Blog

Hoofdstuk 14

Hi Guys,

Dit is zo’n blog die je eigenlijk nooit wil schrijven, omdat het onderwerp zo heftig is. Ik heb de behoefte om mijn gedachten op te schrijven.

Het kan je niet ontgaan zijn. Aanslagen in Parijs. 128 doden.
Er zijn gewoon mensen geweest die ervoor hebben gezorgd dat er 128 mensen niet weer terug naar zijn konden. 128 moeders, vaders ,kinderen ,vrienden ,vriendinnen ,partners, ooms, tantes, opa’s, oma’s noem maar op.
Dat allemaal door een paar gekken.
Dat kan je je toch niet voorstellen.

Als deze mensen gingen op een vrijdagavond iets leuks doen. Naar een concert, uiteten of naar een voetbalwedstrijd. Iets wat iedereen wel eens doet. Waar je je heel lang op verheugd. Je gaat met je dierbaren ernaartoe.
Je hebt je mooi gemaakt. Je hebt mooie kleding aan. De dames maken zich mooi op en doen hun haren. ‘We moeten nu echt gaan anders komen we te laat’ hoor je iemand nog zeggen. ‘Ja, ik kom eraan.’ Daar gaan jullie. Je zegt de mensen nog gedag die misschien nog thuis zijn of je krijgt een berichtje van iemand: ‘veel plezier!’
Daar gaan jullie. Je hebt de tijd van je leven. Dan komen er opeens mensen de zaal binnen die om zich heen gaan schieten. Je denkt eerst dat het iets is dat bij het optreden hoort. Totdat iedereen in paniek raakt. Er is iets goed mis. Je rent als een gek naar buiten met degene die bij je was. Je ziet om je heen allemaal dode mensen liggen. Je stapt over ze een zodat jij tenminste buiten bent. Jullie zijn gelukkig samen buiten gekomen. Als je eenmaal buiten staat gaat het pas echt beginnen. Je beseft wat er aan de hand is. Je ziet politie en je ziet nog meer mensen in paniek over straat lopen.

Wat zou er door die mensen heen gegaan zijn toen ze mensen binnen zagen komen die allerlei mensen doodschoot?! De schutter staat voor je en je ziet zijn geweer. Je denkt ‘wegwezen’, maar voordat je iets kan doen, laat hij zijn geweer afgaan en je bent dood. Of je ziet diegene met een geweer en je weet dat je doodgaat dus je denkt aan je geliefden.
De mensen die het godzijdank overleefd hebben, hebben misschien de schutter wel gezien. Wat zouden die gedacht hebben? Misschien wel ‘Ik ga dood’.

Wat ik me afvraag is: hoe kan je zoiets doen? Hoe kan je besluiten om een concertzaal in te gaan en om je heen te gaan schieten? Hoe kan je zoveel onschuldige mensen vermoorden? Wat is er dan misgegaan met je? Denk je niet voordat je schiet en in de bange ogen van je slachtoffer kijkt: hij/zij heeft misschien een gezin thuis en er zijn zoveel mensen die om hem/haar gaan rouwen.’ Gaat dat dan niet voor maar 1 seconde door je hoofd? Denk je daar dan niet bij na? Ben je dan zo gek gemaakt door iemand dat je je gevoelens niet meer toelaat? Stel nou dat een dierbare van de schutter in het publiek stond. Zou hij die dan ook doodschieten?
Eigenlijk wil je gewoon niet weten wat zo iemand op dat moment denkt. Laat staan hoe hij erbij komt om zoiets te doen.
Die explosie bij het voetbalveld had ook erger kunnen zijn. Die man die zichzelf opblies, wou het stadion in. Hij is op het laatste moment tegengehouden door de bewaking. Hij had een bommenvest aan. Daar mocht hij niet mee het stadion in. Kort daarna liet hij het vest ontploffen. Wat zouden die bewakers bang geweest zijn.
Zelfmoord terroristen. Dat je zelfmoord wilt plegen is al heel erg, maar moet je daarbij ook onschuldige mensen vermoorden?
Je staat op het punt jezelf te vermoorden. Waarom zou je jezelf willen vermoorden? En waarom wil je dan ook andere mensen vermoorden?

Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. De grootste 2 vragen zijn denk ik waarom en hoe?

Denken mensen van IS nou echt dat als ze hier mee door gaan, dat ze na de dood dan een goed leven krijgen? Denk je dat er ook maar een god is die dit gedrag toejuicht?
Dit heeft helemaal niks meer te maken met de islam.
Ik vind het zo erg dat er mensen zijn die denken dat alle moslims zo slecht zijn als mensen van IS.
Ik weet zeker dat bijna alle moslims IS net zo haten als ieder ander.

Wat is zo erg vind is dat er mensen zijn die de vluchtelingen gelijk de schuld geven. Ja, 1 van de terroristen kwam als vluchteling Europa binnen. Dat is heel erg, maar moet je dan gelijk alle vluchtelingen de schuld geven?
Als vluchteling vlucht je voor het geweld van IS. Dan denk ik niet dat je het geweld dan op een veilige plek voort wil zetten. Of ben ik nou gek?
Dat er een terrorist als vluchteling Europa binnen kan komen, is er denk ik iets mis met de controle van vluchtelingen. Moeten we dan niet controles aan gaan scherpen? Niet elke vluchteling is een terrorist.

Dan even iets heel anders. Sinterklaas is weer in het land! Sinterklaas met zijn pieten.
Ze zijn veilig in Meppel aangekomen. Ik weet zeker dat er zoveel kinderen vanochtend zenuwachtig wakker werden. Wat zou ik van Sinterklaas gekregen hebben?
Ik werd wel altijd zo wakker als ik mijn schoen had gezet.
Thank God het bleef rustig tijdens de intocht. Er waren geen opstootjes tussen voor en tegenstanders van zwarte piet. Ik was er wel een beetje bang voor.
Misschien heeft het bericht van Jochem Meyjer toch geholpen. Jochem riep op om het voor deze keer rustig te houden. Om de kinderen te laten geloven dat de wereld niet helemaal gek is geworden.

Diewertje Blok (presentatrice van Het Sinterklaasjournaal) heeft gezegd dat ze wel een beetje klaar is met zwarte piet. Ik begrijp haar volkomen. Het kan tegenwoordig niet meer normaal gaan als het om zwarte piet gaat. Diewertje zei: van mij hoeft zwarte piet al niet meer’. Ik ben het wel met haar eens. Als het zo doorgaat , hoeft zwarte piet ook niet meer voor mij. Sinterklaas moet een feest blijven voor iedereen en dat kan niet als er alleen maar gedoe is over zwarte piet.

Muziek van de week.
Deze week heb ik gekozen voor een nummer die precies beschrijft wat de wereld nu nodig heeft: liefde.
Laat al het geweld nou maar weggaan en breng alle liefde nu maar terugkomen. Daar kom je veel verder mee in de wereld toch?
Daarom is de muziek van de deze week:
Glee – What The World Needs Now Is Love

Heel erg bedankt voor het lezen van deze blog!
Tot volgende week!

Liefs,
Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.