Blog

Hoofdstuk 113

Hi Guys,

Zoals jullie misschien al weten ben ik een fan van Nick&Simon. Sinds kort zijn ze allebei aan het vloggen. Die vlogs posten ze op hun youtubekanaal. Elke woensdag komt de vlog van Nick online en elke  vrijdag komt de vlog van Simon online.

Afgelopen vrijdag  was het tijd voor een nieuwe vlog van Simon. Ik keek die vlog in de avond en die vlog zette me aan het denken.

Hier kan je de  vlog van Simon bekijken:

Simon had het in zijn vlog over de ‘mysterie rondom de knuffel’. Die wilde hij gaan onderzoeken. Hij merkte tijdens de signeersessies dat veel fans een knuffel van hem wilde en hij is geen knuffel persoon. 

Dat kan natuurlijk. Je kan iemand zijn die niet graag knuffelt. Maar toen ik die vlog zat de kijken, kreeg ik allerlei vragen. Waarom knuffelen we? Zit er een reden achter. Ik deed na het kijken van de vlog ook iets wat ik niet heel erg vaak doe: ik liet een reactie achter. Ik zei het volgende:

Na het kijken naar de vlog heb ik opgezocht wat de definitie van knuffelen was. 

Van Dale geeft de volgende definitie: niet al­ge­meen ruw han­te­ren, op on­han­di­ge wij­ze druk­ken of du­wen wrij­ven, kne­den 2lief­ko­zend aan­ha­len, lek­ker pak­ken.(bron:http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=knuffelen&lang=nn

Op wikipedia staat de volgende omschrijving: het liefdevol of zorgzaam tegen zich aandrukken van een of meerdere personen. De knuffel is een veel voorkomende manier om genegenheid te tonen, net als het geven van een kus. (bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/Knuffelen

En zo zijn er nog wel meerdere definities te vinden van ‘knuffelen’. Het komt allemaal een beetje neer op het feit dat we elkaar knuffelen uit een teken van liefde. Het is een teken van liefde. 

Nu weten we wat de definitie is van ‘knuffelen’, maar waarom knuffelen we? Daar vond ik het volgende antwoord op:

Knuffelen doen we al van oudsher en komt overal ter wereld voor. We knuffelen onze kinderen, partner, ouders en vrienden. Soms knuffelen we zelfs een vreemde. We knuffelen en worden geknuffeld om ons gelukkig en tevreden te voelen. Kinderen die niet of weinig geknuffeld worden, ondervinden hier later problemen van. Ze zijn minder sociaal en tonen weinig empathie. Het hormoon en neurotransmitter oxytocine komt vrij bij knuffelen. Toch kan dit hormoon ook voor angstgevoelens zorgen. (bron: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/132805-waarom-knuffelen-we.html

Verder kreeg ik allerlei dingen die vertelde waarom knuffelen zo goed is voor je gezondheid en waarom we het meer zouden moeten doen. Ohja ik kreeg ook nog een knuffelworkshop aangeboden. 

Knuffelen is ons dus al vanaf kind af aan aangeleerd. We knuffelen omdat we het fijn vinden. Het troost ons en het is goed voor de gezondheid. Okay. Dan weten we dat ook weer. 

Ik moet toegeven dat dit alleen maar gaat om een knuffel tussen mensen die je kent. Dus het gaat om vrienden, familieleden of kennissen. Maar het gaat niet echt over het knuffelen van vreemden (iets waar Simon het juist over heeft). 

Daar is op internet niet heel erg veel over te vinden. Ik vind alleen maar dingen over een hype die uit Engeland over is komen waaien en dat mensen liever geen vreemden knuffelen. 

Knuffelen mensen liever geen vreemden omdat ze dan te dicht in hun ‘personal space’ komen? Vinden ze dat niet fijn? Of heeft het een andere oorzaak?

Ik weet het niet. Ik wou dat ik het wist. 

Als ik tussen de reacties kijk die onder de vlog van Simon staan, zie ik dat veel mensen hun reden achter de knuffel vertellen. Mensen willen Simon helpen met het oplossen van ‘het mysterie rondom de knuffel’. 

Heel af en toe zie ik een negatieve reactie staan. Dan staat er ‘stel je niet zo aan’.

Maar is het echt aanstellen? Gaat Simon te ver? 

Ik vind niet dat hij zich aanstelt. Simon geeft aan dat hij geen knuffelaar is. Als je de video het gekeken, zie je dat hij zich alleen maar afvraagt waarom zijn fans hem willen knuffelen. Het is niet zo dat hij zijn fans geen knuffel geeft of dat hij ze afvalt. Hij blijft aardig en dat vind ik al heel wat.

En wat nou als hij zegt dat hij zijn fans niet meer wil knuffelen? Ik vraag me serieus af wat er dan gaat gebeuren. Ik verwacht dat hij dan wel wat kritiek gaat krijgen. Maar die kritiek zal alles behalve terecht zijn.

Als Simon echt problemen heeft met het geven van een knuffel dan is dat toch niet zo erg? Simon is dan wel een bekend persoon, maar hij is en blijft een mens en ieder mens heeft zijn/haar grenzen. Ik vind het juist wel goed als hij die aan zou geven.

Na het kijken van zijn vlog, bleef ik zitten met vragen. Ik ging ook bij mezelf na waarom ik graag een knuffel wil van bekende mensen. Ik heb Glennis Grace (2x), Beau Schneider en Freek Bartels een knuffel gegeven. Waarom wilde ik dat zo graag?

Ik wilde dat omdat ik ze wilde bedanken. Ik wilde tegen ze zeggen dat ik heel erg dankbaar ben voor wat ze doen. 

Bij Glennis geldt dat iets meer dan bij de andere twee. Ik wilde Glennis heel erg graag vertellen dat ik zo dankbaar ben voor wat ze voor me heeft gedaan. De eerste keer dat ik haar een knuffel gaf, heb ik er zelf naar gevraagd. Ik durfde namelijk niet te zeggen wat ze voor me betekende. Je reageerde er heel erg enthousiast op. Maar de tweede keer dat ik haar ontmoette, vertelde ik haar wat ze voor me betekende en toen zei ze ‘kom hier’ en ze gaf me een knuffel. 

Daaruit kan ik denk ik wel concluderen dat een knuffel een soort teken is van ‘dankbaarheid’. Je wil iemand bedanken voor wat diegene heeft gedaan. Een artiest doet vaak meer met je dan de artiest zelf weet.

Ik denk dat je er daarom niet echt stil bij staat dat er ook artiesten zijn die het niet zo prettig vinden om te knuffelen met zijn/haar fans. Je denkt als fans alleen maar: hoe kan ik zo iemand zo goed mogelijk bedanken? Je komt denk al snel uit bij een knuffel. Omdat het zo persoonlijk is. Maar je vergeet eigenlijk hoe persoonlijk het eigenlijk is.

Iemand een knuffel geven is tegenwoordig ook een manier om iemand te begroeten. Je begroet je vrienden, familieleden, kennissen met een knuffel. Artiesten voelen voor jou denk toch als iemand die je goed kent. Omdat ze zo persoonlijk zijn in hun muziek. Maar je kent ze helemaal niet zo goed. Dat vergeten we wel eens. 

Tegenwoordig zie je overal dat mensen elkaar begroeten met een knuffel. Als je ziet dat een fan een artiest ontmoet, geven ze elkaar als eerste een knuffel. Mensen gaan het als ‘normaal’ beschouwen om een artiest een knuffel te geven.

Ik denk dat daar de ‘mysterie rondom de knuffel’ ligt. Als jij denkt dat het anders ligt, laat het me dan alsjeblieft weten. Ik ben nu ook wel heel erg benieuwd naar de ‘mysterie rondom de knuffel’. J

Muziek van de Week

Ik moest eigenlijk meteen denken aan dit nummer toen ik ging bedenken welk nummer ‘Muziek van de Week’ moest worden. Ik had ook een nummer van het nieuwe album van Nick&Simon kunnen doen (die trouwens echt wel te gek is), maar die daar komt later nog wel een nummer van aan bod.

Ik heb wel zo’n idee dat iedereen dit nummer kent. Het was namelijk een hele grote hit. Maar ik durf ook wel te zeggen dat niet iedereen deze versie van het nummer kent. Een versie die ik persoonlijk veel beter vind dan het origineel. Maar dat mag iedereen voor zichzelf uitmaken. 

Ik kan nu wel gaan vertellen hoe te gek ik Lady Gaga vind en hoe mooi haar documentaire is, maar ik denk dat jullie beter naar het nummer kunnen luisteren.

Muziek van de Week:

Lady Gaga – Paparazzi (Piano Version)

Simon vertelde in zijn vlog over het feit dat er wel eens een fan om een zoen heeft gevraagd. Ik vind dat persoonlijk echt veel te ver gaan. Waarom vraag je om een zoen? Ik vind het dan ook meer dan terecht dat Simon dat heeft afgewezen. 

Ik wilde dat toch eventjes gezegd hebben.

Mijn advies? Vraag een artiest eerst of je een knuffel mag. Ga niet zomaar de artiest knuffelen zonder dat je toestemming hebt gekregen. Dan komt het iets minder intimiderend over. En als de artiest zegt dat diegene geen knuffel wil, respecteer dat dan. Het is niet arrogant om een knuffel te weigeren. Sommige mensen houden er gewoon niet van. Ik denk dat jij het ook niet heel erg leuk zou vinden als je elke dag op z’n minst met 100 vreemden moet knuffelen. En misschien vind jij dat niet erg, maar iedereen is anders.

Ik wil niet zeggen dat je nooit meer een artiest mag vragen om een knuffel. In tegendeel. Als jij iemand wil vragen om een knuffel dan is daar niks mis mee. Maar ik denk dat het wel goed ik om er eventjes bij stil te staan hoe het voor de artiest is. 

Ik ben toevallig iemand die het niet erg vind om iemand te knuffelen. Ik hou wel van een knuffel, maar ik snap het wel wanneer iemand aangeeft dat hij/zij het niet prettig vind om heel veel vreemde mensen te knuffelen. Ik denk toch dat ik het dan ook wel minder prettig zou vinden. 

Ik denk dat we vooral niet de betekenis achter een knuffel moeten vergeten. Ik vind een knuffel wel iets bijzonders. 

Ik verwacht trouwens wel dat we vrijdag wel een vervolg zullen zien op de ‘mysterie rondom de knuffel’ in de vlog van Simon. Ik ben in ieder geval benieuwd wat hij erover te zeggen heeft.

Ik ben sowieso een fan van de vlogs van Nick&Simon. 

Clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.