Blog

Hoofdstuk 185

Hi Guys,

Bij ons in de klas is een spannende periode aangebroken: solliciteren voor een stage.

Bijna iedereen uit onze klas heeft al sollicitatiebrieven gestuurd en er zijn al veel mensen op gesprek geweest voor een stage.

Ik ook. Ik heb al drie brieven gestuurd en ik ben bij alle drie uitgenodigd voor een gesprek. Een van die gesprekken had ik afgelopen week.

En ik vond het zo ontzettend spannend! Maar volgens mij ging het gesprek wel goed. Ik werd heel erg enthousiast van de mensen met wie ik sprak. En ik kreeg heel veel zin om daar stage te gaan lopen. Ik ben alweer een stapje dichterbij, want ik mag over 1,5 week een ochtendje meelopen bij de organisatie J. Ik ben ontzettend benieuwd.

To be continued……..

Binnen de opleiding heeft het kiezen van je stageplek veel gevolgen voor het verloop van je studie.

Met het kiezen van een stageplek bepaal je ook in welke richting je af wil studeren. 

Kortgezegd heb je bij ons op in de opleiding drie verschillende richtingen waarin je kunt afstuderen. Je stage bepaalt welke richting je opgaat en waarin je dus gaat afstuderen. 

Maar er zijn mensen in mijn klas die nog niet zo goed weten welke kant ze op willen. Ze weten niet goed welke richting ze op willen, want ze vinden meerdere dingen leuk. 

Dit maakt het kiezen van een richting moeilijker voor ze. En dit betekent dus ook dat ze nog geen brieven hebben gestuurd (of ze hebben juist heel veel brieven hebben gestuurd). 

Ik moet bekennen dat ik ook een hele tijd met die keuzestress zat. Voor mij waren er ook twee richtingen die ik erg leuk vond (vind). Maar ik heb definitief gekozen voor ‘Kind&Jeugd’ omdat ik deze doelgroep het leukste vind.

Maar ik kan me best voorstellen dat het maken van die keuze erg moeilijk is. Ik zat namelijk ook in die positie.

Ik ben niet een ster in het maken van keuzes. Ik ben altijd uren bezig wanneer ik moet kiezen.

Vroeger wilde niemand met mij mee winkelen, want ik kon gewoon niet kiezen wat ik wilde. Ik kon het gewoon niet. En ik kan het nu soms ook nog steeds niet.

Ik kan gewoon niet goed kiezen. Het liefst wil ik gewoon een combinatie van alles, maar dat kan vaak niet.

Ook als het gaat om mijn studie kan ik heel moeilijk kiezen welke kant ik precies op zou willen, want ik vind zo ontzettend veel verschillende dingen leuk. Er is niet één ding waar ik me mijn hele leven voor in wil zetten. Het liefst wil ik me zo veel mogelijk oriënteren, ik wil met zo veel mogelijk dingen kennis maken.  

Maar ik denk ik het maken van keuzes zo moeilijk vind door één zinnetje:

“Er is niet één ding waar ik me mijn hele leven voor in wil zetten.”

Ik wil en ik kan nu geen keuze maken voor de rest van mijn leven. Ik weet nu toch niet wat ik over 5 jaar zou willen doen?

Hoe kan ik dan nu al een goede keuze maken voor de rest van mijn leven?

Ik denk dat het daarom voor veel mensen moeilijk is om een keuze te maken. Omdat mensen denken dat de keuze die ze nu maken invloed heeft op hun hele leven.

En ik denk dat we dat idee los moeten laten.

De keuze die we nu maken, bepaalt echt niet je hele leven. Het bepaalt een klein deel van je leven.

De keuze die ik nu maak voor mijn opleiding heeft alleen invloed op mijn afstudeerrichting. Als ik nu kies voor een stage in de richting van ‘Kind en Jeugd’ betekent dit alleen dat ik in jaar 3&4 meer lessen krijg die met deze richting te maken hebben. Het betekent niet dat ik voor de rest van mijn leven werkzaam zal zijn in dit domein.

Misschien werk ik over 10 jaar wel heel ergens anders, maar misschien werk ik over 10 jaar wel in deze richting. Wie zal het gaan zeggen?

Wie zegt dat ik over 10 jaar überhaupt nog werkzaam ben binnen het ‘Sociaal Werk’? Misschien ben ik wel werkzaam in een heel ander werkveld. 

Ik sluit helemaal niets uit.

Het maken van keuzes. Het is en blijft moeilijk. Voor één is het maken van keuzes makkelijker dan voor de ander.

Als je net zo iemand bent als ik ,dan is het maken keuzes best wel moeilijk. Dan ben je waarschijnlijk iemand die eerst heel lang nadenkt voordat je een keuze maakt. 

Je overdenkt eerst al je keuzes, je bedenkt alle mogelijke scenario’s en je bent zo weer een week verder (als het niet langer is). Maar zelfs als je een keuze hebt gemaakt, twijfel je nog steeds of je wel de goede keuze hebt gemaakt.

Bij mij komt dit vooral omdat ik denk dat de keuze die ik maak mijn hele leven zal beïnvloeden. 

Maar dat idee zouden we juist los moeten laten.

We zouden onze keuzes misschien iets minder moeten overdenken. Misschien zouden we gewoon iets meer ons hart moeten volgen.

Het maken van een goede keuze kan bijna niet, want waar doe je goed aan? 

Dan is er weer de vraag: wat is een goede keuze? 

Een goede keuze is een keuze die je maakt met je hart. Een keuze waar jij je goed bij voelt. Dan weet je zeker dat je een goede keuze hebt gemaakt.

En ben je over een tijdje toch niet zo tevreden over je keuze? Dan maak je op dat moment gewoon een andere keuze.

Een keuze is niet voor altijd. 

Je hebt altijd de keuze om iets te veranderen. 

Muziek van de Week

Een paar weken geleden kwam dit nummer uit en ik was meteen verkocht. Ik vind het zo’n verschrikkelijk lekker nummer.

Afgelopen week hebben deze twee artiesten het nummer eindelijk een keer live gespeeld en ik werd alleen maar meer verliefd op het nummer!

Ik kan ook bijna niet anders dan dit nummer en deze uitvoering met jullie te delen.

Muziek van de Week:

Julia Michaels & Niall Horan – What a Time

Wat ga je doen met je leven? Waar voel jij je goed bij? Waar ligt jouw passie?

Dit zijn vragen die ik soms erg moeilijk vind om te beantwoorden. Op dit moment kan ik de vragen wel beantwoorden. Maar de kans is erg groot dat ik deze vragen over twee jaar heel anders beantwoord. 

Het antwoord op deze vragen heeft heel erg te maken met de dingen die je hebt meegemaakt, de ervaringen die je hebt opgedaan. Het heeft te maken met de kansen die hebt gekregen en de kansen die je hebt vastgegrepen.

Ik weet niet wat het leven mij gaat brengen. Ik weet niet wat de toekomst mij te bieden heeft en welke kansen ik ga krijgen.

Op dit moment ga ik er alles aan doen om een leuke stageplek te vinden en om mijn tweede jaar Sociaal Werk succesvol af te ronden. 

Maar volgend jaar zal ik weer alles op alles zetten om een ander doel te behalen. Zo zal elk jaar anders zijn. 

Ik denk dat het belangrijk is om gewoon een keer een keuze te maken. Denk niet al te lang na over wat je gaat kiezen. Soms is het maar beter om gewoon de knoop door te hakken. Het overdenken van je keuze is niet altijd de juiste keuze. Voor je het weet ben je te laat om een keuze te maken. Neem een keer een risico en volg je hart en je gevoel.

Het allerbelangrijkste is het volgende:

Maak altijd je eigen keuze! Laat anderen niet voor je kiezen. Als jij je er goed bij voelt dan kan het bijna niet meer fout gaan.

En anders is je keuze altijd nog te herstellen.  De keuze is altijd aan jou.

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.