Blog

Hoofdstuk 170

Hi Guys,

Luisteren jullie nog weleens naar de radio? En zo ja, naar welk radiostation luisteren jullie dan?

Ik moet bekennen dat ik periodes heb wanneer ik naar de radio luister. Ik luister niet meer de hele dag naar de radio.

Ik luisterde vroeger wel vaak naar de radio. Ik luisterde altijd op de fiets naar de radio. Wanneer ik huiswerk maakte, luisterde ik naar de radio en wanneer ik in de auto zat.

En naar welk radiostation luisterde ik dan?

Ik luisterde altijd (echt altijd) naar 100%NL.

Ik zat in die periode namelijk in mijn Nederlandstalige periode. En naar welk radiostation kan je dan beter luisteren?

Die Nederlandstalige periode heb ik (deels) achter me gelaten. Ik sloot die periode af toen ik in de derde klas van de Havo zat.

Daarna kreeg ik mijn Radio 538 periode. Ik luisterde hier soms ook naar toen ik in mijn Nederlandstalige periode zat. Maar dit kwam omdat deels door mijn cito score (mijn cito score was 538)………..

Daarna had heel erg kort mijn 3FM periode. Ik luisterde namelijk naar 3FM wanneer ik om 07:00 in de trein zat. Gewoon om naar Domien te luisteren. Deze periode duurde denk ik een maand (misschien 2).

Toen heb ik een hele tijd in de Sky Radio periode gezeten. Tijdens het leren voor mijn tentamens, luisterde ik altijd naar Sky Radio. Ik vond het zo fijn dat er alleen maar muziek te horen was. Geen eindeloos gepraat van Dj’s. Soms is dat zo lekker. Vooral wanneer je aan het studeren bent. En de mix tussen oude en nieuwe muziek bevalt mij ook heel erg.

Nu zit ik (sinds een week) in mijn Q Music periode. Dit omdat ik een keertje naar Domien wilde luisteren. Ik wilde weten hoe hij het deed bij Q. En het is me heel erg bevallen. Ik merkte dat de muziek van Q me heel erg aansprak. Na Domien ben ik gaan luisteren naar Mattie en Marieke en ik wou dat ik dat eerder had gedaan. Wat een toffe show! Nu luister ik ook naar Q wanneer ik voor mijn tentamens ga leren.

Maar in de auto luister ik ook nog weleens naar Radio 538. Ik blijf Coen en Sander toch ook wel leuk vinden.

Ik ben opgegroeid met de radio.

Ik luisterde en keek met mijn ouders altijd naar 3FM Serious Request. En ik ben opgegroeid met de Top 2000 van Radio 2.

Eigenlijk is de radio altijd wel aanwezig geweest in mijn leven.

Maar ook ik moet bekennen dat ik steeds minder vaak naar de radio luister. Ik luister veel vaker naar mijn eigen spotifty lijst.

Maar toch blijf ik de radio nog steeds heerlijk vinden. Al is het alleen al omdat je nieuwe muziek leert kennen.

In de week dat ik naar Q luisterde, heb ik al meerdere nieuwe nummers leren kennen. Nieuwe nummers die ik nu ook in mijn Spotiy lijst heb staan. Zo combineer je de twee media weer.

Wat vind ik nou belangrijk bij het luisteren naar de radio?

✳︎Variatie aan verschillende soorten muziek. Soms oudere nummers, maar ook de nieuwe muziek

✳︎Niet te veel reclameblokken tussendoor

✳︎Niet elk uur dezelfde nummers

✳︎Leuke Dj’s

✳︎Als luisteraar bepalen wat er wordt gedraaid

✳︎Muzieklijst door de luisteraars samengesteld

✳︎Een gast in de studio

✳︎Live muziek

Zijn dit te veel wensen?

Alle radiozenders hebben minstens één van de bovenstaande puntjes. Toch?

Uiteindelijk is het toch je eigen smaak die bepaald naar welke radiozender luistert. Soms is het ook gewoon lekker om naar verschillende radiostations te luisteren. Je zal altijd hebben dat het ene nummer vaker wordt gedraaid dan het andere nummer.

De laatste tijd kan je op zo verschrikkelijk veel manieren naar muziek luisteren.

Je kan natuurlijk de radio aanzetten, maar ja kan ook via spotify muziek luisteren, of muziek op youtube opzoeken. En er zijn nog zoveel meer mogelijkheden om muziek te luisteren.

Elke manier heeft zo zijn voor-en nadelen. Ik maak gebruik van verschillende platforms.

Ik gebruik youtube vaak om live optredens of om muziekvideo’s te bekijken. Ik luister altijd naar spotify wanneer ik aan het fietsten ben, maar ook weleens als ik ga studeren. Maar ik luister ook nog steeds naar CD’s. Ik luister soms in de auto naar een CD of wanneer ik ga studeren.

Als er zo veel verschillende mogelijkheden zijn om muziek te luisteren, waarom trekt die ouderwetste radio dan toch zoveel mensen?

Het echte antwoord weet ik niet, maar ik kan wel een poging wagen:

Ik denk dat mensen nog steeds naar de radio luisteren, omdat ze een rijke variatie aan muziek willen. Ze willen niet constant naar dezelfde nummers luisteren.

Ik denk dat veel mensen het toch ook nog steeds heel erg leuk vinden om nieuwe muziek te ontdekken. Muziek waar ze zelf nooit achter zouden komen, maar die wel op de radio gedraaid worden.

Ik word soms ook weleens gek van mijn afspeellijsten en ik weet soms ook niet wat ik nu weer op youtube moet bekijken. Dan biedt de radio toch weer een mooie uitkomst. Jij hoeft niet te kiezen wat je hoeft te horen. De radio-dj kiest de muziek voor je uit. En heel af en toe mag jij zelf ook een liedje bepalen.

Muziek van de Week

Een tijdje geleden vertelde ik dat ik fan ben geworden van de muziek van Jason Mraz. Dit allemaal door zijn laatste album ‘Know’.

Deze week wil ik een ander nummer van het album ‘Know’ met jullie delen. Een nummer die nu behoort tot één van mijn favoriete liefdesliedjes.

Iedereen vraagt zich toch weleens af hoe het zou zijn om een nacht met iemand door te brengen?

Ohja, en over de radio gesproken: Sky Radio en Q Music draaien weleens ‘Have It All’ van Jason Mraz. Daar ben ik heel blij mee :).

Ik hoop dat je ooit dit nummer ook eens op de radio gaat horen.

Muziek van de Week:

Jason Mraz – Let’s See What The Night Can Do

Ik vind de radio nog steeds iets tofs hebben hoor. Het heeft misschien ook wel weer iets magisch:

Je luistert naar iets of iemand, maar je hebt geen flauw idee hoe het er werkelijk uitziet.

Heel vaak heb ik geen flauw idee hoe een radio-dj er nou eigenlijk uitziet. En als ik dan toch een keer een foto van hem/haar zie dan schrik ik me dood: ik had dat gezicht nooit bij ze verwacht!

Maar ik heb vaak ook geen idee hoe zo’n radiostudio er nou uitziet. Of hoe het er daar nou aan toegaat.

Sinds kort kan je via een webcam meekijken in de studio. Ik vind dit ergens echt super leuk, want dan zie je hoe alles en iedereen eruitziet en hoe het er een beetje aan toegaat. Maar ergens haalt het ook weer de magie weg van de radio.

On TV the people can see it.

On the radio you’ve got to create it.

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.