Blog

Hoofdstuk 117

Hi Guys,

Periode 1 van Sociaal Werk jaar 1 zit er bijna op. Dat houdt in dat de deadlines in de buurt (morgen) komen en dat er komende week tentamens zijn. 

Dat houdt ook in dat ik al bijna 10 weken op de Hogeschool Leiden zit. Dat is bijna niet voor te stellen. Het gaat nu al super snel. Al voelt het wel alsof ik al minstens een jaar op die school zit. Eigenlijk is dat best raar, maar daar hebben we het een andere keer misschien nog wel over (misschien ook niet ).

Wat de deadlines van morgen inhouden? Ik moet 2 verslagen inleveren. Verslagen van 2 verschillende vakken. Die verslagen moeten aan bepaalde eisen voldoen. Op die manier sluit je het vak af en als je het goed doet dan heb je het vak gehaald. 

Sommige vakken sluit je af door middel van een tentamen. Daar heb ik er de komende week 2 van. Dan maak je (verspreidt over 2 dagen) 2 tentamens en als je daar hoger dan een 5,5 voor haalt, heb je dat vak gehaald.

Dat was even de praktische informatie.

Komende week is dus de eerste periode afgesloten. Dit zijn dus de allereerste deadlines en tentamens van deze opleiding. Dat zorgt toch wel voor iets meer stress/zenuwen. Want wat kan je verwachten? Waar letten docenten op? Hoe gaan de vragen eruit zien? Hoe gaan de tentamens er überhaupt uitzien? Hoe streng beoordelen docenten? Dit zijn vragen die ik mezelf toch afvraag en ik weet uit betrouwbare bron dat ik niet de enige ben in mijn klas die dit zichzelf afvraagt. 

Nu zijn er in mijn klas een paar mensen die al een andere opleiding hebben gevolgd. Sommigen hebben al een diploma gehaald op het MBO, maar anderen zijn gestopt met een andere HBO opleiding (soms in het eerste jaar en een enkeling tijdens het tweede jaar). Die hebben ergens wel al ervaring met deadlines en tentamens. Er zijn ook mensen die rechtstreeks vanaf de havo komen -> voor hun is het helemaal nieuw.

Ik ben iemand die al ervaring heeft met deadlines, maar niet met tentamens. Tijdens de opleiding journalistiek moesten we ook verslagen maken, maar we hebben nooit tentamens gehad. Maar dit zorgt er niet voor dat ik me minder zorgen maak om het afsluiten van de vakken.

Heb ik nou meer te maken met stress of met zenuwen? Dat is iets wat ik me echt afvraag. 

Ik denk namelijk dat ik niet echt te maken heb met stress. Ik heb een goede planning gemaakt (en ik houd me er aan, nouja soort van) dus daar kan het bijna niet aan liggen. Op dit moment loop ik goed op schema. Hoe het er nu naar uitziet, kan ik vanavond mijn verslagen in gaan leveren. Dan is dat dus een zorg minder.

Daarom denk ik dat ik eerder te maken heb met zenuwen. Dan gaat het vooral om de vragen die ik eerder al heb benoemd. Ik weet niet precies wat ik moet verwachten van de tentamens. Tuurlijk is het logisch dat docenten niet gaan vertellen wat er precies in het tentamen komt. Maar bij het ene vak hebben we wel iets meer voorbereiding gekregen dan bij het andere (denk hierbij aan voorbeeldvragen). Er is één vak waar het nog steeds een beetje vaag is wat er nou precies verwacht wordt. 

Ik kan daar niet zo heel goed mee omgaan. Waar moet ik met het leren nou extra veel aandacht aan besteden en waar kan ik iets sneller doorheen?

Als het gaat om het leren voor mijn tentamens, heb ik het denk ik wel oké aangepakt. Ik heb vanaf het begin al per les alles samengevat -> dit om te voorkomen dat ik alles in 1x moet doen. Het was niet altijd het leukste werkje, maar het helpt voor mij wel het beste. 

Nu was ik niet van plan om alleen die samenvattingen te lezen. Als ik dat doe dan komt er helemaal niks meer binnen. Dat gaat alle informatie langs me heen. Ik heb dus besloten om een samenvatting van de samenvatting te maken -> dat is misschien nog wel een rotter werkje dan het maken van de daadwerkelijke samenvatting. 

Het is vrij veel werk, maar het is dan ook echt veel informatie. Boeken waar je op de middelbare school 1 (soms 2) jaar over deed, behandel je nu binnen 8 weken. Alles gaat veel sneller, maar dat niet alleen: het is ook even iets meer J. Het zijn nu zeg maar elke keer eindexamens.

Het is een kwestie van even zoeken naar een goede methode om te leren. Het kan zijn dat ik over een jaar een hele andere leermethode heb. Maar misschien doe ik het nog wel precies hetzelfde.

Het is heel belangrijk dat je voor jezelf weet welke leermethode goed werkt. Misschien leer jij wel precies hetzelfde als ik, maar misschien lees jij wel alleen maar. Misschien kies je er wel voor om je samenvattingen te typen in plaats van ze te schrijven (zoals ik). Misschien doe je het wel heel anders. Misschien begin je (net als ik) wel gelijk vanaf het begin met leren, maar het kan ook zijn dat je pas 3 dagen van tevoren leert. Het maakt niet uit hoe je doet -> als je er maar de goede resultaten uithaalt.

Doe ik veel te veel? Leer ik veel te veel? Ga ik teveel de diepte in? Ook dit zijn vragen die ik heb. Ik heb echt het idee dat ik teveel doe, maar zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Ik doe liever teveel dan te weinig. 

Dit zijn dagen waar ik mezelf even opsluit. Ik wijt deze hele dagen aan mijn studie. Het houdt in dat ik echt de hele dag aan het studeren ben. Mijn enige pauzes zijn wanneer ik ga eten en ’s avonds vanaf ongeveer 21:00 uur (soms eerder, soms later). Ohja en nu heb ik ook pauze, want deze blog schrijft zich niet vanzelf.

Verder ben ik alleen maar aan het leren of aan het schrijven aan mijn verslagen. Ik ben dus niet heel erg sociaal bezig (sorry daarvoor).

Je moet iets overhebben voor je diploma he.

Muziek van de Week.

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover: het nieuwe album van Sam Smith kwam uit. Ik heb hier echt zo verschrikkelijk lang op gewacht. 

Ik ben echt een groot fan van deze man. Zijn muziek is zo mooi. Zijn teksten zijn echt te mooi. Al zijn teksten raken me diep in mijn ziel. Ik heb bij heel veel van zijn nummers moeten huilen. 

Ik heb al eens eerder gezegd dat ik ‘In The Lonely Hour’ (zijn debuutalbum) één van de mooiste albums ooit vind. De verwachtingen van zijn tweede album zijn dus heel erg hoog.

Ik kan maar één ding zeggen: hij heeft die verwachtingen waargemaakt. Wat een verschrikkelijk mooi album. Zijn teksten zij zo mooi. 

Hij is voor mij een hele grote inspiratiebron. I love him.

Ik vind dat ik hier deze week echt aandacht aan moet besteden. Daarom heb ik mijn favoriete nummer van het album gekozen. Dit nummer is dan ook de ‘Muziek van de Week’.

Muziek van de Week:

Sam Smith – Pray

Heb ik te veel gezegd? 

Heb je trouwens de Carpool Karaoke van Sam Smith al gezien?

Ik kijk heel erg uit naar vrijdagmiddag 16:30. Dan ben ik namelijk thuis en dan heb ik al mijn tentamens afgerond. Dan is periode 1 echt afgesloten. 

Als ik vrijdag thuis kom, gaan mijn protheses uit en ga ik met een dekentje en een kop thee op de bank zitten. Het liefst ook nog met een reep chocola, maar dat gaat niet ( daar vertel ik volgende week alles over). Volgend weekend ga ik dan ook echt eventjes niks doen (behalve op zondag dan J). Even een weekendje bijkomen voordat periode 2 weer begint. Ik kijk er al helemaal naar uit. 

Eerst nog even knallen, maar ik weet waar ik het voor doe. 

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.