Blog

Hoofdstuk 172

Hi Guys,

Het leven. Het is en blijft een ingewikkeld iets. Iedereen heeft een leven, maar niemand lijkt te weten hoe je een perfect leven leeft. Ik weet het ook niet.

Iedereen lijkt soms maar wat te doen. 

Je staat ’s ochtends op en je begint aan je dag. Je gaat douchen, je kleedt je aan, je maakt je op (of niet), kamt je haar, je gaat ontbijten, je drinkt koffie, je kijkt het nieuws en je gaat naar je werk of je gaat naar school. Aan het eind van de dag ga je avondeten, je kijkt tv, je kleedt je om en je gaat naar bed. En zo gaat het elke dag opnieuw.

Okay, het is niet zo dat elke dag precies zo verloopt. Maar in de basis is het allemaal hetzelfde. 

Iedereen is ervaren als het gaat om leven, maar niemand kan je vertellen hoe je het beste leven kan leven.

Het is net zoals school.

Ik ga nu al 16 jaar naar school, maar als je me vraagt hoe je het beste door je schooltijd komt dan kan ik je geen antwoord geven.

Ik ga bijna elke dag naar school. Ik volg al mijn lessen en ik leer goed voor mijn tentamens en ik maak alle opdrachten. Maar hoe je dit het beste moet doen? Ik weet het niet. Ik doe ook maar wat. Blijkbaar doe ik iets goeds, want ik ga nog steeds elke dag naar school.

Ik denk dat school best wel veel lijkt op het echte leven. Ook al vertelt iedereen je dat die twee dingen TOTAAL niet op elkaar lijken. 

Mij werd altijd gezegd:

Het echte leven speelt zich af buiten school.

Misschien is het wel zo, maar school en het echte leven hebben echt wel een paar overeenkomsten.

Vakken

Op school krijg je verschillende vakken. Op school leer je in een korte tijd van alles over bijvoorbeeld geschiedenis, economie, biologie, psychiatrie, pedagogiek en maatschappijleer. Na een tijdje krijg je een toets om te kijken of je wel goed hebt opgelet en of je wel iets hebt geleerd.

In het leven krijg je niet echt vakken. Niet op de schoolse manier. Je leert niet eerst een bepaalde periode van alles over een bepaald onderwerp om er vervolgens een toets over te maken. Nee, je krijgt eerst de toets en daarna leer je pas iets. Maar soms weet je pas na een aantal jaar dat je iets hebt geleerd.

Neem nou de liefde. De liefde is typisch zo’n ‘vak’ waar je jaren mee bezig kan zijn. Het kan jaren duren voordat je dit ‘vak’ een keer gehaald hebt. Je moet veel oefenen voor de liefde, maar uiteindelijk vind iedereen het. De één heeft meer herkansingen nodig dan de ander. De één heeft meer bijles nodig dan de ander. De één heeft maar 1 docent en de ander heeft er stukken meer.  Maar iedereen slaagt uiteindelijk een keer voor het ‘vak’. 

Maar het moeilijkste vak is voor velen toch wel het vak ‘zelfvertrouwen’ of ‘zelfacceptatie’. Sommige mensen zijn hier zijn of haar hele leven bezig om dit vak te halen. Er zijn mensen die heel veel moeite hebben met dit vak, maar er zijn ook mensen die er heel goed in zijn.

De mensen die niet goed zijn in het vak zijn lichtelijk (nee, heel erg) jaloers op de mensen die er wel heel goed in zijn. Maar zo gaat het nou eenmaal bij vakken.  

Herkansingen

Het kan weleens gebeuren dat je op school een onvoldoende hebt gehaald voor een toets. Vaak kreeg je dan nog een kans om wel een voldoende te halen voor diezelfde toets.

In het echte leven krijg je dan geen cijfers, maar het kan je wel gebeuren dat je ergens voor ‘zakt’. Het kan gebeuren dat je een keer een foutje maakt. Dat is dan je denkbeeldige onvoldoende. 

Alleen zit er nu een groot verschil in de reactie van mensen:

Op school gingen we het gewoon nog een keertje proberen. Maar in het echte leven straffen we onszelf heel hard wanneer we een foutje hebben gemaakt. We gaan niet voor de herkansing, maar we straffen onszelf zo ontzettend hard dat we niet eens meer denken aan een herkansing.

Waarom maken we op school wel een herkansing, maar doen we dit niet in het echte leven? Waarom halen we er in het echte leven geen les uit? Waarom accepteren we niet dat we in het leven ook fouten mogen maken en dat het okay is om zo af en toe een herkansing te maken? 

Docenten

Op school krijg je les van docenten (of juffen en meesters). Ze leren je een bepaald vak. Ze dragen je al hun kennis over. Dit zorgt er soms voor dat je wordt geïnspireerd. Maar het kan er ook voor zorgen dat je spontaan in slaap valt omdat die docent niet goed kan vertellen. Of je hebt een docent die gewoon niet goed kan uitleggen. Met sommige docenten kan je een heel uur lachen, maar andere docenten zijn weer heel erg streng. Sommige docenten willen je echt helpen en andere doen het omdat ze ervoor betaald krijgen (ja, denk daar maar eens over na…).

In het echte leven krijg je ook te maken met docenten. In het echte leven komen er ook mensen op je pad die je iets willen leren. 

Je kan het letterlijk nemen door te zeggen dat een geliefde je docent is. Hij of zij leert je wat het is om lief te hebben. Hij of zij leert jou het vak ‘liefde’.

Maar in je leven kom je ook mensen tegen die je inspireren. Mensen die je laten zien wat er allemaal mogelijk is in je leven. Het zijn mensen waar je tegen opkijkt.

Dit is het punt waar school en het echte leven elkaar kunnen kruisen, want soms zijn deze mensen je (oude) docenten. 

In je leven kom je ook mensen tegen die je veel pijn doen. Helaas komt iedereen deze mensen ook tegen. Maar ik geloof er heilig in dat ook deze mensen je iets willen leren. 

Je komt je hele leven docenten tegen. De één is beter dan de ander. De één inspireert je en de ander verknald je hele droom. Maar iedereen probeert je iets te leren. Alleen kan de één dit beter overbrengen dan de ander. 

Muziek van de Week

Maroon 5 is zo’n band waarvan ik had gewild dat ik ze jaren geleden had ontdekt. Ze hebben zo ontzettend veel leuke muziek gemaakt en ze maken nu nog steeds leuke muziek.

Ik zou alleen al fan worden van Maroon 5 door Adam Levine. Wat een toffe gast is dat! Zijn carpool karaoke was zo ontzettend tof. En Adam is als coach in The Voice misschien wel één van de grappigste coaches.

Dit is op dit moment denk ik wel mijn favoriete nummer van Maroon 5. Elke keer als ik dit nummer hoor, word ik zo ontzettend blij. 

De clip is daarnaast ook echt super leuk.

Muziek van de Week:

Maroon 5 ft Cardi B – Girls like you

Wanneer je klaar bent met school dan krijg je een diploma. Je krijgt een papiertje waarop staat wat je de afgelopen tijd hebt geleerd en het papiertje geeft je toegang dat de volgende stap in je leven. Misschien ga je wel weer naar een nieuwe school of je besluit om te gaan werken. 

In het echte leven studeer je nooit af. Je studeert pas af wanneer je in een kist ligt. Dat is je afstuderen. 

Maar in de tussentijd studeer je nooit af van het leven. In je leven leer je elke dag. Soms gaan er dingen goed en soms maak je fouten. 

Het leven kent ups en downs. Maar dat maakt het leven nooit saai.

In het leven verlies je mensen, maar je leert ook weer nieuwe mensen kennen. Soms heb je mensen een tijdje niet gesproken, maar dit betekent niet dat je ze nooit meer spreekt.

Mensen die in ons leven zijn geweest, zullen nooit meer uit ons leven gaan. Of je nou goede herinneren aan ze hebt of niet.

Het leven is net als school. 

In het leven stop je alleen nooit met leren. Elke dag leer je iets nieuws.

Maak er iets moois van!

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.