Blog

Hoofdstuk 115

Hi Guys,

Vandaag wil ik het met jullie hebben over iets waar ik eigenlijk nog steeds geen grip op heb. Maar ik heb er wel voldoende ervaring mee. Doordat ik er wat ervaring mee heb, interesseert het me wel heel erg. Ik zou heel graag willen weten hoe het allemaal zit. 

Elke mens heeft de mogelijkheid om te denken. Dat is ook hetgene dat ons onderscheid van andere zoogdieren. Wij kunnen allemaal denken (de een iets beter dan de ander, maar dat laat ik nu even achterwegen). Iedereen heeft hersenen gekregen waarmee we van alles kunnen doen. 

Ieder mens heeft ook gedachtes. Gedachtes over van alles. Het kan gaan over iets wat je op het nieuws hebt gezien of iets wat je wordt verteld -> het maakt niet echt uit waar het over gaat, maar de gedachtes heb je continu. Goede gedachtes en soms ook slechte gedachtes.

Dit is niets nieuws. Ik denk dat dit allemaal wel heel erg logisch klinkt. Wat mij nou fascineert aan onze gedachtes is de manier waarop ze ons als persoon kunnen beïnvloeden. 

Dan heb ik het over het volgende: als jij slechte gedachtes hebt dan voel jij je ook slecht. Je gedachtes beïnvloeden hoe jij je die dag  voelt. Er bestaat geen eenvoudige uitknop. Je moet voor jezelf uit gaan vinden welke uitknop het best voor je werkt. Maar 1 ding is zeker: die uitknop moet je gaan vinden, want anders word je er gek van.

Constant rondlopen met slechte gedachtes, is geen pretje. Ik heb inmiddels wel een uitknop gevonden. Eigenlijk meerdere uitknoppen. De ene keer werkt de andere keer beter dan de andere. Ik wil wel een paar uitknoppen met jullie bespreken:

In hoofdstuk 99 heb ik het hier al heel kort over gehad. Klein feitje: vanaf het moment dat ik het met jullie deelde, doe ik het niet meer elke dag.

Voor mij werkt mediteren echt om mijn hoofd leeg te maken en een beter overzicht te krijgen van mijn gedachtes. Ik probeer het elke dag te doen, maar het lukt me niet. Ik vergeet het gewoon en dat vind ik echt heel erg zonde. 

Ik heb nu een app gevonden die me helpt met mediteren (het is in het Engels). Die app leert je eerst de basistechnieken van mediteren en later kan je allerlei verschillende meditaties doen. Ik heb het een week lang elke dag gedaan, maar nu doe ik het af en toe. Ik wil het echt elke dag gaan doen. Ik ga vanaf morgen weer een poging wagen om het elke dag te gaan doen. 

Ik vind het zelf het prettigst om het ’s ochtends te doen, maar dat ik voor iedereen verschillend.

Wil je de app ‘Headspace’ downloaden? De app is beschrikbaar voor IOS en Android.

Dit is geen geheim dat muziek voor mij een soort therapie is. Ik heb het er geregeld over gehad. Muziek helpt mij heel erg. Ohja en heel hard meezingen helpt ook heel erg goed. Hoe harder hoe beter. Dan is het er maar uit. 

Ook hier heb ik nooit een geheim van gemaakt. Voor mij werkt het als ik dingen opschrijf. Dan staat alles op papier. Deze blog is ook een vorm van. Je kan een brief naar iemand schrijven of je schrijft gewoon de dingen op waar je aan denkt. Het maakt echt niet uit hoe je het opschrijft, zolang je het maar opschrijft.

Tip: zorg dat je een apart schriftje/kladblok hebt om dingen op te schrijven. En je mag het de geschreven teksten best voor jezelf houden. Het is ook iets van jezelf. Als je het wil delen, mag dat natuurlijk ook. Het is niks om je voor te schamen.

Ik kreeg een keer als tip van iemand om je slechte gedachtes voor je te zien als ballonnen. Dan zie je die gedachteballonnen wegvliegen. Dan gaan je gedachtes dus weg en ben je ze kwijt. Voor mij persoonlijk werkte dat niet. Maar misschien voor jou wel.

Iets wat voor mij ook heeft geholpen is het feit dat ik er met iemand over ging praten. Het hoeft niet gelijk een psycholoog te zijn. Als het maar iemand is die je vertrouwt. Het hielp mij heel erg om te praten over de dingen waar ik mee zat. Hou het niet voor je. Deel het. 

Of je het nou met iemand deelt of je schrijft het op. Het maakt niet zoveel uit wat je doet. Zolang je er maar niet mee blijft zitten. Want dan wordt het alleen maar erger. Iedereen heeft wel eens slechte gedachtes, maar de kunst is hoe je ermee omgaat. Hoe raak je ze kwijt. Belangrijker nog: hoe laat je die slechte gedachtes je leven niet beïnvloeden.

Dan nog iets wat me heel erg fascineert als het gaat over je gedachtes: je herinneringen. 

Ik vind herinneringen iets moois, iets bijzonders. Maar ik vind het ook iets heel erg raars. Want hoe komt het nou dat je bepaalde dingen heel erg goed kan herinneren en sommige dingen echt totaal niet? 

Bij muziek bijvoorbeeld: soms als ik een nummer hoor, weet ik precies wanneer ik dat nummer voor het eerst heb gehoord en waar ik was. Elke keer als ik dat nummer hoor, brengt dat me terug naar die plek en geeft het me hetzelfde gevoel als toen. 

Maar er zijn ook nummers waarvan ik niet meer weet waar ik ze van ken. Ik ken die nummers dan wel, maar ik weet gewoon niet meer waar ik het dan van ken. Ik kan daar dan echt heel lang over gaan nadenken. Ik stop ook echt pas met nadenken voordat ik het antwoord weet.

Of iets anders: vorige week heb ik mijn kamer opgeruimd. Ik kwam een klassenfoto van groep 4 tegen. Ik kon elke naam opnoemen. Op 1 kind na. Ik weet gewoon nog steeds niet wie het is. Elke andere naam kon ik zo opnoemen, maar 1 jongen weet ik gewoon nog niet wie dat is. 

Waarom kan je je bepaalde situaties in je  leven nog precies herinneren en weet je van andere dingen niet eens meer dat ze zijn gebeurd? Dat vind ik zo raar. 

Muziek van de Week:

Vorige week heb ik de hele avond optredens van artiesten zitten kijken. Optredens van Demi Lovato, Bruno Mars en Beyoncé.

Ik werd weer heel erg geïnspireerd door deze artiesten. De manier waarop ze optreden en zingen. Hoe verdomd goed ze eigenlijk zijn (live!).

Van die laatste artiest in het rijtje had ik de hele week al een liedje in mijn hoofd. Eigenlijk twee nummers: ‘Grown Woman’ en de ‘Muziek van de Week’. Ik word zo verschrikkelijk van deze twee nummers en de live optredens vind ik van beide nummers zo ontzettend goed.

Het is haast onmogelijk om stil te blijven zitten bij dit nummers.

Muziek van de Week:

Beyoncé – End Of Time (live at Roseland)

Het zilveren pakje en het gouden pakje zijn mijn favorieten ?☀️

Als we het nu toch over gedachtes hebben, kan ik onmogelijk dit niet noemen. 

Bij mij is het zo dat als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet dat ook gelijk gebeuren. Het liefst nu meteen. 

Vandaag bijvoorbeeld: voor mijn verjaardag heb ik een nieuwe bureaustoel gekregen. Die moet nog wel even in elkaar gezet worden. Ik had bedacht dat ik dat vandaag zou doen. Dat is ook gebeurt (met hulp van mijn ouders, want ik heb echt 2 linker handen). Nu ben ik deze blog aan het schrijven op mijn nieuwe bureaustoel.

Dat heb ik dus ook als ik iets nieuws wil op de website of als ik iets wil aanpassen. Het liefst doe ik het gelijk en wil ik het ook afhebben. Ik doe niets anders voordat het geregeld is.

Ik wil nog even teruggaan naar de slechte gedachtes.

Bij mij is het zo dat die gedachtes me soms zelfs uit mijn slaap houden. Die gedachtes blijven in mijn hoofd spoken en ik kan nergens anders meer aan denken. Dan blijf ik dus wakker liggen en duurt het nog langer voordat ik in slaap kom. 

Als jou dat nou ook gebeurt dan is het goed om één van die manieren die ik eerder in de blog heb gedeeld toe te passen. 

Schijf dan die gedachtes bijvoorbeeld op. ik doe dat dus sinds kort en voor mij helpt het heel erg.

Zorg ervoor dat je die verschrikkelijke gedachtes uit kan zetten. Zoek jouw uitknop.

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.