nou eenmaal bepaalde dingen die je voor jezelf wilt houden. Je bepaalt zelf wat je wel en niet wil vertellen. Als je iets niet wil vertellen dan moet je dat maar respecteren.

  • Ja

Het is wel erg dat we niet altijd open zijn naar iedereen. Je kan zelf met bepaalde dingen zitten die je eigenlijk met anderen wilt delen, maar je doet het niet. Je blijft er zelf mee zitten en je hebt er zelf last van. Dus eigenlijk maak je het jezelf moeilijk als je met bepaalde dingen blijft zitten. Zeg het gewoon als je ergens mee zit.

Voor een deel ben ik #TeamJa en voor een deel ben ik #TeamNee. Ik pas gewoon in allebei de teams. 

Voor school hebben wij een persoonlijk leerdoel moeten formuleren (wat wil jij heel erg graag leren?). Dit leerdoel ging je dan in de klas bespreken en daar ging je zelf ook onderzoek naar doen. Hoe komt het dat ik hier zo mee zit en waarom wil ik dit heel erg graag leren? Deze uitkomsten ging je dat presenteren in de klas. 

Je moest je dus best wel kwetsbaar opstellen voor een groep van 14 mensen. 

Jullie weten misschien wel dat ik het erg leuk vind om voor een groep te praten, maar ik was deze keer echt bloednerveus. Ik was echt gespannen voor deze presentatie. En ik kan je vertellen dat het verder ging dan gezonde spanningen.

En weet je waarom ik zo gespannen was?

Ik werd een soort van gedwongen om mezelf open te stellen.

Er werd wel de hele tijd gezegd dat je zelf bepaalt wat je wel en niet ging vertellen, maar toch moest je je openstellen. Je moest je kwetsbaar opstellen. En ik moet je zeggen dat ik dat doodeng vind.

Ik ben iemand die als ‘sterk persoon’ gezien wil worden. Ik zorg er voor dat niemand mij als ‘kwetsbare vrouw’ ziet, want dat label krijg ik al door de samenleving op me geplakt. Ik wil gewoon laten zien dat ik alles alleen kan en dat ik niemand nodig heb. Ik ben die sterke vrouw die alles wel aankan.

Maar dat ‘moest’ ik tijdens dat gesprek en tijdens die presentatie loslaten. Ik ‘moest’ me juist kwetsbaar opstellen.  

Maar het is gelukt hoor. Ik heb mezelf opengesteld voor een groep mensen. Al vond ik het doodeng. Maar alles is goed gegaan. Ik heb een ‘voldoende’ gekregen voor die presentatie dus alles is goed gekomen.

Ik ben iemand die zich niet zomaar openstelt naar iedereen. Dat komt omdat er in mijn leven genoeg mensen zijn die mij pijn hebben gedaan. 

Ik ben wel een open boek. Ik vertel echt wel dingen, maar je moet ze wel eerst aan me vragen. Als je niets vraagt dan zeg ik niets. 

Ohja en het allerbelangrijkste: ik moet je vertrouwen. Als ik je niet vertrouw of als ik me niet veilig voel bij je dan kan je nog zo hard je best doen, maar dan krijg je echt niet alles los hoor.

In mijn blog ben ik heel erg open over van alles en nog wat en ik vertel hier waar ik mee zit, maar ik weet precies wat ik wel en wat ik niet vertel. Er zijn gewoon bepaalde grenzen die ik voor mezelf heb gesteld.

Maar alles wat ik hier vertel, is wel waar. Ik maak niets mooier dan dat het is. En ik maak ook iets niet erger dan het is. Ik ben 100% eerlijk in alles wat ik hier vertel.

Ik denk dat dat helemaal niet zo erg is dat ik niet alles met jullie deel, want waarom zou ik alles over mezelf met jullie delen? Waarom zou ik werkelijk alles van mijn leven met jullie delen? Waarom zou ik dat doen?

Ik zou het wel willen hoor (denk ik), maar ik denk dat ik dan nog heel erg lang bezig ben. En ik denk ook niet dat het heel erg interessant is. En ik probeer er ook altijd een boodschap in te stoppen.

Ik deel met jullie dingen waarvan ik denk dat jullie het interessant vinden of waar jullie iets aan hebben. En soms deel ik iets met jullie wat ik echt even ergens kwijt moet. 

Maar ik deel echt niet alles met jullie.

En ik denk (weet bijna zeker) dat daar helemaal niets mis mee is.

Zolang je er zelf maar geen last van hebt. Zolang ik maar nergens (onnodig) mee blijf zitten en zolang ik datgene maar ergens anders kwijt kan. Desnoods bij iemand anders.

Deel alleen iets als jij het wil en als jij de behoefte voelt om iets te delen. Als je iets echt (nog) niet wil delen dan is daar helemaal niets mis mee. Maar denk altijd aan jezelf.

Muziek van de Week

Gisteren heb ik heel veel nieuwe albums geluisterd. Ik ben weer overspoeld met heel erg veel mooie muziek. Ik zou deze website maar in de gaten houden, want binnenkort weten jullie over welke albums ik het heb ?.

Ik heb gister ook weer geluisterd naar muziek van Matt Simons. En opeens wist ik weer waarom ik hem ooit op social media ben gaan volgen. Wat een verschrikkelijk goede muzikant is dat zeg! Wat maakt hij mooie muziek en zijn teksten zijn zo ontzettend mooi. En dan heb ik het nog niet eens over zijn stem gehad…..

Dit nummer staat op het nieuwe album van Matt Simons en dit nummer past perfect bij deze blog.

Matt vraagt namelijk aan zijn partner om zich open te stellen tegenover hem. Hij wil zijn geliefde namelijk echt gaan begrijpen, maar daarvoor moet zij zich wel eerst openstellen.

Muziek van de Week:

Matt Simons – Open Up

Weet je wat mijn leerdoel was voor school?

Ik wil me kwetsbaar op kunnen stellen in het bijzijn van anderen. 

De afgelopen week heb ik me gerealiseerd dat je kwetsbaarheden juist iets positiefs zijn. Het zijn dingen die je vormen en het zijn dingen die je mens maken. Door die kwetsbaarheden ben jij geworden wie je nu bent. Ze hebben je gevormd. 

Bedankt Ruben Hein voor deze mooie woorden!

Je zou je kwetsbaarheden moeten omarmen en ze met anderen moeten durven delen. 

Het is verdomd eng om je kwetsbaar op te stellen tegenover anderen, maar het kan ook zo verschrikkelijk mooi zijn. Je helpt er niet alleen jezelf mee, maar je kan anderen ook helpen.

Je kwetsbaar opstellen kan heel erg eng zijn,

maar het kan ook zo ontzettend mooi zijn.

Clannad 

PS: Hoe vinden jullie de nieuwe look van de website?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.